Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: CENOVNIK KORUPCIJE  (Read 4263 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

26 Septembar, 2010, 12:02:06
  • [Global Moderator]
  • Svedok istorije vladicinhan.com
  • *****
  • Posts: 2.875
  • Ocena: +230/-26
  • Gender: Male
CENOVNIK KORUPCIJE

BEOGRAD 26. 09. 2010
PRESS
PRESS ISTRAŽUJE... KOLIKE SU TARIFE KORUPCIJE U SRBIJI


Podmićivanje je toliko uzela maha da postoje tačni cenovnici za sve - od porođaja i bolovanja, preko kupovine dokumenata, upisa u vrtić i radnog mesta, pa do drastičnog smanjenja kazne ubicama

Korupcija je u Srbiji uzela toliko maha da je moguće maltene sve i svakoga platiti, podmititi, kupiti. Sve ima svoju cenu, od porođaja, dobijanja vozačke dozvole ili zaposlenja, pa do toga da vam dete prime u vrtić preko reda. Press je istraživao kolike su tarife u zdravstvu, pravosuđu, administraciji i drugim oblastima koje važe za najkorumpiranije.
Da postoje nezvanični cenovnici potvrđuje i Vladimir Radomirović, urednik portala Pištaljka, gde građani mogu da prijave sve vidove korupcije i zloupotreba. On kaže da im je za nepuna dva meseca stiglo oko 350 prijava zbog primanja i davanja mita. Pravosuđe i zdravstvo, koji godinama važe za najveća korupcionaška legla, sada imaju oštru konkurenciju i u organima lokalne samouprave, građevinskim direkcijama i inspekcijama. Radomirović za Press napominje da nije svaki oblik korupcije vezan za novac.
Doktori prvi po korupciji
- Simptomatično je to što se nekoliko prijava iz raznih delova Srbije poklapa u detaljima, kao da postoji šablon za tarife. Građani tvrde da radno mesto u zdravstvenim ustanovama „košta" od 2.000 do 3.000 evra, dok se za radno mesto lekara na neodređeno plaća od 5.000 do 8.000 evra. Porođaj košta oko 300 evra. Imamo slučaj da je građanin albanske nacionalnosti iz Preševa prijavio da je morao policajcu da plati 20 evra da bi njega i njegovu porodicu pustili s prelaza, gde su ih držali pola sata, kao i da mu policajci uvek traže „neki poklon ili pare". Investitori u jednom gradu na jugu Srbije moraju da idu u dogovorene projektne kuće u koje ih šalju iz uprave za izgradnju grada. Tarifa za uslugu košta između 1.500 i 5.000 evra. Saobraćajni prekršaj policija može da zaboravi ako date deset evra. Ispit na fakultetu košta do 1.000 evra. Mito za rekonstrukciju neuknjižene šupe u stambeni objekat 20.000 evra... - navodi Radomirović samo neke od aktuelnih tarifa.
Prema poslednjem istraživanju „Medijum Galupa", „beli mantili" spadaju među tri najkorumpiranije oblasti, a svaki treći ispitanik je rekao da ima rođaka ili prijatelja koji je u poslednja tri meseca dao mito, a 16 odsto njih je to uradilo i samo - bilo oni, bilo članovi njihovih porodica. Od toga, čak 54 odsto tvrdi da su dali mito lekaru, a 19 odsto njih da su dali policajcu. Prosečan iznos „nagrade" lekaru kretao se između 160 i 200 evra.

Javna je tajna da veliki broj majki samo za porođaj plaća od 300 do 1.000 evra, u zavisnosti da li je u pitanju carski rez i da li treba podmititi i anesteziologa kod koga je cenovnik od 150 do 300 evra. Nezvaničan cenovnik samog porođaja je takav da lekaru treba dati od 300 do 500 evra, a babici od 50 do 100 evra. A treba izdvojiti i za poklone.
Hitni slučajevi na neki način imaju sreće, jer se sa njima niko ne igra, ali ako se nađete na listi čekanja, stvari se menjaju; često je potrebno platiti kako bi vas operisali preko reda ili smestili u bolnicu. Operacije koštaju od 1.000 do 3.000 evra, a krevet u bolnici od 300 do 700 evra.

Korupcija je rasprostranjena i u pravosuđu, ali i na fakultetima. Precizne tarife u pravosuđu ne postoje, već je svaka u zavisnosti od težine dela. Tako, recimo, smanjenje kazne za mesec dana košta od 300 do 1.000 evra, a ogroman novac se uzima za smanjenje dugogodišnjih kazni. Advokati u dilu sa sudijom za najteža krivična dela, kao što je ubistvo, za šta je zaprećena kazna do 40 godina zatvora, za cifru od nekoliko desetina hiljada pa do 100.000 evra mogu da izdejstvuju kraći boravak u zatvoru.
Smanjena tražnja
U aferi „Indeks", u kojoj je optuženo više profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Beogradu, Nišu i Novom Sadu, koji se terete da su kao predavači na kragujevačkom pravnom fakultetu pozitivne ocene upisivali u indekse, a da studenti nisu ni izlazili na ispite, otkriveno je da se diploma mogla dobiti za 12.000 do 16.000 evra ili nov BMW 320D, a pozitivna ocena na jednom ispitu za sumu od stotinak do 1.500 evra, unikatnu narukvicu, kvalitetan strani parfem, viski...
Pre ukidanja viza, oni koji su hteli da ubrzaju procedure i izbegnu čekanje u redovima mogli su da plate da se ona dobije preko veze, a cifre su dostizale i do 1.000 evra. Cena pasoša sada se kreće oko 1.000 evra, a za dobijanje vozačke dozvole bez polaganja ispita treba dati od 300 evra pa naviše.
Ekonomista Miroslav Zdravković objašnjava da se i stepen korupcije određuje odnosom ponude i tražnje, a da je aktuelna kriza dovela do toga da korupcija pojeftinuje, počinje da se širi i raste jer oni koje je moguće korumpirati postali su kvarljiviji, pa lakše pristaju da prime mito. Sa druge strane, tražnja se smanjuje jer je stanovništvo osiromašilo.
- Može se reći da aktuelna kriza podstiče korupciju jer je poznato da što je plata veća, manji je rizik od korupcije i veće su kontrole i kazne. A mi ovde imamo situaciju da su plate zamrznute već dve godine, što normalno otvara prostor za korupciju - navodi Zdravković.

Za sve je kriv podanički mentalitet
Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da je korupcija u Srbiji široko rasprostranjena zbog podaničkog mentaliteta, ali ne i da je moguće kupiti baš sve i svakoga.
- Ovde je pitanje šta je starije, kokoška ili jaje. Još kao dete sećam se da je „uvek jedna kokoška išla učitelju, a druga lekaru". Deo problema tiče se stanovništva koje delom snosi krivicu zbog velike korupcije jer ima taj podanički pristup, pa se korupcija stvara tamo i gde nije potrebno. To je stvar lične percepcije. Imate nekoga ko će u svakoj prilici da nudi mito, a neko tek u krajnjoj nuždi, kao kada je u pitanju porođaj. U takvoj situaciji se javlja osećaj odgovornosti, pa zato većina zbog sigurnosti plaća jer ne želi da ima osećaj krivice da nije učinio sve što je mogao - objašnjava Zdravković.


A. MITIĆ

Izvor: Press
« Last Edit: 26 Septembar, 2010, 12:04:46 by AlexTheGreat »
“...U Srbiji samo krvava revolucija moze promeniti neke stvari!..”

Plasim se da u Han ni atomska bomba ne bi nista promenila... Ima mnogo “bubasvaba” i “miseva”, neko od njih bi mozda preziveo.