Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Racunari - savremene tehnologije => Hardware => Topic started by: 776-77 on 11 Decembar, 2008, 03:43:51

Title: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: 776-77 on 11 Decembar, 2008, 03:43:51
Napisite koju trenutnu konfiguraciju imate.

Recimo ja:

Ploca:     Asus p5kc combo
Procesor: intel Core 2 Duo E4500 @ 2.2GHz
RAM:       2gb Transcend ddr2 800
Grafika:    NVIDIA GeForce 8600gt 512mb ddr3
Hard:       WD 500gb
Monitor:   ViewSonic VA2216 wide
Zvucnici:  Blueberry GA45, 2+1, RMS 54W
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: h2G-Vaka on 11 Decembar, 2008, 09:21:08
Plocha: Asus Striker II Extreme (nForce 790i Ultra SLi)
Procesor: Intel Core 2 Quad Q9300  (2.50 Ghz)
Ram: 2GB DDR3 (1166Mhz)
Grafichka: Nvidia GeForce 8800GTS 512MB DDR3 (Ausu EN8800GTS)
HDD: WD Caviar Blue  500GB (7200rpm)
Monitor: Samsung T220 (22")
Kucishte: Cooler Master Centurion 590b (460w)
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: Ceka on 11 Decembar, 2008, 20:36:37
General

Processor:  Intel(R) Pentium(R) Dual CPU E2140 @ 1.60GHz

Memory:  2GB

Graphics

Monitor: BENQ 19'

Video card: NVIDIA GeForce 8600GT

Mode: 1440x900 with 32 bit color depth

Input

Mouse1: razer Lachesis - http://www.youtube.com/watch?v=J8Pzrh01FUU
Mouse2:  Logitech G5 Laser Gaming Mouse - http://www.youtube.com/watch?v=wZ_oSyI1Jmw
podloga: steelseries
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: charli on 19 Decembar, 2008, 11:49:54
Ovo sam uzeo pre neki dan (prepisano sa računa):

Ploča: Asus P5QL PRO,P43,1333,DDR2 1066,1 x PCIe 2.0 x16,GLAN
Kućište: Chieftec DX-01W-D-U 400W (MT)
RAM: Kingston KHX 4GB 800MHz DDR2 CL5 KIT OF TWO
HDD: WD Raptor 150 GB, 3 Gb/s, 16 MB Cache, 10,000 RPM
Wireless Router: D-Link DKT-400 Wireless N Home Router Kit (include DIR-615 router and DWA-140 wireless dongle)
AGP: XFX NVIDIA 8400 GS 256MB/512MB DDR2 PCI-E Passive Full Microsoft® DirectX® 10 Support
Monitor: NEC 22" LCD22WV sil/bl  analog 5ms 1680x1050 300cd/m2 1000:1
CPU: Intel® LGA Pentium Core2Quad Q8200 2.33GHz, 1333MHz, 4MB, LGA775

Do sada sam koristio a i još uvek imam P4, CPU Intel 2.4 GHz, 2X512 MB DDR, 2X80 GB HDD, ASUS grafičku sa 512 RAM-a koji je etapno nadograđivan pa i sada radi odlično

Pored ovoga koristim laptop ASUS X51L, 15.4", Intel Core2Duo na 2 GHz, 4 GB DDR2, 250 GB HDD
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: h2G-Vaka on 19 Decembar, 2008, 14:19:55
Quote
HDD: WD Raptor 150 GB, 3 Gb/s, 16 MB Cache, 10,000 RPM
wow raptor!
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: charli on 19 Decembar, 2008, 14:41:50
Raptor me oduševio, neverovatno je brz, kao i procesor.
Wireless Router sam uzeo zbog laptopa jer i on ima Wireless pa mi je ADSL dostupan i van kuće.
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: h2G-Vaka on 19 Decembar, 2008, 14:47:34
Ja planiram da uzmem raptor od 150gb da stavim system i programe na njemu. Kolka mu je cena?   
Takodje chekam da padne cena ddr3 memoriji, pa da uzmem nove dobre module, nekih 4GB ili vishe...

Utata....imam brzhi procesor  :P

Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: h2G-Vaka on 19 Decembar, 2008, 14:54:53
Kad vec pominjesh wireless. Uzeo sam wireless karticu asusovu neku... Sad ne bih reko da je do kartice pre bi bilo do samog wirelessa, ali wireless je *cenzura* nevidjeno. Adsl je majka.

Zaboravi da se pofalimn da imam pro zvuchnu karticu, SupremeFX II. Al ima samo jedan zvuchnik od 3w.  funnysm Tako da sam u potpunosti osetio njenu moc.
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: charli on 20 Decembar, 2008, 15:14:21
Ja planiram da uzmem raptor od 150gb da stavim system i programe na njemu. Kolka mu je cena?   
Takodje chekam da padne cena ddr3 memoriji, pa da uzmem nove dobre module, nekih 4GB ili vishe...

Utata....imam brzhi procesor  :P


Raptor od 150 GB je nešto ispod 200 € (oko 15800 RSD). Sad imaju i od 300 Gb ali je oko 23000 RSD. Zanimljiv je i onaj HDD od 750 Gb što je testiran na 1.200.000 sati neprekidnog rada.

Ako povećaš RAM možeš da nadomestiš nedostatke procesora donekle. Koliki je L2 cash kod tebe?
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: charli on 20 Decembar, 2008, 17:14:30
Kad vec pominjesh wireless. Uzeo sam wireless karticu asusovu neku... Sad ne bih reko da je do kartice pre bi bilo do samog wirelessa, ali wireless je *cenzura* nevidjeno. Adsl je majka.

Neznam kako koristiš wireless, verovatno wireless internet kod nekog provajdera? Ja sam uzeo wireless router i na njega kačio adsl modem (PTT). U kompletu je išla i usb wireless kartica (kao fleška) koji sam vezao na jedan računar, drugi raćunar direktno u router preko mrežne kartice a na laptopu već imam wireless tako da...E sad baš nisam proveravao domet, u specifikaciji stoji oko 400 m, bilo bi dobro da je toliko.
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: h2G-Vaka on 21 Decembar, 2008, 15:56:05
Nedostatke procesora? dontunderstand Pa ja ima Core2 Quad Q9300  2.5ghz 6mb L2 Cache FSB 1333Mhz.  hessam

Auuuu...nema nishta od raptor, bar dok nedobijem na bingo.

Neznam koj je provider za wirelles. Znam da mi je antena 20m udaljena. 1mbit. 130kb/s do 150kb/s realno. Ali dzhaba kad chesto prekida..
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: djole on 21 Decembar, 2008, 17:30:17
A jel imas opticku vidljivost do antene?
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: charli on 21 Decembar, 2008, 18:02:22
Nedostatke procesora? dontunderstand Pa ja ima Core2 Quad Q9300  2.5ghz 6mb L2 Cache FSB 1333Mhz.  hessam

Auuuu...nema nishta od raptor, bar dok nedobijem na bingo.

Neznam koj je provider za wirelles. Znam da mi je antena 20m udaljena. 1mbit. 130kb/s do 150kb/s realno. Ali dzhaba kad chesto prekida..
Nisam ni rekao da ti imaš slab procesor nego je to bila čisto konstatacija. Neznam čime se baviš i za šta koristiš komp. ali imaš konfiguraciju koja je u praksi za stoti delić sekunde brža od mog 6 god. starog full Intel P4, 2.4 GHz, 1 Gb RAM-a. E sad ako ti znači taj delić sekunde ok mada...Ja sam ovaj novi uzeo kao server za umrežavanje 15-ak računara pa sam zbog toga hteo malo bržu mašinu inače za svakodnevni rad (Internet, Office, DVD, muzika i neka igrica) nije potrebno ništa brže od stare "trojke", jedino bi za dobar monitor uvek dao para.
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: djole on 21 Decembar, 2008, 18:43:26
Kako to mislis u praksi brza za delic sekunde? U svakodnevnom radu, da, ali Photoshop, Illustrator...programi, razlika je veeelika. Uopste, svi programi koji podrzavaju visejezgarne procesore ce imati koristi od Quad-a.




Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: charli on 21 Decembar, 2008, 18:50:23
Kako to mislis u praksi brza za delic sekunde? U svakodnevnom radu, da, ali Photoshop, Illustrator...programi, razlika je veeelika. Uopste, svi programi koji podrzavaju visejezgarne procesore ce imati koristi od Quad-a.
Mislim na obične korisnike, a oni najčešće koriste računar kao DVD ili mp3 plejer ili za net, igrice, eventualno MS Office. Drugo je poslovna i stručna primena gde se koriste zahtevni programi, tu performanse dolaze do izražaja.
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: djole on 21 Decembar, 2008, 20:31:02
Ok. Ja volim da se igram u Photoshopu, pa se zaneo. ;)
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: h2G-Vaka on 23 Decembar, 2008, 17:39:02
Ja se igram u photoshopu pri rezoluciji 5000x5000 300dpi. Tvom 1sec sporijem kompu bi trebalo pola sata da otvori blanko dokument, a meni radi ko notepad.  >:D A i u "smrtnichkim" aplikacijama je razlika mnogo veca od 1sec. veruj mi.
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: h2G-Vaka on 23 Decembar, 2008, 17:42:26
A to kako bi dvd radio na P3......hm  sm169
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: charli on 23 Decembar, 2008, 19:58:31
Ja se igram u photoshopu pri rezoluciji 5000x5000 300dpi. Tvom 1sec sporijem kompu bi trebalo pola sata da otvori blanko dokument, a meni radi ko notepad.  >:D A i u "smrtnichkim" aplikacijama je razlika mnogo veca od 1sec. veruj mi.
Radio sam juče Benchmark i još neke testove na svoja dva računara ćije karakteristike sam ranije opisao i vidim da ima razlike ali nije tolika kao što bi se učinilo na prvi pogled. Radi se o deliću sekunde koji običnim smrtnicima ne znači ništa.
DVD sa svim kodecima posle 2005. godine radi dobro. Skoro sam radio reinstalaciju Windowsa na AMD Duronu na 800 MHz, 128 MB SDRAM, 64 MB AGP i reprodukovao je DVD odlično.
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: h2G-Vaka on 23 Decembar, 2008, 20:11:03
Neznam kojim programom si radio benchmark, al nema shanse, da izmedju ta dva kompa postoji mala razlika. Shta vishe benchmark bi prikazao mnog vecu razliku u "poenima" nego shto je realna u radu. Cenim da si koristio neki stari u pm? radi 3DMark-om 2006, on je standard za novije konfiguracije.
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: charli on 23 Decembar, 2008, 20:18:24
Radio sam i 3D mark, postaviću rezultate kasnije, sad sam za laptopom i nisam kući. Možda me neko zeznuo, moju staru 4-ku je možda neko upgrade-ovao bez mog znanja  slamkauusta
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: h2G-Vaka on 23 Decembar, 2008, 20:35:59
3DMark 06 - 16000+ poena...Sve na max...1680x1050.  47b20s0

Obrati pazhnju da bude 3Dmark 06. Svakim novim se znatno poveacavaju kriterijumi tj. u 3dmark05 bi imao znatno vishe poena.
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: lokva on 21 Mart, 2009, 23:50:05
Samsung T220 22'',ASUS P5Q3,INTEL Core 2 Quad Q9550 L2 12Mb,2x2 Kingston DDR3 1333MHz,
ATI HD 4870 512 DDR5,2x2 WD HDD 640GB,Sound Blaster Live + Modul,2x2 Pioner DVD RW,
Blue Storm II 500W,Termaltake Armor+MX,Canon Pixma 4500
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: SFRJ on 11 Jun, 2009, 17:57:16
23.6" Viewsonic VX2433wm, wide, 1920x1080, 2ms, 20000:1, 300cd/m2,
speakers, Analogue/DVI/HDMI, black

PROCESOR INTEL Core 2 Duo E8500, 3.16 GHz, 6Mb L2 , 1333MHz

Asus P5Q3, Intel P45, 2xPCI-Ex16, DDR3, SATA2, RAID, GLAN, SB7.1,
FireWire, eSATA, USB2.0 (Socket 775)
 
ASUS EAH4870 DK/HTDI/1GD5, ATI Radeon HD 4870, 1024MB/256bit, DDR5, 2xDVI, HDMI (PCI Express 2.0)
 
OCZ DDR3 2GB (2x1GB), Gold Edition Dual Channel, PC1600, CL 8-8-8-
24 (OCZ3G16002GK)

OCZ DDR3 2GB (2x1GB), Gold Edition Dual Channel, PC1600, CL 8-8-8-
24 (OCZ3G16002GK)

SATA2 640 GB WD6401LS, 7200rpm, 32MB

Blu-ray combo LG GGC-H20L, 6x BD-R, 16x DVD-R write, LightScribe,
black, bulk

Chieftec APS-650C, Power Supply A135, ATX 650W, v2.3, 14cm Fan,
Active PFC, 80 Plus

Ljudi planiram da pazarim ovu konfiguraciju pa kako vam se cini?A?
Jos nesto ova graficka kartica ATI Radeon HD4870 ima u verziji ASUS, GAINWARD, Palit,XFX, PowerColor, MICROSTAR i GIGABYTE....U sustini u pitanju je ATI HD4870 ali ne znam koja je razlika izmedju svih ovih (npr.ASUS ATI HD4870,XFX ATI HD4870,GAINWARD ATI HD4870 itd.)Mislio sam na tehnicke karakteristike jer im se sve brojke poklapaju jedino im se cena razlikuje pa bogami i do cetri hiljadarke......????

Gigabyte GV-R487-1GH-B, ATI Radeon HD 4870, 1GB/256bit DDR5, 2xDVI, HDMI, TV-Out, PCI-Express 2.0   20.493 Din.
MSI R4870-T2D1G, ATI Radeon HD 4870, 1024MB/256bit, GDDR5, Dual DVI, HDTV, TV-out (PCI Express)  18.315 Din.
Gainward HD4870-1024-TV-DD-DP-GS, ATI Radeon HD 4870, Golden Sample, 1024MB/256bit, DDR5, 2xDVI, HDMI (PCI Express 2.0)   Ne znam cenu

ASUS EAH4870 DK/HTDI/1GD5, ATI Radeon HD 4870, 1024MB/256bit, DDR5, 2xDVI, HDMI (PCI Express 2.0) 22.275 Din.
Sapphire ima cak dve verzije iste....
Sapphire ATI Radeon HD 4870, 1024MB/256bit, DDR5, 2xDVI, HDTV, PCI Express 2.0
Sapphire ATI Radeon HD 4870, VAPOR-X, 1024MB/256bit, DDR5, analog, DVI, HDMI, PCI Express 2.0
Ne znam cenu.

XFX ATI Radeon HD4870 XXX edition, 1GB/256bit, DDR5, 2xDVI, HDTV, PCI Express 2.0 (HD-487A-ZDDC)  Ne znam cenu.

Palit ATI Radeon HD4870 1GB Sonic Dual Edition, 1024MB/256bit DDR5, Dual DVI, HDTV, TV out, PCI Express 2.0 Ne znam cenu.

Meni tu nesto nije jasno.........










Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: h2G-Vaka on 05 Jul, 2009, 05:39:57
Konfiguracija je babaroga. Jedino procesor se neuklapa i to mnogo se neuklapa u konfguraciju. Uzmi neki Core2 Quad. Ako li su pare ogranichavajuci faktor uzmi 2x1Gb memorije pa kasnije mozhesh da dokupish josh 2 x1GB. Ja sam uzeo neku SHLJ ddr3 2x1GB na 1166Mhz i josh uvek chekam da ddr3 pojeftini pa da uzmem bolju.

Neznam koji je tachno model P5Q3 ploche, al dobra je svaka 100%. Ja sam ipak vishe za Asus ROG seriju plocha ali i sa P5Q3 netjesh da pogreshish nikako.

Za monitor prochitaj testove, neznam kakav je. Mozhda neki sa manjom dijagonalom (22") za iste pare (boljom slikom)...?

Grafichke bi trebale sve da budu iste, retko koji proizvodjachi danas menjaju klokove, vec svi koriste preprouchene od strane proizvodjacah chipa. Najverovatnije je razlika zbog dodataka kojih dolaze uz grafichku, igrica ili nekih drugih gluposti koji verujem da ti mnogo manje znache od 4.000. Mozhe da bude i zbog fensi hladjenja koje sem shto izgleda fensi u 99% sluchajeva radi sito. Drugi Safirov model ima 1 DVI izlaz, to takodje treba da donosi manju cenu. Ako planirash da koristish samo 1 monitor onda ti je taj Safirov najisplatvije reshenje.
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: h2G-Vaka on 05 Jul, 2009, 05:48:33
... :D
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: SFRJ on 07 Jul, 2009, 18:47:34
Ljudi Hitaci ima HDD koji je brzi od raptora onoliko koliko je raptor brzi od stamdardnih HDD-ova 7200rpm.Raptor radi na 10000rpm a  HITACHI GST Ultrastar 15K300 (15000rpm 16MB cache U320 SCSI) kosta oko 23000 inace ima 147gb.E to je monstrum HDD.Inace Hitachi ima i takav od 300gb a cena "tracavih"50000.Kuku kako li to brise....
Title: Odg: Kakvu konfiguraciju imate?
Post by: Chchkolj on 02 Decembar, 2010, 06:44:36
Vako Uzmi AMD quad za grafiku intel nemoze da mu zamirishe
pozz