Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Pivo Fan Club  (Read 8536 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

09 Decembar, 2008, 18:52:02
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.889
 • Ocena: +148/-32
 • Gender: Male
 • TJM!
Пиво је алкохолно пиће које се прави од квасца, хмеља, јечма и воде. Убраја се у слабија алкохолна пића, са 3 - 13 процената алкохола. Једно од најстаријих пића које се користило још у старом Египту. Данас је веома заступљено у целом свету.

Историја

Први писани трагови о справљању пива су остали очувани на глиненим таблицама и датирају још од 6.000 година п. н. е. и потичу од Сумера. Пивари у време Сумераца су били угледни становници двора.
Током 1985. екипа Националног шкотског музеја из Единбурга ископала је у Риму, на једном од хебридских острва, посуду од теракоте из неолитског доба с непознатим састојцима. Анализом тог налаза добијен је напитак за пиво које се правило од зоби, јечма, меда и папрати. Ово пиће, за које многи тврде да је заправо јело, користило се већ у праисторијском раздобљу. Производили су га и Келти, Германи, Словени и Скити. Тада се правило из јечма, пшенице, зоби и хељде, а многи стари народи су додавали и зачине: мирођију и мед. Данашњи главни састојак хмељ почео је да се користи тек у 13. веку. Пивопијска средишта у старом веку била су у Јерменији, Месопотамији и Египту. Из тих подручја пиво су после преузели Грци и Римљани.
Према старим ископинама и записима археолози су утврдили да су стари Вавилонци производили пиво у домаћинству још 7.000 година п. н. е. Имали су 16 сорти пива, а за врење су користили јечмени шећер и пшеницу. Одавде се пренела производња пива у стари Египат, Персију, Грчку и друге земље. Египћани су знали да праве пиво већ 2.000 година п. н. е. Артефакти пронађени у гробницама показују да је у старом Египту производња пива била не само добро развијена, већ и комерцијализована. Грци су, примајући цивилизацију од Египћана, научили и вештину производње пива, а за њима и Римљани и онда остале европске земље. На европски континент пиво је пренето доласком келтских племена из Азије, негде око 1.000 година п. н. е. У тим временима пиво је прављено из шећера, али без хмеља, тако да је добијен производ био врло кисео. Тада су у пиво додаване различите траве - пелин, лупин глог, шафран и др. Примена хмеља представља важно откриће и чини основу савремене технологије пива. Хмељ се први пут почео користити у Новогородској Русији. Реч пиво (бира, биер, бер, бицре) настала је у манастирима негде између шестог и седмог века, у време кад се пиву при варењу почео додавати хмељ. У средњем веку производњом пиве бавили су се калуђери. Калуђери су били први који су пиву придодали хмељ - из „медицинских“ разлога, а и ради бољег конзервирања. Оно је проглашено „хришћанским лековитим напитком“, да би се укључило у калуђерску храну, а смело се пити и у дане поста. Нема података да се пиво производило у православним манастирима.
Усавршавање парне машине врло се повољно одразило на развој пиварства, као и проналазак машине за хлађење. Захваљујући најважнијим научно-техничким достигнућима у 19. веку, створене су основе за претварање уситњених предузећа у велике фабрике пива. Највећи произвођачи су Немачка, Велика Британија, САД, затим Чешка, Белгија и Ирска.

Пиво у закону
Пиво се нашло и у првом писаном законику на свету - Хамурабијевом законику (уклесаном клинастим писмом на стубу од црног диурита, врсти камена вулканског порекла). Хамураби, вавилонски краљ (1729 - 1686. г. п. н. е.) каже: „Пиво не сме садржати превише воде и не сме се продавати по превисокој цени“. У закону још стоји: „Ако не наплаћује госту житом, него тражи новац, вара ли на тежини или точи лоше пиће, треба бити позвана на одговорност и бачена у воду. У пивници жена може бити точитељица, али у пивницу не сме доћи као гошћа. Жена која иде у крчму да у њој пије, има да се спали.“
Зна се да је тада пиво била једна од свакидашњих потреба да би се угасила жеђ, а и због његове енергетске вредности. Копачи канала и мушкарци запослени у пољу добијали су дневно до пет литара пива, а жене које су обављале теже физичке послове две до три литре.

Добијање
Производи се у процесу алкохолног врења из слада, хмеља, воде и пивског квасца. Вода служи као растварач. Слад се добија од житарица, најчешће од јечма. Хмељ има улогу конзерванса и даје пиву угодан мирис и горак укус, док пивски квасац изазива алкохолно врење у коме шећер прелази у алкохол и угљен диоксид. Производња пива се дели на:
технологију слада и
технологију пива.
Технологија слада обухвата:
чишћење и сортирање јечма, као и његово
мочење и клијање,
сушење зеленог слада,
ослобађање слада од клице и
полирање.
Технологија пива обухвата:
производњу сладовине,
главно и накнадно врење и
бистрење и пуњење пива.

Састав пива

Састојци пива су: вода, етанол, угљен диоксид и непреврели део екстракта (суве материје) сладовине. Удео етанола зависи од концентрације суве материје у сладовини од које је пиво произведено и степена врења. Зависно од врсте пива, запремински удео алкохола може да буде различит, тј. мањи од 0,5% код „безалкохолних“ пива и већи од 8% код јечмених вина. Лагер пива садрже до 0,5% угљен-диоксида, који му даје свежину, те битно утиче на пенушавост. Стабилност пене зависи од концентрације и хемијског састава непреврелог дела екстракта, па пиво с више екстракта махом јаче пени. Колико дуго ће се пена одржати у чаши зависи од количине и хемијског састава екстракта. Пожељно је да пиво када се сипа у чашу пени тако да се ова густа и чврста пена задржи на површини најмање три минута. Мехурићи угљен диоксида који се дижу од дна ка површини помажу одржавању пене. Екстракт пива претежно чине угљени хидрати и мања количина протеина, аминокиселина, глицерина и саставних делова хмеља. Од састава екстракта зависи пуноћа укуса пива. Хемијски састав екстракта не зависи само од врсте слада, него и од начина производње сладовине и саме ферментације, односно ступња коначног преврења на крају ферментације. Енергетска вредност једне литре стандардног пива одговара енергетској вредности једне литре пуномасног млека.

Температура пива
Различити произвођачи пива препоручују оптималне температуре на којима се пију њихова пива. Међутим, у зависности од врсте, подврсте и од састојака пива могу се доста прецизно одредити температуре на којима пиво задржава најбољи квалитет. На пример, пилснери се служе на доста ниским температурама, око 0°C, док већина британских алеова, портера и стоута на температурама подрума („British Cellar Temperature“), од 5°C до 11°C, а неки чак и до 13°C.
Температура веома утиче на укус пива. Што је хладније, мања је и количина угљен диоксида, па је тиме мање изражен укус и мирис пива. Хладније пиво утиче и на рецепторе укуса и мириса. Температуре на којима се служе главне врсте пива су:
Пилснери на 0°C,
Лагери од 5°C до 9°C,
Ејлови од 7°C до 11°C,
Стоути од 8°C до 13°C,
Стари ејлови на собној температури.

Чаше за пиво
Да би пиво, док се пије, дуже време задржало свој квалитет, односно температуру која је оптимална за одређену врсту, најпогодније су чаше које имају дебело стакло. Таква чаша служи као изолатор од спољашње температуре. Због тога су кригле врло популарне јер имају дебело стакло и врло дуго могу одржати оптималну температуру. Осим кригли користе се и чаше са „сталком“ јер спречавају да рука која држи чашу греје пиво. И кригла и чаша се праве тако да буду довољно велике да може да стане цело пиво из боце са пеном. Многи не воле пену тако да пиво уливају дуж ивица чаше. Пена је веома битна и много утиче на општи утисак о неком пиву. Спречава загревање пива и налази се као изолатор између пива и спољашње средине, те даје пиву неопходну горчину, укус пивског квасца и мирис. Важан је и облик чаше који је препознатљив.
Данас се чаше за пиво праве искључиво од стакла. Раније се пиво пило из волујских рогова, из пехара од метала или камена, из посуда које су прављене од дрвених дашчица или од дрвета на неки други начин и најчешће, од теракоте. Кригле су, у то време, често имале поклопац који је штитио пиво од мува, које су се ројиле у пивницама.

Популарност
Пиво је омиљено међу свим друштвеним слојевима, па и онима који уживају већи углед попут спортиста као што су Борис Бекер и Јирген Клинсман, политичара Романа Херцога и Хелмута Кола, манекенки Еве Херцигове и Наоми Кембел, глуамаца Шона Конерија, Клинта Иствуда, Кевина Костнера и Бреда Пита, певача Том Џонса, па чак и припадника племства - краљице Елизабете и принца Чарлса, Никола Петровића, као и принца Виљема из Данске.
У Немачкој се попије око 250 литара по глави становника годишње, у Белгији 230, а у Чешкој 190. Србија са својих 80 литара по глави становника годишње је негде на средини европске лествице. Пиво много више пију мушкарци, чак две трећине укупне количине, али се овај однос у скорије време мења у корист жена.

Здравствени аспект
Пиво је вишеструко корисно; гаси жеђ, освежава и релаксира. Оно позитивно делује на психу јер подстиче добро расположење, смањује напетост, нервозу и стрес. Утврђено је да позитивно утиче на крвни притисак, циркулацију крви уопште и количину шећера и масноће у крви. Пиво наиме уопште не садржи масноће нити супстанце које гоје. Ипак, познат је термин „пивски стомак“. Овај стомак је резултат прекомерног уноса пива, али и хране која се са њим комбинује. Пиво има благотворан утицај и на болести мокраћних органа и камен у бубрегу. Пиво доприноси и дневном уносу течности, али и минерала попут гвожђа, хрома, бакра, силицијума и калијума. Њихова количина зависи од порекла сировина, садржај земљишта на коме се узгајају јечам и хмељ, као и од самог производног процеса. Посебно је значајан калијум који регулише ниво течности у телу, а тако и крвни притисак.
Обично се конзумирање пива везује за уношење витамина B који утиче на квалитет коже. Међутим, претерано уношење пива због тога што садржи алкохол спречава адекватно уношење витамина, посебно витамина B1.
Умерене дозе су до три чаше за мушкарце и две за жене. Умерено уношење пива је нешкодљиво и нема ризичних група којима се конзумација пива строго забрањује. Ипак, због одређеног садржаја алкохола, не препоручује се трудницама, као ни возачима и људима који пију лекове. Пиво је иначе много боље конзумирати преко дана него током ноћи.
Алкохол је познат по томе што изазива дехидратацију ткива. Због тога је добро да се чим се осете знаци мамурлука попије доста воде. Нормално, мамурлук прати и велика главобоља. Да би се спречила главобоља користи се аспирин, који се не сме узимати пре конзумирања пива јер је доказано да аспирин повећава абсорпцију алкохола у крви од 40% до 100%. Решење се можда крије у белгијском начину точења пива. Важно је пиво наточити тако да на врху чаше има „три прста“ пене. Пену која надвисује или прелази руб чаше, треба обавезно одстранити јер је пуна угљен диоксида који је сувишан и изазива горушицу, подригивање и главобољу. Пиво без те сувишне пене лакше се вари.

Истраживања
У новије време чешки стручњаци раде на добијању специјалног пива за жене које ће им ублажити или чак отклонити симптоме менопаузе. Ово пиво садржи низак ниво калорија и алкохола, али повећану количину фитоестрогена, који је сродан женском полном хормону естрогену и који је управо одговоран за смањење тегоба услед менопаузе код, како се показало, свих испитаника.
Амерички научници су пронашли да ксантохумол, иначе састојак хмеља има улогу у превенцији рака простате. Наиме, ова супстанца може да спречи увећање простате. Невоља је у томе што је потребно уносити огромне количине пива у организам како би се увећање простате потпуно зауставило, што опет због превеликог уноса алкохола може изазвати друге проблеме.

Дегустација и оцењивање квалитета пива
Да би дегустација и оцењивање пива били што коректнији, потребно је да буду задовољени многи услови, почевши од самог простора у коме се дегустира пиво, чаша из које се пије мора да задовољи неке критеријуме, а важно је и која храна се служи уз пиво или пре испијања. Приликом дегустације, осим о укусу, води се рачуна и о мирису и изгледу пива.
Постоји много начина оцењивања квалитета пива. Један од најприхватљивијих је метода по Фреду Екхарту који се третира као један од највећих познавалаца пива. Направио је неколико категорија које су битне у анализи и које појединачно оцењује. Збир тих оцена даје број који означава квалитет одређеног пива. Максималан број бодова по овој методи је 20.
Постоје следеће категорије које се оцењују:
Изглед (максимум 3 бода):
оцењује се изглед и стабилност пене
проверава се седимент на дну боце
оцењује се изглед пива у чаши
Мирис (максимум 4 бода):
оцењују се општи мирис и присуство мириса хмеља
Укус (максимум 10 бодова):
оцењује се квалитет хмеља
проверава се однос слада и алкохола
одређује се карактер пива
оцењује се укус који остаје у устима
густина
Општи утисак (максимум 3 бода)

Извор: Википедиа

јел видите са каквим се предзнањем иде у кафану  drinking2  drinking2  drinking2
Eisai sto myalo, kati magiko.. Opou pas esy tha mai panta egw na sou tragoudw.. Thryle ole ole, thryle ole ole.!!!!!
09 Decembar, 2008, 18:57:20
Reply #1
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.889
 • Ocena: +148/-32
 • Gender: Male
 • TJM!
Ljubitelji piva konačno mogu da se opuste i uživaju u ukusu svog omiljenog napitka. Ili možda ne?

Pivo pomešano sa mlekom ili pica pivo? Ako vam ovo zvuči čudno, šta onda reći za pivo namenjeno deci... Pogledajte kakva su bizarna piva ljudi uspeli da smisle i izaberite svog favorita.


Pivo za pse
Za ljubitelje piva i žedne pse evo prilike da se druže i piju zajedno. Mala pivara u Holandiji proizvela je pivo koje će rashladiti i okrepiti vašeg žednog ljubimca u vrele letnje dane.
Pivo, pod nazivom Kwispelbier, koje se prodaje pod sloganom "pivo za vašeg najboljeg prijatelja", pravi se od specijalne mešavine ekstrakta govedine i slada. Napitak ne sadrži alkohol, mogu ga konzumirati i ljudi, a cena mu je oko četiri puta viša od one za standardna piva.
Duff
Verovatno najpoznatije pivo koje je proslavio čuveni crtani junak Homer Simpson, proizveo je meksikanac Rodrigo Kontreras Diaz.
Pivo je proizvedeno u ograničenim količinama (200 kutija sa po 12 boca) i putem interneta je prodato, po ceni od 20 dolara po flaši, za svega dve nedelje.Bilk
Bilk (kombinacija piva i mleka) je verovatno najbizarnije pivo koje je neko mogao da smisli.
Proizvođač ovog napitka je pivara u Hokaidu u Japanu. Ideja je potekla od sina vlasnika jedne farme, koji je predložio da se neprodato mleko iskoristi u pivu i napravi novi hit napitak.
Bilk pivo sadrži jednu trećinu mleka, a njegov ukus oni koji su ga probali opisuju kao "voćni".
Proizvođač preporučuje da se uz ovo pivo jedu slatkiši jer se oni najbolje slažu sa ukusom Bilka.Pivo za slepe
Ovde se, zapravo, radi o flaši za pivo namenjenoj slepim osobama. Proizvođač Uerige piva je pivara iz Dizeldorfa. Flaše punjene ovim pivom označene su etiketama sa Brajevim pismom, koje omogućava slepima da odrede šta da piju.
Jedna od aktivistkinja udruženja slepih u Nemačkoj, i ljubiteljka piva, sa oduševljenjem je izjavila da sa ovakvom flašom konačno ne mora da brine šta pije.
Pivo-šampanjac
Champagne Lager (ili Champagne Beer kako ga zovu u SAD) predstavlja kombinaciju piva i šampanjca.
Ovo pivo zagolicaće vaše nepce, a na raznim konvencijama pića proglašeno je pravim hitom od strane hiljada posetilaca.
Cena ovog piva iznosi 12 američkih dolara, a prodaje se u bocama od 750 mililitara.


Pica pivo
Kombinacija piva i brze hrane je prema mnogima jedna od najboljih, te stoga ne čudi što je proizvedeno i ovakvo pivo.
Pica pivo proizvedeno je Čikagu, a proizvođač Tom Sifurt prodaje ga pod imenom Mamma Mia Pizza Beer u svojim restoranima.Pivo se sastoji od paradajza, belog luka, origana i bosiljka što mu daje ukus i miris koji podseća na picu.
Sifurt proizvodi i piva sa raznim drugim aromama (salsa i kari pivo), a ističe da mu je najteže da natera posetioce da probaju takva piva. Ipak, kada prevaziđu početne predrasude svi koji probaju njegova piva uvek ih ponovo naručuju.Pivo za decu
Kidsbeer je pivo namenjeno deci, proizvedeno u Japanu, i bezalkoholno je.
Satoši Tomoda, direktor fabrike koja proizvodi ovo pivo ističe da se mesečno proizvede oko 75.000 boca ovog piva. On ističe da deca kopiraju odrasle i otuda ovolika popularnost ovog piva.
Jedan od slogana ove firme jeste: "Čak i deca lakše podnose život uz čašu piva".Vitaminsko pivo
Pivo pod nazivom Stampede obogaćeno je vitaminima B kompleksa i drugim bitnim vitaminima. Ovo je prvo vitaminsko pivo koje se pojavilo, a kreirao ga je Lorens Švarc.Ipak vlasti su zabranile Švarcu da pivo relkamira kao zdravo za ljude koji piju, a zabranjeno je i navođenje liste vitamina na etiketi jer se to kosi sa zdravstvenim propisima.Pivo otvorenog koda
Kao što u softverskoj IT industriji postoje aplikacije otvorenog koda, gde korisnici sami razvijaju i prave aplikaciju, tako je stvoreno i pivo otvorenog koda.Danska pivara objavila je svoj recept za pravljenje piva omogućivši korisnicima da ga hakuju i poboljšavaju. Free Beer (slobodno pivo) je slobodno u smislu slobode upotrebe, a ne besplatno pivo, ističu u ovoj kompaniji.Proizvodnja ovog piva bazirana je na klasičnoj metodi, ali mu veliku energetsku vrednost daje dodatak u vidu guarane.Najjače pivo na svetu
Pivara iz SAD proizvela je najžešće i najsnažnije pivo na svetu.Pivo nosi naziv Samuel Adams Utopias i poseduje 25 procenata alkohola. Ovo pivo je šest puta snažnije od običnog piva, a dva puta je jače od boce vina.Takođe, ovo pivo spada i u kategoriju najskupljih sa cenom od 110 dolara po flaši."Pivo je proizvedeno kako bi se u njemu lagano uživalo nakon večere", ističe Džim Koh koji je osnivač Boston Beer pivare koja proizvodi ovo pivo.Izvor: MTS-Mondo
Eisai sto myalo, kati magiko.. Opou pas esy tha mai panta egw na sou tragoudw.. Thryle ole ole, thryle ole ole.!!!!!
10 Decembar, 2008, 04:33:30
Reply #2
 • Stariji meraklija
 • ***
 • Posts: 202
 • Ocena: +37/-35
 • Gender: Male
Copy-Paste niste morali da se mucite toliko mogli ste samo link da postavite,ne samo vi nego svi koji ovo rade ;-)
10 Decembar, 2008, 15:11:59
Reply #3
 • [Global Moderator]
 • Svedok istorije vladicinhan.com
 • *****
 • Posts: 2.875
 • Ocena: +230/-26
 • Gender: Male
  Nije isto kao kad se prekopira, a ni ti nisi morao da se mučiš da komentarišeš ovaj NinO-v post, mogo si jednostavno da preskočiš temu, ili kad vidiš šta je da iskuliraš. Ne razumem čemu bacanje "hejta"...

Kao znaš nisi morao da se mučiš - ali ja ću se namučim pa ću napišem post da te iskritikujem!!!

Ljudi, širite pozitivne stvari, nemojte da ste negativni.   drinking2
« Last Edit: 10 Decembar, 2008, 16:05:18 by AlexTheGreat »
“...U Srbiji samo krvava revolucija moze promeniti neke stvari!..”

Plasim se da u Han ni atomska bomba ne bi nista promenila... Ima mnogo “bubasvaba” i “miseva”, neko od njih bi mozda preziveo.
10 Decembar, 2008, 15:59:05
Reply #4
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.889
 • Ocena: +148/-32
 • Gender: Male
 • TJM!
Манојло јесам ставио извор ??? значи да га нисам писао само сам на овај начин хтео да отворим дискусију о пиву и јер ми се садежај учинио занимљивим. А теби ако смета заобиђи, немораш да се убацујеш...
Eisai sto myalo, kati magiko.. Opou pas esy tha mai panta egw na sou tragoudw.. Thryle ole ole, thryle ole ole.!!!!!
10 Decembar, 2008, 19:09:53
Reply #5
 • [Global Moderator]
 • Svedok istorije vladicinhan.com
 • *****
 • Posts: 2.875
 • Ocena: +230/-26
 • Gender: Male
Quote from: NinO
Пиво је омиљено међу свим друштвеним слојевима, па и онима који уживају већи углед попут спортиста као што су Борис Бекер и Јирген Клинсман, политичара Романа Херцога и Хелмута Кола, манекенки Еве Херцигове и Наоми Кембел, глуамаца Шона Конерија, Клинта Иствуда, Кевина Костнера и Бреда Пита, певача Том Џонса, па чак и припадника племства - краљице Елизабете и принца Чарлса, Никола Петровића, као и принца Виљема из Данске.
У Немачкој се попије око 250 литара по глави становника годишње, у Белгији 230, а у Чешкој 190. Србија са својих 80 литара по глави становника годишње је негде на средини европске лествице. Пиво много више пију мушкарци, чак две трећине укупне количине, али се овај однос у скорије време мења у корист жена.

 wassat

Ma klasično pivo i tačka. Od ovija pobrojani te pizza pivo, te onoj ovoj. Ne verujem da bi mi se neko sviđalo. U Češku nema loše pivo sva su odlična i imaju pristupačne cene. Tačnije koštaju kao naša a bolja su sigurno. Provereno.
« Last Edit: 10 Decembar, 2008, 19:13:09 by AlexTheGreat »
“...U Srbiji samo krvava revolucija moze promeniti neke stvari!..”

Plasim se da u Han ni atomska bomba ne bi nista promenila... Ima mnogo “bubasvaba” i “miseva”, neko od njih bi mozda preziveo.
10 Decembar, 2008, 22:10:20
Reply #6
 • Guest
Ništa lepše od Forum po moj merak i Beck's burče.
 
10 Decembar, 2008, 22:26:07
Reply #7
 • Deda meraklija
 • ****
 • Posts: 406
 • Ocena: +73/-5
 • Gender: Female
Ništa lepše od Forum po moj merak i Beck's burče.


 

Lepse je Tuborg burce  drinking2  25r30wi
11 Decembar, 2008, 19:12:22
Reply #8
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.352
 • Ocena: +251/-27
 • Gender: Male
glavni, pomocni i kondicioni trener ST.K. Morava Vladicin Han
11 Decembar, 2008, 19:19:07
Reply #9
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.889
 • Ocena: +148/-32
 • Gender: Male
 • TJM!
Eisai sto myalo, kati magiko.. Opou pas esy tha mai panta egw na sou tragoudw.. Thryle ole ole, thryle ole ole.!!!!!
11 Decembar, 2008, 19:23:47
Reply #10
 • [Global Moderator]
 • Svedok istorije vladicinhan.com
 • *****
 • Posts: 2.875
 • Ocena: +230/-26
 • Gender: Male
Ovo odma u izbor za najfotku Hana
“...U Srbiji samo krvava revolucija moze promeniti neke stvari!..”

Plasim se da u Han ni atomska bomba ne bi nista promenila... Ima mnogo “bubasvaba” i “miseva”, neko od njih bi mozda preziveo.
11 Decembar, 2008, 20:05:12
Reply #11
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.889
 • Ocena: +148/-32
 • Gender: Male
 • TJM!
Ма најфотке су дошле после неколко пакета XD
Eisai sto myalo, kati magiko.. Opou pas esy tha mai panta egw na sou tragoudw.. Thryle ole ole, thryle ole ole.!!!!!
11 Decembar, 2008, 21:09:10
Reply #12
 • [Global Moderator]
 • Svedok istorije vladicinhan.com
 • *****
 • Posts: 2.875
 • Ocena: +230/-26
 • Gender: Male
Kolko vas je pilo ovija oko 130l pivo?
“...U Srbiji samo krvava revolucija moze promeniti neke stvari!..”

Plasim se da u Han ni atomska bomba ne bi nista promenila... Ima mnogo “bubasvaba” i “miseva”, neko od njih bi mozda preziveo.
11 Decembar, 2008, 22:52:05
Reply #13
 • Stariji meraklija
 • ***
 • Posts: 224
 • Ocena: +59/-10
 • Gender: Male
 • Reload
Stigo je posle josh jedan paket...chisto da vas informishem. A bilo je chini mi se 11 choveka.
The people pray for strenght and guidence, they shall prey for the mercy of the swift death. AND THE HEAVENS SHALL TREMBLE.
28 Decembar, 2008, 19:09:00
Reply #14
 • Moderator
 • Deda meraklija
 • *****
 • Posts: 868
 • Ocena: +123/-22
 • Gender: Male
 • Reci NE drogama!!
To što se po našem zakonu pivo smatra prehrambenim proizvodom, te se tako i oporezuje, ne znači da su srpski zakonodavci hteli da legalizuju svoju potrebu za alkoholom. Ne, jer još su stari Sumeri pre šest hiljada godina piće od žitarica, koje mi danas zovemo pivo, zvali "tečnom hranom". A pivo koje pijemo danas po procesu proizvodnje gotovo je isto kao to što su pili stari Sumeri, pa potom Egipćani, Vavilonci, Grci i ostali. Jedino što je u međuvremenu u proizvodnju dodat hmelj. Pivo je danas jedino alkoholno piće koje se proizvodi na svim meridijanima. Procenjuje se da se svakog minuta u svetu popije oko šest miliona litara!

Pretpostavlja se da je nastalo u pokušaju da se fermentacijom unište štetne bakterije iz vode. I zato je u to vreme pivo bilo čistije od vode. U Hamurabijevom zakoniku pisalo je: "Pivo ne sme sadržavati previše vode i ne sme se prodavati po previsokoj ceni".

Pivo su uglavnom točile žene: "Ako ne naplaćuje gostu žitom, nego traži novac, vara li na težini ili toči loše piće, treba biti pozvana na odgovornost i bačena u vodu. U pivnici žena može biti točiteljica, ali u pivnicu ne sme doći kao gošća. Žena koja ide u krčmu da u njoj pije ima da se spali", stajalo je u Zakoniku.

Pivo je u drevnim vremenima, zbog svoje velike energetske vrednosti, davano robovima i radnicima, i zbog toga je imalo status "sirotinjskog pića" iako su ga pili i bogati. S druge strane, pivari su bili vrlo cenjeni na dvorovima.

A danas nije neobično što je najpoznatiji ljubitelj piva u Engleskoj kraljica majka. Dok se, recimo, u Srbiji zna da je još kralj Aleksandar Obrenović voleo da popije pivo uz ručak.

Vrsta piva koja se proizvode ima nebrojeno. Samo u Belgiji se pravi više od 800 različitih piva! I u Nemačkoj gotovo da svaka kuća može da ima svoje pivo. Mada, ima i pivopija koje smatraju da postoje samo dve vrste piva: svetlo i tamno.


                  Sretna Nova godina!!!

Iako se kod nas i danas smatra da je pivo piće rezervisano uglavnom za zidare, u svetu je veoma razvijena kultura ispijanja piva. Za kvalitetnu degustaciju piva potrebno je nekoliko uslova. Dovoljno osvetljen prostor, radi što bolje procene boje i bistrine piva. Zatim savršeno čista čaša. Da bi se osetio pravi ukus piva, pre degustacije ne bi trebalo jesti začinjenu hranu.

Pivo se i sipa na specifičan način. Pušta se da sklizne niz unutrašnjost čaše. Tek kad se ispuni oko dve trećine čaše, ispravlja se boca kako bi se na kraju dobila i pena. Za razliku od vina, pivo se ispija u većim gutljajima i nikada se ne "mućka" u ustima.

Iako se pivo pije svuda u svetu, simbol pivske kulture su engleski pabovi. Zato se Britanci na prvu loptu smatraju najvećim pivopijama, mada tu titulu pre svega zaslužuju Irci. A za njima idu Nemci (pogotovo Bavarci) i Česi.

Džordž Orvel svojevremeno je opisao kako treba da izgleda idealni pab. Nazvao ga je "Mesečev odraz": "Arhitektura i nameštaj isključivo su viktorijanski: sve je u znaku jednolične i udobne ružnoće 19. veka. Ima dosta gostiju, ali nije bučno, atmosfera je vesela, ali ne i pijana. Šankerke su ljubazne i prijateljski nastrojene, a većinu klijentele čine redovni gosti".

"Mesečev odraz" je bio poseban po tome što se u njemu mogao piti skaut, gusto, jako crno pivo na točenje koje je danas retko. Orvel nije voleo obične čaše bez drške, ubeđen da se pivo najbolje pije iz velikih krigli.

Jedan drugi engleski književnik, Vilijem Blejk, rekao je: "Dobar pab umnogome je sličan crkvi. Osim što je topliji, i više se u njemu razgovara".

Danas, evropski zakoni podrazumevaju da je u pabovima zabranjeno pušenje, što je smanjilo broj posetilaca ovoj instituciji. A to je dovelo do zatvaranja pabova. U jednom periodu, u Engleskoj je zatvarano i 27 pabova nedeljno.

Priča o "Ginisu"

Decembra 1758. Artur Ginis je za 45 funti zakupio napuštenu pivaru na 9.000 godina. Danas je "ginis" najpoznatije crno pivo na svetu. I simbol je Irske. Priča kaže da je harfa, znak "Ginisa", preuzet s uniforme Triniti koledža, uz obećanje da će se u studentskoj menzi zauvek točiti besplatno pivo.

Irci odmah na kraju prve pinte "ginisa" naručuju drugo. Jer, kako kažu, ptica ne leti jednim krilom. Svaki gutljaj "ginisa" ostavlja za sobom prstenast trag na čaši. Po tom tragu možete prepoznati iz kog dela Britanije pivopija dolazi. Irci piju svoj "ginis" u pet cugova, a Englezi u deset. A da bi zaštitio kulturu točenja svog piva, "Ginis" je potrošio osam miliona funti obučavajući barmene da toče pivo po njegovom standardu.
Zbog jedne reci coveka cesto smatraju mudrim, a zbog jedne reci cesto ga smatraju glupim. Uistinu moramo dobro paziti što govorimo
14 Januar, 2009, 04:56:10
Reply #15
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.216
 • Ocena: +112/-19
 • Gender: Male
 • "Be Yourself no matter what"
Pivo... Lechi telo, bistri um, pomazhe prilikom sexa... Bozhanstvo...

A i sa pivom planiranje je veoma vazhno.

Slaviti rodjendan bez piva je bez veze...


Inache, evo zashto se ne kuca kriglama u Pivnici!


"Don't waste time arguing what good man should do, be one, act like one!"
19 Mart, 2009, 13:31:42
Reply #16
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.889
 • Ocena: +148/-32
 • Gender: Male
 • TJM!
Filmovi i reklame sa scenama u kojima se prikazuju alkoholna pića direktno podstiču kod gledalaca želju za njihovim trenutnim konzumiranjem, pokazali su rezultati istraživanja grupe holandskih i kanadskih naučnika.

Naučnici su došli do tih rezultata nakon što su obavili istraživanje na studenatima muškog pola starosti od 18 do 29 godina podeljenih u četiri grupe. Njima su prikazivani filmovi od kojih su neki imali manji, a neki veći broj scena konzumiranja alkohola, dok su neki studenti gledali film iz koga su izbačene takve scene.

Studentima su dok su gledali filmove bila na raspolaganju alkoholna pića.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu "Alkohol i alkoholizam", pokazalo je da su kod studenata scene konzumiranja alkohola delovale kao signal koji podstiče neobuzdanu želju za konzumiranjem alkohola.

To, kako su istakli naučnici, navodi na zaključak da, na primer, gledanje reklame za neku posebnu marku piva neće kod gledalaca samo izazvati želju da tokom naredne kupovine uzmu tu marku piva, nego i da odmah odu do frižidera po pivo koje će popiti.

Naučnici su rekli i da bi, iako se ne zalažu za zabranu prikazivanja konzumiranja alkohola u filmovima, rezultati njihovog istraživanja mogli da budu jasno upozorenje javnosti, pre svega roditeljima, da obrate pažnju na postojanje takvih scena u filmovima i da imaju u vidu da gledanje tih scena direktno utiče na konzumiranje alkohola.

Izvor: MTS-Mondo


npr. reklama za Carlsberg kad oni mangupi lutaju pustinjom u meni budi neverovatnu želju da srknem malo pivce :)
Eisai sto myalo, kati magiko.. Opou pas esy tha mai panta egw na sou tragoudw.. Thryle ole ole, thryle ole ole.!!!!!
26 Januar, 2010, 15:47:50
Reply #17
 • Mladi meraklija
 • **
 • Posts: 85
 • Ocena: +0/-0
 • Gender: Male
 • SuvaMoravaZakon
What?We are surrounded? Excellent! Now we can attack in any direction!