Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Opšte diskusije => Opšte teme => Topic started by: NinO on 29 Avgust, 2008, 15:23:17

Title: Afri?ke religije
Post by: NinO on 29 Avgust, 2008, 15:23:17
Многи људи сматрају да су афричке религије ограничене само на анимизам и трибалне религије. Африка је, пак, велики континент, са много раса, но што се тиче религије, она је  подељена  сахарском пустињом. Северна Африка припада медитеранском свету и под утицајем је ислама од 7.в.н.е. Ислам се лагано спуштао низ источне и западне обале , али није продро кроз тропске шуме  у унутрашњост источне Африке све до савременог доба.  Хришћанство су практиковали древни Копти у својим црквама у Египту, њихова култура је дуго цветала и у Судану, а још увек постоји у Етиопији, једином афричком краљевству са званично државно признатом хришћанском црквом.
У последњих пар стотина година хришћанске мисије су се рашириле на већину афричких земаља у тропском делу, јужно од Сахаре, у пределе савана и густе, тропске шуме, али су стара религијска веровања ипак преживела. Ова су  веровања често несретно називана фетишизмом или анимизмом, али су она готово увек била комбинација веровања у неко врховно, божанско биће, уз обожавање и других богова, култа предака и магијских ритуала
Расе тропске Африке су већином црначке, грубо подељене  на суданску и банту групу на основу језика којим се служе.  Такође постоје и мале групе Пигмеја и Бушмена, док је на Мадагаскару популација углавном малезијског порекла . Религијска уверења и њихово практиковање се значајно разликује широм ове огромне регије, што је последица не само недостатка писмених трагова већ је и последица недостатка неке врсте централизоване мисионарске делатности. Црначки народи имају важна религијска уверења која се могу наћи у разним областима живота, али знатно варирају од места до места.  Пигмеји и негроидни народи живе у шумским регијама око реке Конго, и веома мало се зна о њиховом језику ии друштвеној организацији обзиром на то да су већином ловци који непрестано лутају шумом. Они тргују са Банту црнцима који их окружују  па су тако усвојили њихова религиозна уверења и митове. Мбути Пигмеји верују у велико биће са неба, господара олуја и дуге, понекад га називају Створитељ и замишљају га као старца са дугом брадом. Његово име је Тор ине само што је створитељ свега него све и припада њему , тако да се  пре одласка у лов ловци  њему  моле за храну. Пигмеји такође дубоко поштују месец који је обликовао првог човека, покрио га сопственом кожом и  испунио га сопственом крвљу.
Бушмани и Хотентоти живе у јужној Африци и били су првобитни насељеници Јужне Африке пре него то су европњани стигли.  Данас су Бушмани потиснути у пустињу Калахари и Намибију. Модерни Бушмани се моле небеским духовима  и причају разне митове ио њима. Посебно поштују месец, који иде уз приче о смрти, уобичајеној преокупацији афричких народа
Хотентоти су углавном постали хришћани и њихова древна веровања су углавном нестала. Нестала су готово у потпуности да се данас чак мисли да никад нису ни имали неку религију пре доласка хришћанства.  Њихови древни Богови су, изгледа, били  мешавина природних сила и духова предака..
У под Сахари постоје мале групе Хамита као што су Фулани у Нигерији, али и они су муслимани као и већина хамитских група у северној Африци . Велика већина народа јужно од Сахаре су црнци и они углавном верују у врховно биће, иако улога тог бића локално варира у својим улогама.
У источној Африци, уобичајено име за то врховно биће је Мулунгу. То је реч непознатог порекла али она указује на то да је Свемоћни  одувек присутан. Они кажу да је гром његов глас, а муња његова снага, он награђује добре,а  кажњава лоше.  Од севера калахарија кроз Конго до Танзаније користи се име Леза, могућег корена речи „бринути“ или „неговати“, обзиром на то да је он неко ко брине о људима, брине о гладнима и  кажњава зле. Леза такође живи на небу, њему се њуди моле за кишу , но ипак он је непојмљив и трансцедентан.
Још једно име је Ниамбе,  назив вероватно изведен од речи снага која се користи у пределима између Боцване и Камеруна. Нгево је бог Менде народа из Сијера леонеа, Ама је бог Догона из Малија, Маву је бог народа Еве из Абомеја, затим ту су  Олорун, Јоруба и Чукву из Нигерије.
Не постоје неки велики или организовани култови  у част тог врховног бића, сем пар изузетака. И поред недостатка формалног обожавања  и храмова. Врховно биће (Бог) је  реалност многим њудима. Он је трансцедентан и постоји популаран мит који каже да је небо место где он живи и да је некада било мног ближе земљи
Африканци верују у много духовна бића, која је тешко одвојити од духова природе и духова предака , неки од њих имају и људско и порекло из природе. Постоје безбројни богови, а њихови култови су посебно добро развијени у западној Африци, нешто мање на истоку у југу Африке где доминирају култови предака. Многи од ових култова полако нестају, но у Обали слоноваче, на пример, они су јако добро организовани и до сад су хришћанство и ислам имали јако мало утицаја на њих.
Title: Odg: Afri?ke religije
Post by: Jack Daniel on 29 Avgust, 2008, 16:09:40
Quote
У под Сахари постоје мале групе Хамита

nemoj da pišeš materiju koju ne poznajes dovoljno,pa ja valjda znam gde postoje male grupe Hamita,u sahari sigurno ne
Title: Odg: Afri?ke religije
Post by: Maja S. on 06 Septembar, 2008, 00:08:16
Hajde ja cu nesto napisati "slobodnim jezikom", na osnovu iskustva koje sam dozivela u Africi, tacnjije u Tunisu.  :)
Leto 2006, u septembru sam provela 15-tak dana u Tunisu, i bas u periodu kad je trajao post muslimanskih veroispovesi (Ramazan)..
Saznala sam od africkog stanovnista da u Africi postoje dve grupe Muslimana, (oni koji se klanjaju, i oni koji se ne klanjaju za vreme posta), to nisam znala do tada....
Govorili su da "ovi" koji se klanjaju su extremniji...
Naravno, i mi turisti smo jako dobro osetili taj post, jer u prostorijama hotela, restorana nismo mogli dobiti alkoholno pivo, pa smo morali da izucavamo mentalitet afrikanaca.... rules2