Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Opšte diskusije => Opšte teme => Topic started by: mrka72 on 03 April, 2011, 18:08:34

Title: Tuzna Morava
Post by: mrka72 on 03 April, 2011, 18:08:34

Nema nam pomoći, najgori smo....http://www.youtube.com/watch?v=pBai3fl8MbI
Title: Odg: Tuzna Morava
Post by: NANCY on 04 April, 2011, 16:59:29
Strašno!!!!   Je l' postoji neki način da se stane na put tako bahatom ponašanju naših meštana?
Title: Odg: Tuzna Morava
Post by: ginekolog on 04 April, 2011, 20:22:19
Problem je što su se starosedeoci odselili iz Han, a novonaseljeni meštani su naučili da vrše nuždu poza kuću. Da istresu kesu u dolinu ili u Moravu.
I obavezno moraju da se izrkaju i pljunu na sred ulicu makar 3 puta od prodavnicu do kuću.

Današnji Hančanin ima da promine 4 kontejnera, da stane na sred stari mos u Han i da frlji kesu u Moravu.
I to se NIKAD nema promeni. Jedino što nam je preostalo na nas malo starosedeoci je da se i mi odselimo i da pobegnemo od ovakvi ljudi koji polako ali sigurno prerastaju u većinsko stanovništvo Vladičinog Hana...
Title: Odg: Tuzna Morava
Post by: AlexTheGreat on 04 April, 2011, 23:13:59
Skrenuću malo sa teme, ali ovaj oblik fašizma ne mogu a da ne prokomentarišem. Generalizovanje da je jedna grupacija automatski dobra i fina a neka druga divlja i nekulturna je upravo oblik ovog pomenutog ZLA!!!

Koji je vremenski kriterijum za "VAS malo starosedeoci" da budete to što jesete (starosedeoci), pošto je Han po svakom kriterijumu mlado naselje i stvoren je ni iz čega (od jednog odmorišta-Hana) u relativno novijoj istoriji. Oduvek me fasciniralo ovo sa ovakvim generalizovanjem i davanjem osobina grupama po njihovoj geografskoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti...

I da se osvrnem i na snimak koji je strašan, ali ako ste ga dobro pogledali mogli ste videti da je sniman od Zlatokopa do Bresnice tako da tok morave u delu kroz Han i hanska sela nije ne snimku. Što ne znači da je tu sve idealno ali iz ovog snimka se to ne može zaključiti. A drugo nije ovo problem samo nas južnjaka i naše morave. Skoro je bila emisija Jovana Memedovića u zapadnoj Srbiji mislim da se radi o Drini i Zvorničkom jezeru koje je puno plastičnih flaša.

Vaspitavanje i kažnjavanje bi rešilo neke stvari, ali generalizovanje i fašizam to sigurno neće!!!
Title: Odg: Tuzna Morava
Post by: radoslav on 05 April, 2011, 01:53:46
        Aco jel ovo scena iz negog filma horora,nemogu da poverujem,stvarno sramota tvrdzid  ljutk-o
Title: Odg: Tuzna Morava
Post by: Nine_Norveska on 05 April, 2011, 09:40:56
Problem je sto se kod nas te plasticne flase ne vracaju, pa si svi bacaju gde stignu. Znam da ne mogu da oporedim Srbiju sa Norvesku, ali kad nasa vlada diza kazne na evropskom nivou, i cene, sto ne urade i nesto koristno, kao sto je u evropu?

Ovde na svaku staklenu flasu, plasticnu flasu, limenku platis na primer 10 dinara kad kupis. Kad popijes, vratis tu flasu ili limenku, i oni ti vrate ti 10 dinara. Ako cuvaj boze bacis flasu ima kome trebaju ti 10 dinara i ko ce je vrati.
Title: Odg: Tuzna Morava
Post by: Panta on 05 April, 2011, 11:40:06
Ginekolig kakve si ovo gluposti pisao?Ti kao da nisi mako dalje od Hana,pa prijatelju tako ti je svugde po Srbiji,takav smo narod....Nepismen,neobrazovan,prost...vecina!Sta drugo ockivati...
Title: Odg: Tuzna Morava
Post by: NANCY on 05 April, 2011, 13:17:54
Pa kad isti takav narod lupis po dzepu nekom abnormalnom kaznom... Posle nekoliko pokaznih primera, i najnepismeniji ce da se opameti...
Title: Odg: Tuzna Morava
Post by: AlexTheGreat on 05 April, 2011, 16:36:40
Сетио сам се овог текста који сам скоро прочитао у политици. Ради се такође о Морави и о сличном проблему, тачније истом...

ПОГЛЕДИ СА СТРАНЕ

Радош Бајић

Одговор Николи из Ванкувера

Као да после нас живот на земљи није ни планиран

(http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/168478/i/1/bajic-rados-cb.jpg)

 „Молим вас, ако ми можете одговорити: У ком делу Србије се налазе крајолици и пејзажи које сте снимали у серији ’Село гори’? Такве бајковите слике природе и лепоте никада и нигде до сада нисмо видели. Жена ми је Канађанка и никада није била у Србији. Желим да њу и децу следећег лета доведем у отаџбину мојих дедова, да проведемо одмор и обиђемо пределе и места на којима сте снимали. Поздрав и хвала, Никола из Ванкувера.”

За четири године приказивања нашег серијала добили смо много писама са оваквом или сличном садржином. Плаветнило неба изнад Шумадије, одсјај и пркос најопеваније српске реке Мораве која вијуга између спрудова и врбака, разуђеност и поетика винограда, откоса и ливада у Левчу – никога није оставила равнодушним. Преточене у колорит филмске и телевизијске слике, амбијенталне визуре локација и завичаја јунака једне имагинарне приче, нису деловале као сурогат.

Никола из Ванкувера, као и хиљаде других – пожелео је да пронађе стварност, да је опипа, да јој се приближи и доживи је директно. Колико је Бог био издашан према Србима кад им је дао прелепе пашњаке, планине, реке, ушушкана села у залеђу брежуљака, левачне низије налик на платна француских импресиониста – потоке, језера и реке као крвоток живота и опстанка – не може стати у речи. Да ли су се стварно пилоти НАТО-а дивили и плакали док су у ,,Милосрдном анђелу” без милости и надмоћно шпартали нашим парчетом неба и изручивали товаре бомби на непослушне Србе и призоре невиђених лепота испод њих, које су гледали кроз плексиглас својих скафандера? Да ли је стварно било тако или смо у својој генетској менталној склоности да сами о себи производимо митове – измислили и ову причу? Да нам буде лакше и зарад маркетинга на прву лопту. За повод о којем је реч – то није ни битно.

Колико заправо волимо и чувамо своју земљу? Због чега нам је све оно што није у нашој авлији страно и туђе? Зашто се тако непријатељски и бахато опходимо према потоку који тече поред наше куће и ливадама које затрпавамо грађевинским шутом, зарђалим шпоретима и шасијама старих аутомобила?

Да ли збиља верујемо да ће се разградити и нестати у земљиној утроби, као да су огризак јабуке – стотине хиљада пластичних боца из којих смо у своја грла сасули пиво, киселу воду и ароматизоване разнобојне текућине, које као без мозга бацамо на њиве и ливаде, уз обронке храстове шуме и траву поред аутопута?


Као да је сценографија холивудског хорора, са шибља и тополовог грања у водотоку сваке српске реке, сваког пролећа злослутно вијоре остаци милиона бачених пластичних кеса. Никако да нас опомену да немамо права да уништавамо благодети које нам је природа дала. Размере нашег немара потиру сву нашу цивилизацијску, интелектуалну, емотивну и духовну надмоћ у универзуму и своде нас у тор најпримитивнијег облика живота. Да једемо и преживљавамо. И да при том дугорочно и ненадокнадиво уништавамо наше природно станиште, као да после нас живот на земљи није ни планиран.

Какав одговор да дам Николи из Ванкувера? Смем ли да му кажем истину – да смо, пре него што смо усмерили објектив камере на моравску обалу у селу Кукљин, морали да засучемо рукаве и да данима чистимо и односимо камионима кубике ђубрета и нечистоће? Смем ли да гарантујем да убрзо после нашег одласка на истим тим обалама није васкрсла нова депонија са товарима шута, поломљеног стакла, исцепаних џакова од вештачког ђубрива, скелета исхабаних фрижидера и поломљених екрана старих телевизора? Признајем – не смем. Морам да заћутим од стида и да Николу оставим без одговора.

Пре извесног времена боравио сам десетак дана у Словенији. Нека ми буде опроштено, завидео сам Словенцима. У сваком тренутку и на сваком месту могао сам да се уверим колико они воле и чувају своју земљу. Био сам упоран да на шетачкој стази на Бледу, на раскрсници испред сеоске кафане у селу Рогник, на огромном паркингу испред тржног центра у Љубљани, у околишу винарија на Горишким брдима, или ма где, пронађем на земљи макар један бачени пикавац или згужвану лименку. То ми није пошло за руком. Схватио сам да они пазе и поштују своју земљу, да јој угађају, да су јој захвални и да је негују.

Они живе од своје земље, од пашњака на којима пасу њихове краве које им дају млека, којим хране своју децу, од чистих шума, бистрих река, језера и планина које опседају људи што ту долазе да се одморе и напуне душу и поглед, и који су спремни да то добро и лепо плате.

Питам се колико је милиона евра потрошило надлежно министарство, на чијем челу је млађани министар родом из Суботице, за кампању ,,Очистимо Србију”, која је протутњала пре извесног времена – више у нашим медијима него у реалном животу? И коју више нико не помиње. Слутим и знам која је кампања сада на реду. Што јој више идемо у сусрет све су нервознији и узнемиренији препознатљиви ликови наше стварности који ће ускоро да нам се насмеше са панела градских билборда и постера залепљених по селима, на бетонским бандерама широм Србије. Идемо у сусрет новој будућности – хоћемо ли бити бољи и лепши?

Радош Бајић
објављено: 25.02.2011.


Izvor: ПОЛИТИКА (http://www.politika.rs/rubrike/Pogledi-sa-strane/Odgovor-Nikoli-iz-Vankuvera.sr.html)
Title: Odg: Tuzna Morava
Post by: Ceka on 05 April, 2011, 17:04:12
Nemam reci!!!! Ovo je strasnoo!!!!!!!!!


SRAMOTA VELIKA!!!!!!!!!!!!!!


 >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:D >:D >:D >:D
Title: Odg: Tuzna Morava
Post by: EricTheViking on 05 April, 2011, 20:50:40
DRUŠTVO    | UTORAK 5.04.2011 | 19:28
Niko nije nadležan za Tužnu Moravu
 
Vranje -- Obale Južne Morave prekrivene su plastičnim kesama, flašama i drugim otpadom. Odgovornost ne prihvataju ni Ministarstvo, ni lokalne samouprave.


Južna Morava - reka smeća

Deponije duž Južne Morave dominantan su prizor za putnike na auto-putu, koji je od Leskovca skoro do Vranja uz samu reku.

Odgovornost za takav prizor ne prihvataju ni nadležne inspekcijske službe, ni lokalne samouprave.

Na internetu se pojavio snimak koji su napravili članovi rafting kluba kada su pre desetak dana pokušali da se bave ovim sportom na Južnoj Moravi. U toj nameri sprečila ih je ogromna količina smeća:

(http://www.b92.net/news/pics/2011/04/2653894154d9b51245ae89602054798_368x208.JPG)

U Ministarstvu za zaštitu životne sredine kažu da su lokalne samuprave u obavezi da na svom području identifikuju i očiste divlje deponije kako velike bujice ne bi povlačile smeće u korito reke.

Svaka lokalna samuprava bi preko svojih inspekcijskih službi, kažu u Ministarstvu, trebalo da se bavi rešavanjem ovakvih problema.

U Javnom preduzeću "Srbija vode" kažu da je ovo uobičajen prizor na mnogim rekama širom Srbije, jer nadležnosti nisu precizno definisane, a kaznena politika je slaba.

Iako su najveće količine smeća snimljene na potezu kod Vranjske banje, u Vranju nismo uspeli da saznamo ko je za to nadležan.

U Sekretarijatu za inspekcije i zaštitu životne sredine Vranja kažu da oni nisu zaduženi za kontrolu Južne Morave, ali u kabinetu gradonačelnika saznajemo da bi upravo ova inspekcijska služba trebalo da kontroliše odlaganje otpada u blizini reke.

IZVOR: B92 (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=04&dd=05&nav_category=12&nav_id=504305)

Cela vest je bila na dnevniku B92 u 18:30 sad.
Bila je ekipa i u Vladičinom Hanu i jedan građanin koga su intervjuisali novinari je izjavio: ''Pa bacamo si u moravu. Svi si bacamo u Moravu.''....
Title: Odg: Tuzna Morava
Post by: Aleksandar on 05 April, 2011, 21:10:06
Циклус ПВЦ амбалаже у Србији: ФАБРИКА (произвођачи) - ЧОВЕК (потрошачи) - ПРИРОДА ( река - "колатерална штета") !!!
Невероватно, али истинито!
Ово је тренутни алгоритам кретања ПВЦ амбалаже у нашој земљи. Прво због немара становништва, на једној страни, и због немара и немоћи државе на другој страни. (Можда би све било другачије да постоји довољан број адекватних фабрика за прераду отпада, али...)
Међутим, на подизању свести наших суграђана ( цела Србија ), требамо да радимо СВИ, индивидуално! Овај проблем треба да се решава СИСТЕМАТСКИ! Не вреди ако кажемо, е онај је неписмен, онога треба да казнимо, онај је бацио 5 флаше, онај је бацио кесу испод мој прозор, Морава течи од Врање према Хан па су Ханчани најгори, итд... То је интерно, и не доноси решење.

Шта да раде они Јапанци који су (били) против изградње нуклераних електрана? Да линчују све остале?? (Ово је такође катастрофа, можда "мало" опаснија, али је паралела могућа.) Да ли тиме решавају проблем?? Не, него предузимају све могуће мере да се проблем реши, али сви заједно!

Алех: Јесте била емисија о Дрини и Зворничком језеру. Флаше и "плутајући" отпад долазе са свих стана. Поготово после обилинијих падавина, када се покрене све што је акумулирано по речицама  и потоцима, и "отвореним" депонијама, и стигне до бране језера. Зато се језеро перманентно чисти... То су огромне количине свакојаког "плутајућег" ђубрета... Итд... Дакле, свима Нама, се овај проблем "дешава"!

П. С. Ови из б92 су изгледа слепи, код очију...
Title: Odg: Tuzna Morava
Post by: hawk on 05 April, 2011, 22:32:23
Mislim da bi trebalo da...  ocistimosrbiju.rs (http://ocistimosrbiju.rs)     ali stvarno!
Title: Odg: Tuzna Morava
Post by: EricTheViking on 05 April, 2011, 22:50:04
Nastavak:

Reakcija: Ministarstvo sutra šalje inspekciju

Nakon emitovanja ovog priloga, resorno ministartvo za životnu sredinu najavilo je da će već sutra poslati inspekciju u Vranje gde će zajedno sa predstavnicima lokalnih vlasti pokušati da uklone naslage đuberta na Južnoj Moravi.

Oni kažu da je u ovom slučaju reč o uklanjanju komunalnog otpada koji se može trenutno sanirati. Ipak kako bi ubuduće prestali da gledamo ovakve slike po domaćim rekama neophodno je da svi građani đubre odlažu na postojećim i zvaničnim a ne divljim deponijama.

Milan Kinđić, direktor akcije "Očistimo Srbiju", kaže za B92 da formalno gledano to nije nadležnost ministartva jer je reč o komunalnom otpadu za koje su pre svega zadužene lokalne vlasti.

"Akcija 'Očistimo Srbiju' služi tome da pokušamo da zajednički rešimo probleme. Zato ćemo sutra u Vranju identifikovati ne samo mesto u kome se to nalazi i kako je moguće rešiti taj problem, nego ćemo identifikovati i šta je uzrok tome. Znamo tačno da su neke od divljih deponija na obali reke i verovatno je zbog porasta nivoa došlo do probijanja nasipa ili obaloutvrda koje su omogućile da taj otpad uđe u reku", kaže Kinđić.

"Dugoročno rešenje za ovakve slike na gotovo svim rekama u Srbiji je da se otpad odlaže na određenim i postojećim deponijama a ne divljim. Takođe veliki problem je što su i zvanične deponije u Srbiji uglavnom na obalama reka i svaki veći vodostaj odroni te deponije i dugoročno gledano jedino rešenje je kvalitetno deponovanje na sanitarnim deponijama koje će biti izgrađene po svim propisima", kaže direktor akcije "Očistimo Srbiju".

IZVOR: B92 (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=04&dd=05&nav_category=12&nav_id=504305)
Title: Odg: Tuzna Morava
Post by: EricTheViking on 05 April, 2011, 22:54:51
Cela vest...

http://blip.tv/play/hKYmgrGLbAI
Title: Odg: Tuzna Morava
Post by: hawk on 05 April, 2011, 23:20:11


Reakcija: Ministarstvo sutra šalje inspekciju

.....
"Akcija 'Očistimo Srbiju' služi tome da pokušamo da zajednički rešimo probleme. Zato ćemo sutra u Vranju identifikovati ne samo mesto u kome se to nalazi i kako je moguće rešiti taj problem, nego ćemo identifikovati i šta je uzrok tome. Znamo tačno da su neke od divljih deponija na obali reke i verovatno je zbog porasta nivoa došlo do probijanja nasipa ili obaloutvrda koje su omogućile da taj otpad uđe u reku", kaže Kinđić.


Ne bi bilo lose, da pre nego sto stignu do Vranja (osim ako ne lete helikopterom) identifikuju  i na teritoriji nase opstine slicne "situacije",... a nije tesko pronaci ih,... npr. samo treba kod Cveca Luke da sidju sa autoputa i od velikog mosta preko Morave pa do usca Jastrebacke reke u Moravu (oko 1 km) IDENTIFIKUJU jedno 10 SLEPERA  (moja slobodna procena) ! uglavnom PVC ambalaze...

PS: Na ekoloskoj mapi Srbije  (sajt www.ocistimosrbiju.rs) moze se videti da je u Presevu identifikovano 18, u Bujanovcu 17,  u Vranju 70  i u Vladicinom Hanu  27 divljih deponija,.... i da su sve OCISCENE !??
Title: Odg: Tuzna Morava
Post by: Aleksandar on 06 April, 2011, 00:08:25


Reakcija: Ministarstvo sutra šalje inspekciju

.....
"Akcija 'Očistimo Srbiju' služi tome da pokušamo da zajednički rešimo probleme. Zato ćemo sutra u Vranju identifikovati ne samo mesto u kome se to nalazi i kako je moguće rešiti taj problem, nego ćemo identifikovati i šta je uzrok tome. Znamo tačno da su neke od divljih deponija na obali reke i verovatno je zbog porasta nivoa došlo do probijanja nasipa ili obaloutvrda koje su omogućile da taj otpad uđe u reku", kaže Kinđić.


Ne bi bilo lose, da pre nego sto stignu do Vranja (osim ako ne lete helikopterom) identifikuju  i na teritoriji nase opstine slicne "situacije",... a nije tesko pronaci ih,... npr. samo treba kod Cveca Luke da sidju sa autoputa i od velikog mosta preko Morave pa do usca Jastrebacke reke u Moravu (oko 1 km) IDENTIFIKUJU jedno 10 SLEPERA  (moja slobodna procena) ! uglavnom PVC ambalaze...

PS: Na ekoloskoj mapi Srbije  (sajt www.ocistimosrbiju.rs) moze se videti da je u Presevu identifikovano 18, u Bujanovcu 17,  u Vranju 70  i u Vladicinom Hanu  27 divljih deponija,.... i da su sve OCISCENE !??


Чудно, зар не!? ( Иронија... )

1. Можда јесу, БИЛЕ очишћене; ( Да ли су? )
2. Можда јесу, опет "НИКЛЕ" ;
3. Само, ко треба да ажурира те податке!? ( Неко друштво екстремних спортова, или ко...?? )


Упечатљиво је то, што је ово комунални отпад који се може тренутно санирати!!! Еј !!!
То би можда, следеће године био комунални отпад, од 2012. године?? Да није било снимка, ништа...
Мени њихова реакција делује као опроштај, оправдање! Нема везе што је Морава пуна комуналног отпада, али то је тренутно, то је свакако нормално, па кад се деси, ми то решимо и тако у круг...
Јесте, али тај отпад се "привремено" распада једно 100 година... Тако да би и за 99, ако се случајно нађе у Мораву, и опет неко то сними, опет био комунални отпад који се тренутно санира!?
Држи воду док мајстори оду... Добро, јесте, и то је неко решење, али...

Решење, конкретно решење, дугорочно решење, то Нама треба, а не "тренутна" решења!!!
Title: Odg: Tuzna Morava
Post by: mrka72 on 06 April, 2011, 17:13:25

Čišćenje Južne Morave 15. aprila


IZVOR: TANJUG

Beograd -- 15. aprila počinje veliko čišćenje Južne Morave, u okviru koga će biti uklonjene sve divlje deponije duž vodotoka te reke, od Vranja do Aleksinca.


(http://www.b92.net/news/pics/2011/04/13705687684d9c6fb6cb8ee106917204_368x207.JPG)
Užasno stanje na obalama Južne Morave


Akciju čišćenja obala Južne Morave najavilo je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Povodom snimka divlje deponije i otpada na obali te reke, nazvanog "Tužna Morava", direktor akcije "Očistimo Srbiju" Milan Kinđić obišao je danas ugrožene lokacije i dogovorio hitne akcije na rešavanju tog problema.

Milan Kinđić je tom prilikom razgovarao sa zamenikom gradonačelnika Vranja Igorom Andonovim, pomoćnikom gradonačelnika zaduženim za unapređenje životne sredine Srđanom Vasiljevićem, kao i sa autorom snimka Srboljubom Pešićem.

"Veliko spremanje Južne Morave će trajati dok se ne očiste sve divlje deponije od Bujanovca, Vranja, Vladičinog Hana i ostalih opština duž njenog vodotoka", rekao je Kinđić i pohvalio inicijativu članova kluba ekstremnih sportova "Ikstrim" koji su načinili snimak i pokrenuli akciju.

On je pozvao sve građane da Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja prijavljuju zagađenja i divlje deponije u Srbiji na sajtu akcije "Očistimo Srbiju".

Zamenik gradonačelnika Vranja Igor Andonov najavio je da će u Vranju biti formiran krizni štab koji će se baviti isključivo zagađenjem Južne Morave, a činiće ga predstavnici grada, građani i volonteri.

On je rekao da će biti postavljeni kontejneri kako bi se omogućilo građanima da pravilno odlažu otpad, ali i da se kažnjavaju oni koji se budu ponašali nesavesno.

Prema rečima autora snimka Srboljuba Pešića, članovi kluba ekstremnih sportova pokušali su 25. marta da splavare Južnom Moravom na potezu od sela Zlatokop do Vranjske Banje, ali su zbog velikog zagađenja i neprohodnosti vodotoka odustali.

On je naveo da je film snimljen kako bi se uticalo na nadležne da reše problem.


Izvor: B92 (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=04&dd=06&nav_category=12&nav_id=504496)

Title: Odg: Tuzna Morava
Post by: EricTheViking on 07 April, 2011, 09:27:20
http://blip.tv/play/hKYmgrGyJAI
Title: Odg: Tuzna Morava
Post by: Jack Daniel on 07 April, 2011, 17:41:58
Gledam ovo vec 2-3 dana... Ma mi iz Han nismo krivi !!! Krivi su Surdulicani !!! Bacaju flashe u reku Vrlu i ona to donese u nasu prekrasnu Juznu Moravu!!!

Oni su napravili strateski plan da tako izbace plasticne flashe iz opstinu.... Zna se u Han da se pije samo rakija, tako da plasticne flashe nisu u opticaju...

Imam jos jednu hipotezu ali necu da sirim rasizam  rastaman2
Title: Odg: Tuzna Morava
Post by: AlexTheGreat on 10 April, 2011, 11:41:04
Rešenja za ovakvu situaciju mogu polako da se grade i primenjuju u društvu, ali ne ne način kako to radi naše ministarstvo.

Konkretno mislim da nije rešenje sajt od 25 000 eura, niti je to sponzorisanje teniskog turnira sa oko 500 000 eur. To ovo ministarstvo po mom mišljenju ne bi trebalo da radi! Ali je zato ovo što se radi u Norveškoj veoma zanimljivo rešenje. Mogao je recimo taj novac od sajta i turnira biti upotrebljen za čišćenje i sakupljanje već postojeće PET ambalaže po smetlištima i rekama, a da se onda za neki mesec ili godinu do dve krene sa sistemom kao u razvijenijim zemljama - da PET ambalaža i limenke koštaju nekoliko dinara skuplje a da se pri vraćanju iste vraća novac bilo gde, u bilo kojoj radnji a da za to novac obezbeđuje ministarstvo, odnosno, nema tu šta obezbeđivati jedino omogućiti njegovo normalno kruženje i kontrolisati da li sve radnje prihvaraju PET ambalažu i vraćaju novac - ovako ne bi bilo potreba za posebnim kontejnerima za plastiku gde građani sami ubacuju sve i svašta nego bi to radili u prodavnicama, a firme koje recikliraju sakupljale tamo svu ambalažu.

Deluje jednostavno, problema bi verovatno bilo, ali mislim da se ne može javiti ništa što ne bi bilo rešivo u hodu...

Morava će sad biti očišćena, ali šta će se desiti za godinu dana, da li će poreski obveznici preko ministarstva i posle godinu do dve dana opet plaćati čišćenje?

Takođe, uvesti stroge mere kažnjavanja. Ali od represivnih mera daleko su bolje ove sa vraćanjem ambalaže, jer bi u slučaju represije bilo mnogo više nezadovoljnih na način - "Ovaj frlja mnogo više od mene a ne kažnjavate ga, a mene ste za jednu flašu kaznili"...