Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Zanimljivosti !  (Read 23615 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

06 Novembar, 2008, 14:43:02
Reply #20
 • Deda meraklija
 • ****
 • Posts: 492
 • Ocena: +50/-12
 • Gender: Male
U Srbiji najviše Nikola i Milica

Nikola i Milica su najčešća imena koja proteklih godina dobijaju deca u Srbiji, pokazalo je istraživanje Tanjuga.

Neuobičajena imena češće se daju devojčicama, pa su poslednjih godina u prvi plan izbila kraća ženska imena od tri-četiri slova - Anja, Jana, Lena, Tara, Iva, dok se dečacima pretežno daju starija, tradicionalna imena.

U opštini Savski venac, u kojoj je prošle godine rodjeno najviše beba - 13.887, 353 devojčice dobile su ime Milica, a zatim slede imena Andjela, Jovana, Teodora, Katarina, Ana, Marija, Sara, Anja, Jana i Iva.

Kako navode u matičnoj službi te opštine, pre dvadesetak godina ime Jelena je godinama držalo ubedljivo prvo mesto, dok je sada tek na 15. mestu.

Ime Nikola u toj opštini dobilo je prošle godine 400 dečaka, a po učestalosti slede Luka, Marko, Aleksa, Lazar, Stefan, Aleksandar, Filip, Jovan i Nemanja.

Koja se imena najčešće daju zavisi i od perioda u godini, pa tako deca rodjena u decembru i januaru često dobijaju imena svetaca koji se slave u tim mesecima ili ona izvedena od imena svetaca, kao što su Nikola, Nikolija, Nikolina, Jovan, Jovana, Stefan...

U opštini Zvezdara, u kojoj je prošle godine rodjeno oko 3.000 beba, navode da kod dečaka poslednjih godina preovladjuju tradicionalna imena, ali da ima "iznenadjujuće mnogo Borisa", dok se devojčicama daju kraća imena nego ranije, a sve manje njih dobija ime Anastasija koje je pre nekoliko godina bilo veoma moderno.

Neobična imena najčešća su kod pripadnika romske nacionalnosti iako se svi slažu da je vreme Kasandre, imena za koje su se roditelji često odlučivali u periodu emitovanja istoimene latinoameričke sapunice, prošlo.

U niškoj opštini prošle godine zabeležen je sličan slučaj kada su roditelji došli sa zahtevom da se njihov novorodjeni sin nazove po brazilskom fudbaleru Ronaldu, a matičari su ranijih godina upisivali i imena kao što su Tarzan, Vinetu, Rambo i Šerif.

Medju retkim imenima koja su nadevana deci u Nišu su Gala, Nora, Srna, Peko, Iskra, Raduša, Vukale, Ines, dok su najčešća imena za dečake Mateja, Matija, Andrija, Ognjen, Marko, a za devojčice, Andjelina, Andjela, Teodora, Jana, Janja, Elena, Helena, Dunja, Sara.
Svet nece postati pametniji, morate prihvatiti glupost i uciniti da radi za vas!
06 Novembar, 2008, 14:53:34
Reply #21
 • Deda meraklija
 • ****
 • Posts: 492
 • Ocena: +50/-12
 • Gender: Male
Neznam da li je smešno ili tužno...
Procenite sami...

http://www.youtube.com/watch?v=20zOG6-jq8Q
Svet nece postati pametniji, morate prihvatiti glupost i uciniti da radi za vas!
09 Decembar, 2008, 15:31:43
Reply #22
 • [Global Moderator]
 • Svedok istorije vladicinhan.com
 • *****
 • Posts: 2.875
 • Ocena: +230/-26
 • Gender: Male
  Ovako zgaženog psa pomera drugi pas. Sve životinje su bolje od ljudi. Ali sve!

<a href="http://www.youtube.com/v/3XJQTaC-R6w&amp;hl=en&amp;fs=1" target="_blank" class="new_win">http://www.youtube.com/v/3XJQTaC-R6w&amp;hl=en&amp;fs=1</a>

Pas lutalica postao heroj u Čileu

Čileanci su dobili novog heroja - psa lutalicu koji je sa prometnog autoputa odvukao smrtno povređenog drugog psa.

Bezbednosne kamere na autoputu u Santjagu snimile su 4. decembra psa koji se provlači između vozila kako bi drugog psa, kojeg je udario automobil, odvukao do bankine.

Scenu je prikazala nacionalna televizija a potom je postavljen na sajtu za razmenu video materijala "JuTjub". Stotine hiljada ljudi posetile su u ponedeljak sajtove sa tim snimkom.
Spasilačka služba uklonila je uginulog psa, a pas-spasilac je pobegao.

Izvor: Blic
« Last Edit: 09 Decembar, 2008, 15:35:04 by AlexTheGreat »
“...U Srbiji samo krvava revolucija moze promeniti neke stvari!..”

Plasim se da u Han ni atomska bomba ne bi nista promenila... Ima mnogo “bubasvaba” i “miseva”, neko od njih bi mozda preziveo.
10 Decembar, 2008, 16:12:25
Reply #23
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.171
 • Ocena: +75/-5
 • Gender: Male
 • Samo vas gledam....
                 U Engleskoj usvojena zabrana izlaganja cigareta na policama


Ministri se nadaju da će ovim potezom, koji se razmatra i u Škotskoj, smanjiti broj pušača u zemlji. I zvaničnici Severne Irske treba da se izjasne o ovom.Kritičari, međutim, tvrde da vlada nije preduzela dovoljno jake mere kako bi sprečila mlade da puše.
Ministri su naveli da je na Islandu, gde je ova mera već na snazi, pušenje kod mladih smanjeno za deset odsto.
Predstavnici anti-pušačke organizacije ASH podržali su ovu zabranu, ali su iz Asocijacije proizvođača duvana istakli da bi ovakva odluka mogla dovesti do prodaje ilegalnog duvana. Zvaničnici ovog udruženja smatraju i da ova mera može da ošteti prihode manjih radnji, koje uglavnom žive od prodaje cigareta.
Bolje da me mrze zbog onoga sto jesam,nego da me vole zbog necega sto nisam!
10 Decembar, 2008, 16:14:26
Reply #24
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.171
 • Ocena: +75/-5
 • Gender: Male
 • Samo vas gledam....
                                   Naučnici otkrili ogromnu crnu rupu u centru naše galaksije!!!


Naučnici su pomoću Južne evropske opservatorije, locirane u Čileu, pratili kretanje 28 zvezda, koje kruže u središtu Mlečnog puta i došli su do saznanja da se u tamo nalazi crna rupa, koja je čak četiri miliona puta teža od našeg Sunca.
Rezultati istraživanja navode na to da se galaksije stvaraju oko crne rupe, slično stvaranju bisera u školjki.
"Iako mi smatramo crne rupe za nekakvu pretnju, u smislu da ćete se ako se priđete preblizu biti u velikoj nevolji, one bi mogle da imaju ključnu ulogu u stvaranju galaksija, i to ne samo naše, već svih", rekao je dr Robert Masi iz Kraljevskog astronomskog društva.
Masi je rekao da su crne rupe pomogle da se materija spoji, a ako postoji dovoljno velika gustina, onda postoje i uslovi za stvaranje zvezda.
"Tako je moglo da dođe do stvaranje prve generacije zvezda i galaksija", rekao je Masi.

Naučnici iz nemačkog Instituta Maks Plank za vanzemaljsku fiziku kažu da se crna rupa nalazi na udaljenosti od 27.000 svetlosnih godina od Zemlje.
"Bez pogovora najspektakularniji aspekt našeg 16-godišnjeg istraživanja je da je nas je ono dovelo do najboljeg empirijskog dokaza da supermasivne crne rupe zaista postoje. Zvezdane orbite u centru galaksije pokazuju da centralna koncentracija mase od čak četiri miliona solarne mase mora da bude crna rupa, van svake sumnje", rekao je profesor Rajnhard Genzel, šef istraživačkog tima

 lol
Bolje da me mrze zbog onoga sto jesam,nego da me vole zbog necega sto nisam!
11 Decembar, 2008, 19:07:03
Reply #25
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.171
 • Ocena: +75/-5
 • Gender: Male
 • Samo vas gledam....
                              2009. moraće da "sačeka" jednu sekundu


Međunarodni stručnjaci za vreme, odgodiće početak 2009. tako što će dodati jednu sekundu službenim satovima.

Ova "prestupna" sekunda neophodna je za sinhronizaciju službenih atomskih satova s rotacijom Zemlje.

Premda rotacija Zemlje traje gotovo savršenih 24 časa, male varijacije dovode do raskoraka između astronomskog vremena i atomskih satova koji nemaju nikakvih varijacija.

Ovo će biti 24. usklađivanje koje od 1972. u periodu od svakih šest meseci do sedam godina sprovodi Međunarodna služba za praćenje rotacije Zemlje i referentne sisteme sa sedištem u Parizu.

Poslednje usklađivanje bilo je na prelasku iz 2005. u 2006. godinu.

Istorijski, vreme se zasniva na rotaciji Zemlje u odnosu na kosmička tela.

Zemlja kruži oko Sunca za oko 365,2422 dana. Svake četvrte godine, tokom prestupne godine, dodaje se jedan dan u februaru radi usklađjivanja kalendarske sa astronomskom godinom.

Mehanizmi poput Mrežnog protokola vremena (NTP) ili satelitskog Sistema globalnog pozicioniranja (GPS) zavise od tačnog vremena atomskih časovnika.

Ovom dodatnom sekundom, 2008 - koja je već duža dodatnim danom u februaru, biće najduža godina od 1992. godine.


Bolje da me mrze zbog onoga sto jesam,nego da me vole zbog necega sto nisam!
12 Decembar, 2008, 23:22:39
Reply #26
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.171
 • Ocena: +75/-5
 • Gender: Male
 • Samo vas gledam....
                                                 Pogrešna taktika u borbi protiv pušenja


Broj pušača u svetu će, prema predviđanjima Svetske banke, do 2025. godine porasti sa 1,3 na 1,6 milijardi, pa bi reklamne kampanje za odvikavanje od pušenja koje koriste "taktiku zastrašivanja" i očigledno nemaju željeni efekat trebalo promeniti, piše stručnjak za marketing i medije Martin Lindstrom u "Njujork tajmsu".

Na paklice cigareta postavljaju se upozorenja o štetinim posledicama pušenja, dok se u mnogim zemljama izvan Evrope, a od oktobra i u Velikoj Britaniji, na pakovanjima cigareta koriste "stravične slike" raka pluća, udova zahvaćenih gangrenom, otvorenih rana i pokvarenih zuba zbog raka usne duplje i grla.

Međutim, Lindstrom na osnovu dobijenih naučnih dokaza tvrdi da bi ovakva borba protiv pušenja trebalo da se obustavi zato što je kontraproduktivna.

U Lindstromovom eksperimentu učestvovala su 32 ispitanika pušača iz Velike Britanije, Kine, Nemačke, Japana i SAD, kojima je uz pomoć magnetne rezonance merena moždana aktivnost kao reakcija na upozorenja sa paklica cigareta.

Tokom ekperimenta ustanovljeno je da upozorenja na opasnost od pušenja nisu pokrenula aktivnosti dela mozga koji registruje strah, niti dela moždane kore koji registruje negodovanje, već su, naprotiv, stimulisala takozvani "centar zadovoljstva" u čeonom delu mozga koji postaje aktivan kada nešto želimo.

Autor ističe da je neophodno sprovesti dalja istraživanja, ali je njegova studija nedvosmisleno ukazala na "neplaniranu posledicu" upozorenja na štetnost pušenja, koja su se zapravo pokazala kao marketinško sredstvo koje podstiče pušače da nastave da puše.

U svetu se godišnje popuši 5,7 biliona cigareta, i to izuzimajući cigarete iz bescarinskih zona i sa crnog tržišta, ističe Martin Lindstrom za "Njujork tajms".
 rasta22
Bolje da me mrze zbog onoga sto jesam,nego da me vole zbog necega sto nisam!
12 Decembar, 2008, 23:28:28
Reply #27
 • [Global Moderator]
 • Svedok istorije vladicinhan.com
 • *****
 • Posts: 2.875
 • Ocena: +230/-26
 • Gender: Male
Moje mišljenje na ovo je da se duvanske kompanije panično hvataju za slamku, jer nemoguće je da slike obolelih organa nekoga ne zgroze. Tačnije nemoguće da se pušači neće zgražavati nad tim slikama. I biće im odvratno da iz takvih paklica uzmu cigaretu. Kompanije naručuju ovakva istraživanja da bi se ove odluke izbacile, ali mislim da treba staviti slike.
“...U Srbiji samo krvava revolucija moze promeniti neke stvari!..”

Plasim se da u Han ni atomska bomba ne bi nista promenila... Ima mnogo “bubasvaba” i “miseva”, neko od njih bi mozda preziveo.
15 Decembar, 2008, 14:39:26
Reply #28
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.171
 • Ocena: +75/-5
 • Gender: Male
 • Samo vas gledam....
                          Život kao igra

Matematika je poželela da simulira život. I tako je sedamdesetih godina prošlog veka nastala jedna sasvim drugačija igra, nazvana Život (engl. The Game of Life). Posebno je vole informatičari - smatra se najčešće kompjuterizovanom igrom na svetu. Zahvaljujući svojoj kompleksnoj prirodi i nepredvidivosti, i danas uspešno iznenađuje i zaokuplja istraživače.

Tvorac igre, jedna od glavnih zvezda Teorije brojeva, brilijantni Džon Konvej, nije imao nikakvih ambicija da imitira život. Naime, njegova namera bila je daleko od matematičke igre – pokušao je da stvori univerzalni sistem, odnosno univerzalnu Tjuringovu mašinu, što možemo zamisliti kao samoprogramirajući kompjuter koji će beskonačno dugo da radi. Konvej je bio inspirisan radom fon Nojmana, pionira iz oblasti ćelijskih automata, koji je pedesetih godina uspeo da definiše jedan univerzalni sistem, upravo pomoću ćelijskog automata u dvodimenzionalnoj ravni, gde stanje ćelija u trenutku t+1 zavisi samo od stanja komšijskih ćelija u trenutku t.

Međutim, nevolja je bila u tome što taj sistem nije bio baš najelegantnije realizovan. Šta više, bio je nepodnošljivo nezgrapan, sa svojih čak 29 stanja. Kako fon Nojmanov pronalazak objašnjava sam Konvej: «Ako je želeo da realizuje određenu osobinu, kao na primer mogućnost razmene poruka, dodao bi još nekoliko stanja i dobio bi je. Kada bi poželeo drugu osobinu, dodao bi još nekoliko stanja... i tako ih je na kraju bilo 29. I kad onda uzmete da čitate dodatak njegovog rada, vidite jednu jako dugačku listu tabela koje opisuju funkcije prelaska... Kakav haos!».

Dakle, Konvej je težio ka «spektakularno jednostavnom» univerzalnom sistemu. Upravo suprotno od Fon Nojmanovog pristupa - eksplicitnog forsiranja sistema da se ponaša na željeni način - verovao je da je bolje izabrati neki sistem sa prikladnim ponašanjem, za koji postoji osnovana mogućnost da postane univerzalan, i onda pustiti sistem da živi; a vremenom se može naučiti kako se sistem programira i kako ga naterati da obavlja arbitrarne proračune – što je uslov da bi postao univerzalna Tjuringova mašina. «Na primer, uzmimo mnogo nekih elektronskih uređaja i povežimo ih na slučajan način u jednom skladištu.

Tako ćete verovatno dobiti jedan univerzalni sistem. Stisnete neko dugme i vidite da se pali crvna lampica. Malo razmišljate, malo pokušavate, i ubrzo ćete razumeti kako određene akcije imaju određene rezultate... I uskoto ćete uspeti da pronađete način da saberete dva broja. Pritisnete jedno dugme 5 puta, onda uradite nešto drugo, pa opet pritisnete dugme još 8 puta, i na nekom izlazu dobijete 13. I ako je soba dovoljno velika, i ponašanje mašina dovoljno zanimljivo, postepeno ćete učiti da naterate sistem da radi šta god poželite. I to je sjajno. Pitanje je, koliko malo može da bude skladište, koliko jednostavno možete da napravite veze između mašina...», Konvej slikovito predstavlja svoju ideju.

Međutim, Život nije ispao tako jednostavan kao što je Konvej zamišljao, ali bila je to, kako kaže, «prijatna propast». Da bi nam to bilo jasnije, pogledajmo konačno pravila ove igre:

PRAVILA IGRE

Život se igra na beskonačnoj kvadratnoj tabli, čija polja – ćelije, mogu biti žive (zauzeta polja) ili mrtve (prazna polja). Nema igrača, pa samim tim niko ne pobeđuje i niko ne gubi. Zadaje se inicijalni raspored živih ćelija, a igra napreduje kroz generacije ćelija, kako se primenjuju sledeća pravila života i smrti:

· Ćelija preživljava do iduće generacije ako ima dve ili tri komšijske ćelije.

· Ćelija umire u idućoj generaciji ako ima četiri ili više suseda (prenaseljavanje) ili ako je ostala sa samo jednim susedom (usamljenost).

· Mrtva ćelija oživljava u sledećoj generaciji ako dobije tačno tri suseda (rođenje)

Ironično, s jedne strane se fon Nojmanov automat može smatrati jednostavnijim jer stanje ćelije zavisi od četiri suseda, a ne od osam, kao u Životu. Kako je Konvej tragao za sistemom koji je «zapanjujuće jednostavan», želeo je da umanji kompleksnost time što bi rešenje radilo u jednoj dimenziji, za razliku od Fon Nojmanove ideje o dvodimenzionalnoj ravni, gde se u trenutku t vodi računa o poziciji (x,y). Međutim, to se posle mnogih pokušaja ispostavilo nemogućim, te je od toga Konvej naposletku odustao.

Sledeći težak korak bio je odabir prikladnog dvodimenzionalnog sistema za proučavanje. Problem je u tome što su takvi sistemi beskonačne prirode, a analiza zahteva jedan ograničeni deo ravni. Konvej i njegovi saradnici su za svoj objekat istraživanja uzeli tablu za igru Go. Zanimljivo je da je paralelno sa radom na Životu, Go inspirisao Konveja na, po njegovim rečima, «otkriće na koje je najponosniji» - nadrealne brojeve; koji su izazvali pravu revoluciju u matematici (Donald Knut ih sjajno uvodi u eseju Surreal Numbers : How Two Ex-Students Turned on to Pure Mathematics and Found Total Happiness).

Ali vratimo se sada ovoj priči. Da populacije ne bi «eksplodirale», jasno, bilo je potrebno izmisliti neko pravilo smrti. Slično, i jednako važno, da bi populacija nastavila da živi kroz generacije, izmišljeno je pravilo rođenja. «Probali smo razna pravila, proučavali njihove efekte i posmatrali šta će da se desi. Pitanje se samo nametnulo, kako da postavimo relativni odnos snaga između rođenja i smrti, tako da za tipičnu populaciju postoji dobra verovatnoća da neće izumreti niti se linearno širiti.» Odnosno, da bude dovoljno interesantan da izraste u univerzalni sistem, a i dovoljno stabilan da nastavi da živi.
Posle dve godine napornih pauza za kafu, dali su oglas

Posle dve godine napornih pauza za kafu, Konvej i njegov tim konačno su došli do goreopisanog skupa pravila. To su shvatili kada su primetili da neke populacije vremenom obrazuju takozvane «klizače», odnosno entitete koji kroz svoju evoluciju kroz generacije «šetaju» po čitavoj ravni. Ovo je bio prvi znak uspeha i veliko ohrabrenje, jer da bi se napravio univerzalni sistem, tj. da bi se omogućili arbitrarni proračuni potrebno je obezbediti razmenu informacije preko ravni, a «klizači» su im upravo to pružili. «Kada su se pojavile ove strukture, odmah smo prestali da eksperimentišemo sa ostalim pravilima, jer je postalo jasno da je to ono što smo čekali. Ponašalo se baš onako kako smo želeli, i seli smo da dokazujemo da radi», kaže Konvej.

Za samo nekoliko nedelja, tim je napravio skoro sve konfiguracije koje bi omogućile arbitrarne proračune: AND, OR i sve ostale logičke komponente koje imaju računari; međutim, nikako nisu mogli da nađu rešenje za inicijalni skup «klizača», tzv. «pištolj», koji bi sve pokrenuo na odgovarajući način, kao dugme za paljenje, i potom nastavio kontrolisano beskonačno da se razmnožava. «Rešio sam da dam oglas», priča kasnije Konvej.

Obratio se svom prijatelju Martinu Gardneru, predlažući Život za njegovu kolumnu o Matematičkim igrama u časopisu Scientific American, i nagradu od $50 za onoga ko uspe da napravi «pištolj». To je bilo u aprilu 1970. godine, a članak se pojavio u broju 223 pod naslovom «The fantastic combinations of John Conway's new solitaire game Life
Vojska se ljuti, a svet se zabavlja

Još od svog prvog pojavljivanja u Gardnerovoj kolumni, Život je izazvao veliko interesovanje javnosti. Način na koji Život imitira život, iako mu to nije bio cilj, zaintrigirao je mnoge.

Već iste godine igra je prvi put programirana, za računar PDP-7. Američka vojska je u jednom trenutku negodovala zbog količine kompjuterskih resursa koji se «troše uzalud» gledanjem ove igre. A Život se i danas igra. Na Internetu se može pronaći na hiljade freesoftware programa koji nam nude Život kao zabavu; neki od najpoznatijih su Golly, Life32, Xlife, koji podržavaju neke od brojnih algoritama dizajniranih za ovu igru (kao što je npr. Hashlife). Za unutrašnju reprezentaciju ćelija najčešće se koriste egzotične strukture podataka poput dinamičnih torusnih nizova – jer kompjuter je sa svojom memorijom konačan, a igra je beskonačna.
«Klovn», nastaje posle 110 iteracija nad oblikom obrnutog slova U od 7 ćelija
«Klovn», nastaje posle 110 iteracija nad oblikom obrnutog slova U od 7 ćelija

Život je inspirisao ljude da naprave i neke nove matematičke igre, kao što je na primer ova: Igraju dva igrača i svaki od njih ima svoju boju. Igra se na tabli, kao za Život (samo što je u ovom slučaju to neosporno konačna ravan). Žive ćelije su u boji, i na početku se ravnomerno rasporedi broj živih ćelija za svakog igrača po slučajnom paternu.

Potez se sastoji iz toga što igrač stavlja jednu svoju živu, i ubija jednu protivničku ćeliju. Ćelija oživljava kada ima tačno tri suseda, a biće one boje koja među tim susedima preovlađuje. Igrač pobeđuje kada izumru sve protivničke ćelije.
Bolje da me mrze zbog onoga sto jesam,nego da me vole zbog necega sto nisam!
24 Decembar, 2008, 19:44:52
Reply #29
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.171
 • Ocena: +75/-5
 • Gender: Male
 • Samo vas gledam....
                                                  Ljudsko salo kao gorivo za automobil

Kalifornijske vlasti pokrenule su istragu protiv jednog plastičnog hirurga sa Beverli Hilsa koji tvrdi da je koristio salo odstranjeno liposukcijom sa tela klijenata kao "ekološko" gorivo za svoj automobil.
Ministarstvo zdravlja otvorilo je istragu u cilju utvrđivanja tačnosti navoda doktora Alana Bitnera da je "reciklirao" ljudsko salo u biodizel.

Dr Bitner je na svom vebsajtu lipodiesel.com napisao da je velika većina klijenata od njega tražila da iskoristi njihovo salo kao gorivo i da "toga ima više nego što je potrebno".

"Ne samo da uspevaju da se otarase svojih jastučića na bokovima i zaobljenih stomaka, već doprinose očuvanju planete", ističe on.

Američki časopis "Forbs" pisao je da je dr Bitner koristio "lipogorivo" za svoj "ford eksplorer" kao i za automobil svoje verenice.

Ne zna se na koji način je domišljati hirurg pretvarao salo koje je skidao svojim klijentima u gorivo. On tvrdi da je obavio 7.000 liposukcija, a prema pisanju "Forbsa", od jednog galona sala (oko četiri litara) može se dobiti galon goriva.

U SAD je zakonom zabranjeno koristiti ljudski medicinski otpad kao gorivo.

Nakon pokretanja istrage, vlasti su zatvorile Bitnerov sajt na Internetu, kao i njegovu kliniku.

 sm169
Bolje da me mrze zbog onoga sto jesam,nego da me vole zbog necega sto nisam!
10 Januar, 2009, 05:23:54
Reply #30
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.171
 • Ocena: +75/-5
 • Gender: Male
 • Samo vas gledam....
                                        Las Vegas: Kazino ekonomske krize


Las Vegas nije samo grad u koji turisti iz celog sveta hrle da bi okušali kockarsku sreću i dotakli sjaj američkog sna. Las Vegas je biznis za sebe sa utvrđenim pravilom: "Više je bolje, najviše je najbolje".
Živeti u Las Vegasu značilo je uložiti svoju budućnost u taj biznis. U poslednjih dvadesetak godina ta budućnost bila je svetla ne samo zbog vegaskih neona.

Nezaposlenost praktično nije postojala. Grad je narastao u pustinji Nevade, šljašteći sve više i sve jače iz godine u godinu. Las Vegas je živeo svojim životom, sa sve impresivnijom statistikom - 30 miliona posetilaca godišnje, 140.000 hotelskih soba, 10 novih škola svake godine...
A onda je usledio šok. Recesija. Sve se odjednom promenilo. Las Vegas je zaigrao na ruletu ekonomske krize. Nezaposlenost je dostgila nivo nezamisliv u poslednje dve decenije, firme se zatvaraju, profit opada, sjaj tamni.
Prošlog oktobra bilo je već 10 odsto turista manje nego godinu dana ranije. Jedan od najpoznatijih američkih gradova suočava se sa sve većim problemima, navodi AP.

Globalno ekonomsko usporavanje, visoke cene goriva i kriza na tržištu stambenih kredita snažno su pogodili Vegas. Hoteli sve teže popunjavaju kapacitete, prihodi od kockanja su u stalnom padu. Kriza je pogodila i popularne kapele za "instant" venčanja, pa čak i industriju seksa.
Godinama simbol američke samouverenosti, Las Vegas je sada u vakuumu. A za Las Vegas ekonomski haos je isto što i kriza identiteta.
Džesi Grajs, jedan od 600.000 stanovnika Vegasa, kaže: "Pre 15 godina, ako je trebalo da se mučite zbog nečega, ovo je bio grad gde je vredelo mučiti se".

Grajs je napravio vrtoglavu karijeru ponudivši prvi Las Vegasu "oživotvorenje" Elvisa Prislija. Došao je u "fantaziju u pustinji" 1993, kada su u Las Vegasu nicale replike egipatskih piramida, Ajfelove kule ili venecijanskih kanala i stizali retki tigrovi za hotelske zoo-vrtove.
Obogativši se neverovatnom brzinom, Grajs je 1996. kupio budući "Grajslend" - veliki ranč sa špalirom palmi ispred kuće, povećim bazenom u zadnjem dvorištu, i ulaznom kapijom po ugledu na onu koju je Elvis Prisli imao u Memfisu. “Fantaziju u pustinji” Grajs je narednih godina pretvorio u najveću moguću fantaziju za sebe.

Međutim i kroz kapiju Grajslenda ušla je ekonomska kriza. Prošlog proleća, Grajs već nije mogao uredno da otplaćuje mesečne rate, i banka je oktobra prošle godine uzela ranč pod svoje.

Sada, stariji gospodin pijucka svoj podnevni martini u malom stanu i navikava se na novi način života. "Dugo smo išli samo naviše. Vožnja je jednom morala da se završi. Pa, eto, upravo je završena", kaže on.

A još samo pre dve godine, u Las Vegasu svi su verovali da će razvoj biti nezaustaviv.

Među njima je bio i Stiv Vin, koji je 1990-ih u hotelu Miraž postavio temelje modernog kazina. Vin je začeo novi trend, tzv. apmenšip. Godine 2005. otvorio je "Wynn Las Vegas", hotel-kazino-grad, najluksuznije takvo zdanje u svetu.

Najavio je i 9,2 milijardi dolara vredan projekat Gradskog centra, najveći privatni građevinski objekat ikada, igde.

Nuđene su sve nezamislivije i "luđe" atrakcije. Stigao je i Donald Tramp, američki magnat, sagradivši Tramp nebodere na čijim se tehno-fasadama ogleda ceo grad...

Pre samo dve godine još je izgledalo da Las Vegas "leti".

Od Vinovog Gradskog centra, sada je ostala samo nedovršena građevina koja podseća na neku lepšu "jučerašnjicu".
Bolje da me mrze zbog onoga sto jesam,nego da me vole zbog necega sto nisam!
28 Januar, 2009, 21:55:12
Reply #31
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.171
 • Ocena: +75/-5
 • Gender: Male
 • Samo vas gledam....
                                                 Meduza - jedino besmrtno biće na zemlji

Naučnici pretpostavljaju da je jedino besmrtno biće na zemlji najverovatnije meduza. Mekušac Turritopsis nutricula, prečnika samo četiri do pet milimetara, jedinstvena je životinja koja je u stanju da se podmlađuje.
Za razliku od ostalih vrsta meduza, koje obično uginu posle razmnožavanja, Turritopsis ima sposobnost da se iz "odrasle" faze vraća u "dečju" fazu polipa.

Teoretski, taj ciklus može da se ponavlja u beskonačnost, što ovo stvorenje čini potencijalno besmrtnim.

Turritopsis nutricula pronađena je u toplim tropskim morima, ali naučnici procenjuju da vrsta obitava i u drugim regionima.

Meduze i hidre su već duže vreme u centru pažnje biologa i genetičara, koji se nadaju da će uz pomoć ovih organizama dešifrovati tajne procesa starenja.

Teorija o "biološkoj besmrtnosti" hidre pojavila se još u 19. veku, a krajem devedesetih godina prošlog veka eksperimentalno je dokazano da hidre ne umiru zbog starosti.

Biolozima su, takođe, dobro poznate "besmrtne" ćelije, sposobne da se u povoljnim uslovima dele beskonačno mnogo puta, objavljeno je na internet sajtu newsru.com koji se poziva na britanski dnevnik "Tajms".
Bolje da me mrze zbog onoga sto jesam,nego da me vole zbog necega sto nisam!
30 Januar, 2009, 02:52:22
Reply #32
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.171
 • Ocena: +75/-5
 • Gender: Male
 • Samo vas gledam....
                                                              Novi zakon o zabrani pušenja 2010

Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima u Srbiji ne poštuje se u potpunosti, dok se u mnogim evropskim zemljama, gde je njegova primena počela pre nekoliko godina, on sprovodi rigorozno.
Ministarstvo zdravlja Srbije je, zbog toga, za 2009. godinu najavilo pojačanu kontrolu ne samo zdravstvene, već i sanitarne i inspekcije rada koje takođe kontrolišu primenu Zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru - u kancelarijama, restoranima, sportskim halama i drugim objektima.

Rigoroznije kontrole najavljene su u okviru kampanje koju su pokrenuli Komisija za prevenciju pušenja, Ministarstvo zdravlja, kancelarija za kontrolu duvana i Institut za javno zdravlje Srbije da bi upoznali širu javnost o štetnosti duvanskog dima.

Tokom prošle godine zdravstvena inspekcija naplatila je 84 mandatne kazne od 5.000 dinara zbog pušenja u zdravstvenim ustanovama, pri čemu je najviše kazni napisano u državnim bolnicama i domovima zdravlja, dok je privatnicima izrečeno devet mandatnih kazni.

Komisija za prevenciju pušenja i Ministarstvo zdravlja, takođe, ubrzano rade na izradi novog Zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru i očekuje se da će on biti završen krajem 2009. ili početkom 2010. godine.

U kampanji koju je ova Komisija pokrenula početkom decembra 2008. godine, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, akcenat je stavljen na štetnost pasivnog pušenja.

Krajem prošle godine takođe je počela velika kampanja Ministarstva zdravlja "Duvanski dim je serijski ubica" koja će trajati godinu dana.

Tokom akcije biće deljen propagandni materijal, biće emitovani video spotovi, a sve s idejom da šira javnost upozna neželjene posledice koje izaziva duvanski dim.

Među prvim zemljama koja je zabranila pušenje na javnim mestima 2002. godine bila je Grčka, ali se to nije sprovelo u delo i u barovima u toj zemlji, a pre nekoliko dana i Holandija se pridružila evropskim zemljama koje su zabranile konzumiranje cigareta u zatvorenom prostoru.

Italijani su od januara 2005. godine morali da se naviknu da na javnim mestima, kafeima i restoranima, piju espreso bez cigarete, a stroga zabrana pušenje na javnim mestima uvedena je i u Norveškoj, Malti, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Letoniji, Litvaniji, Estoniji, Francuskoj, Finskoj, Danskoj, Belgiji i Islandu.

Kada je reč o susednim državama, pušenje je u Sloveniji zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorijama, osim u posebnim zonama predviđenim za pušače u hotelima, restoranima, psihijatrijskim bolnicama, staračkim domovima i zatvorima.

U Hrvatskoj, gde je, prema nekim istraživanjima svaka četvrta odrasla osoba pušač, Zakonom o pušenju iz 2006. godine, pušenje je zabranjeno samo u radnim prostorijama, dok je u Makedoniji "upotreba" cigareta regulisana tako da skoro svaki restoran ili bar ima određene stolove za pušače i nepušače koji su najčešće jedan do drugog pa je atmosfera puna dima neizbežna.

 rastaman2 rastaman2 rastaman2 rastaman2 rasta22 rasta22 rasta22 rasta22 rasta22
Bolje da me mrze zbog onoga sto jesam,nego da me vole zbog necega sto nisam!
05 Februar, 2009, 19:27:55
Reply #33
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.171
 • Ocena: +75/-5
 • Gender: Male
 • Samo vas gledam....
                                                Život moguć na oko 40.000 planeta

Mogućnost života postoji na oko 40.000 planeta, tvrde naučnici Univerziteta u Edinburgu.
Škotski istraživači izračunali su da na 37.964 planete naše galaksije postoje uslovi za razvoj života, bića barem isto toliko inteligentnih kao što je čovek.

Astrofizičar Dankan Forgan razvio je kompjuterski program pomoću kog je uporedio podatke prikupljene sa svih 330 nama poznatih planeta i izračunao broj onih koje bi mogle da ispune uslove neophodne za život.

Ova procena, rađena na osnovu faktora kao što su temperatura vazduha i dostupnost vode i minerala, proširena je potom na čitav Mlečni put.

Forgan smatra da oblici života na tim planetama nisu na nivou ameba koje se mogu videti samo uz pomoć mikroskopa već da je reč o vrstama sličnih nama.

On kaže da će ljudima trebati 300 do 400 godina da bi uspostavili kontakt sa susedima.

"Verujem da je tačna procena o postojanju 361 inteligentne civilizacije", istakao je on u intervjuu za londonski Telegraf.

"To su verovatno civilizacije veoma slične zemaljskoj ali je, takođe, vrlo moguće da su daleko naprednije od nas", dodao je on.

"Većina drugih planeta koje smo posmatrali starije su od naše što navodi na zaključak da postoje naprednije civilizacije od naše", istakao je Forgan.
Bolje da me mrze zbog onoga sto jesam,nego da me vole zbog necega sto nisam!
09 Februar, 2009, 21:38:02
Reply #34
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.171
 • Ocena: +75/-5
 • Gender: Male
 • Samo vas gledam....
                                               Naučnici otkrili enzim koji suzbija rak

Japanski naučnici otkrili su enzim koji izgleda suzbija rak dojke i očekuju da ovo saznanje podstakne razradu novih terapija za borbu protiv ove vrste kancera, koja je po rasprostranjenosti druga na svetu.
Enzim CHIP, prema saznanjima istraživača, može da spreči rast kancera degradacijom izvesnog broja proteina koji ga izazivaju. Taj enzim se prirodno pojavljuje u tkivu grudi, prenosi Rojters.

U upravo objavljenom stručnom radu, naučnici sa Univerziteta Cukuba objašnjavaju da su ubrizgali dve vrste ćelija ljudskog kancera u grudi laboratorijskih miševa - jedne su sadržale i enzim CHIP, dok druge nisu.

Kod miševa koji su primili ćelije raka sa pomenutim enzimom, kancerozno tkivo bilo je znatno manje nego kod druge grupe miševa.

Zaključak japanskih stručnjaka, na čelu sa Džun Janagisava, jeste da enzim CHIP sprečava rast tumora dojke i njegovo metastaziranje.

Oni ukazuju i na činjenicu da bi merenje sadržaja enzima CHIP u grudima moglo da se pokaže kao dragoceni putokaz za izbor lečenja.

Rak dojke je najrasprostranjeniji u svetu posle raka pluća i 2005. godine odneo je 502.000 žrtava, što je gotovo jedan odsto svih smrtnih slučajeva te godine.
Bolje da me mrze zbog onoga sto jesam,nego da me vole zbog necega sto nisam!
17 Februar, 2009, 09:46:22
Reply #35
 • Deda meraklija
 • ****
 • Posts: 447
 • Ocena: +49/-6
 • Gender: Male
Salence !
Unazad nekoliko brojeva u časopisu"Tabloid" izlazio je feljton sa izuzetnom temom.
Poenta je da svetska farmakoindustrija sprečava informacije o prirodnim lekovima protiv kancera i da je čitava armija lekara, farmaceuta, profesora sa prestižnih univerziteta, najpoznatijih bolnica, upregnuta da spreči protok informacija jer je "Kancer" drugo ime za enormni novac.
U strahu od smrti svojih najbližih, ljudi su spremni da daju i poslednji dolar, dinar, evro ili rublju.
Možeš samo da zamisliš koji je to "teren" za lešinare svih boja i titula.
Zbog njih mi se ponekad svet baš zgadi.
Svaka čast redakciji "tabloida" za m...da da objave takav feljton.
Kao slikar na nadgrobnim spomenicima koji je nacrtao preko 3 000 portreta i koji je te ljude satima gledao u oči dok ih je portretisao..... nemam šta da ti kažem.
Od tog broja je veliki procenat posebno mladih završio je od kancera.
Saznanje da su ti ljudi od samog početka svesno, pogrešno lečeni u meni izaziva bes.
Imao sam susrete sa porodicama koje su patile, sa suzama, sa crninom.
Ljudi su na žalost, najgori oblik života na ovoj predivnoj planeti.
Neka nam je Bog u pomoć...
18 Februar, 2009, 17:28:26
Reply #36
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.171
 • Ocena: +75/-5
 • Gender: Male
 • Samo vas gledam....
                                              Lenjost kao hobi


“Lenjost je manjak volje da se obavi neki posao ili produži napor”. Matematički posmatrano, ona je ekvivalentna neradu. Naučno gledano, lenjost je životni “bug”.
Ipak, i pored svih negativnih konotacija koje ovo stanje uma i tela sa sobom nosi, ljudima je lenjost posebno ‘draga’. Ne postoji čovek koji jednom u toku dana, nedelje, meseca ili svog radnog veka nije bio bar malo lenj.

Posmatrajući sebe kroz prizmu rada i obaveza , došao sam do zaključka da je to “ubica dečjeg lica”. Primio sam je u dom na mala vrata, a ona ne samo da neće da ode, već želi da ostane slatko ušuškana, zanemarujući onu staru “svakog gosta tri dana dosta”.

Jedini način da joj se suprotstavite je, da je bolje upoznate.


                                         Kako joj odoleti?

Danas, u svakodnevnici koja nas “pere, suši i pegla”, lenjost je sve više luksuz, pa se za rad ne može tvrditi da je samo odgovoran za stvaranje čoveka, već i njegovo robotizovanje.

Odolevanje naletima nerada i bezidejnosti, ubeđivanje svog duha i tela u bolje sutra, komuniciranje sa unutrašnjim “ja” koje sve vreme spava, ponekad su, čini nam se, bespotrebni napori da regulišemo i ostvarimo lična ili tuđa htenja i želje.

                                                     Uzroci

Pod pretpostavkom da se svaki čovek rađa lenj, a da su radne navike, naravno, nešto što se uči i stiče, uzrok same lenjosti bi trebalo da počiva u činjenici da ne želimo da odrastemo. Bar ja sebe tako tešim.

Ali, svi smo mi lenji na različite načine, u različitim uslovima, manje ili više.

Uzroke možemo potražiti u okruženju, razočaranju, u posledicama napora koji smo uložili u neki projekat, strahu od zadataka koji nas tek očekuju, pa čak i klimatskim promenama.

Izgovora je puno, ali koji god da je u pitanju, u jednom trenutku moramo biti sposobni da pronađemo i kontraargument. Lenjost je lakša, rad je teži, ali na vagi životnih prioriteta rad je motor pomoću koga se prioriteti ostvaruju, dok je lenjost samo gubljenje vremena.

                                              Prednosti i mane lenjosti

Prednosti: nema učenja, stalnog tuširanja, odlaska u nabavku, pranja sudova, sređivanja kuće, vožnje sopstvenim ili gradskim prevozom, obavljanja radnih zadataka na poslu, pešačenja, čišćenja napadalog snega ispred ulaza u zgradu, bacanja đubreta, lošeg seksa.

Mane: dobijanje “kečeva”, “osećaj prisustva” na daljinu, glad, bakterije i virusi igraju kolo u sudoperi, za cimere imate prijatelje sa osam nogu, tapkanje u mestu, besparica, atrofirani mišići, rizik od života u iglu, kuća vam je postala kontejner, odsustvo kvalitetnog seksa.

                                                  Kako prevariti lenjost?

Uvek imajte cilj pred sobom. Ne dozvolite da malodušnost i bezvoljnost utiču na vašu sposobnost adaptacije na novonastalu situaciju. Ma kakva vrsta lenjosti bila u pitanju, i ma koji njen okidač bio, suprotstavite se!

Pokušajte da lenjost uvek zavarate isplaniranim odmorom. Redovan rad i obaveze, kako privatne, tako i profesionalne, suzbijaju mogućnost manipulacije vašim duhom i telom.

Taj “ubica dečjeg lica” od dobrog studenta može napraviti večitog studenta, od radnika pravi neradnika, od talentovanog sportiste pravi pukog rekreativca.

Ne dozvolite mu!

                                                     Marljivost, kreativnost, energičnost

Upravo tako. Ljudi često imaju tu naviku da nešto započnu, a ne dovrše. Kao i u drugim životnim situacijama, tako i u ovakvim prilikama, oni će naći dobar izgovor – manjak vremena, umor, nove obaveze. Ustvari, ako samo na tren pokušaju da budu iskreni prema sebi, uvideće da su možda napravili i odlučujući korak u eliminaciji lenjosti, ne samo u svom biću, već i okruženju. Ne zaboravimo, lenjost je ‘zarazna’ i vrlo lako može biti "prenesena" u društvu.

Prvi i osnovni zadatak svakog pojedinca je da prestane da traži izgovor. “Ono što možeš danas, ne ostavljaj za sutra” ne treba doživljavati kao muku koja nas proganja, već kao zvezdu vodilju boljeg i efikasnijeg stila života, zdravijeg stanja uma.

Kreativnost nije vezana samo za umetnost. Bilo kojim poslom da se bavite za nju ima mesta. Vaša kreativnost se može primeniti i u načinu razmišljanja, jeziku kojim se služite, načinu na koji plešete, stilu oblačenja, udvaranju, vaspitavanju i obrazovanju dece, i u još mnogim drugim sferama svakodnevnih životnih iskušenja i izazova. Sama po sebi, kreativnost je najvrednija kao proces, rad na samom sebi, dok je njen proizvod konačan rezultat i vašeg htenja, odnosno manjka ili viška lenjosti. Što je inspiracija jača, želja za radom je veća.

Čime god da se bavite, obaveze izvršavajte bez odustajanja pre postizanja cilja. Gajite i hranite u sebi želju za uspehom, želju za dokazivanjem, veru u same sebe. Lenjost crpi svoj "kiseonik" upravo iz vaših "padova", dok je ‘usponi’ guše, pritiskaju i onemogućuju da dođe do izražaja.

Marljivost, kreativnost i energičnost su glavni sastojci efikasnog recepta u borbi protiv lenjosti. Uz malo napora, lenjost će postati samo misaona imenica vašeg stila življenja.

                                                 
Bolje da me mrze zbog onoga sto jesam,nego da me vole zbog necega sto nisam!
19 Februar, 2009, 14:24:08
Reply #37
 • Deda meraklija
 • ****
 • Posts: 335
 • Ocena: +8/-2
 • Gender: Female
 • niko ne moze da zna sta to sapuce vetar!!!
Ministar ekologije Australije Piter Garet podržao je plan smanjenja broja kengura koji su pojeli svu travu u glavnom gradu i time izazvao proteste zaštitnika prirode.

 Predloženo je da se ubije 400 kengura, što je znatno manje od prethodno planiranog istrebljenja polovine od više od 6.000 kengura u dve vojne baze u Kanberi.

Broj tih životnja postao je preveliki i one su, tražeći hranu, počele da se šire izvan staništa.

Planirano ubijanje australijskog nacionalnog simbola izazvalo je proteste na međunarodnom nivou.

Garet je odbacio pozive zaštitnika prirode da zaustavi ubijanje kengura i istakao da Australija brine o čovekovoj okolini i svom živom svetu.

"Međutim, kada postoji velika neravnoteža i mogućnost da dođe do situacije koja neće biti povoljna ni za okolinu, ni za živi svet na duži rok, programi poput ovog - humano i adekvatno sprovedeni, ponekad su neophodni", rekao je ministar ekologije Australije.

Zavničnici tvrde da je prevelika populacija kengura iskorenila travu i da predstavlja pretnju opstanku nekih biljnih vrsta tipičnih za travnate površine.

Inače, prema zakonima Australije, kengure mogu da ubijaju lovci sa dozvolom u okviru utvrđenih kvota. Meso kengura koristi se u ishrani ljudi, kao i proizvodnji hrane za kućne ljubimce. Koristi se i koža kengura.


Objavljeno na sajtu 24sata.co.yu »
:):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)
02 Mart, 2009, 22:26:11
Reply #38
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.171
 • Ocena: +75/-5
 • Gender: Male
 • Samo vas gledam....
                                             Flaša piva po ceni od 250 evra


Kompanija Karlsberg (Carlsberg) saopštila je da je pivara u Kopenhagenu počela prodaju jednog od najskupljih piva na svetu, koje košta oko 250 evra.Kako se navodi u saopštenju, proizvedeno je 625 flaša tog piva, drugog po redu iz "vintidž" (Vintage) trilogije, a prvo je proizvedeno pre godinu dana.

''Vintidž trilogijom smo želeli da pomerimo granice onoga što pivo može i da postavimo izazov segmentu luksuznih vina na tržištu ekskluzivnih restorana zahvaljujući našim inovacijama i veštini pravljenja piva'', izjavio je tim povodom Morten Ibsen, tehnolog za pivo u "Jakobsenu", koji je, u saradnji sa četiri druga tehnologa za pivo, razvio "vintage no. 2".

Pivo je intenzivne crne boje i ima penu koja podseća na penu espreso kafe. U ukusu se osećaju tragovi vanile i kakaa i moke.

"Vintidž" je jedino savremeno pivo koje je čuvano u originalnom podrumu "Jakobsena" koji podseća na kriptu i datira iz 1847. godine, a skladišteno je u hrastovim buradima u periodu od 100 dana.

Aroma je izražena, uz nagoveštaj katrana i užadi, koji potiču od škotskog malta čuvanog u tresetu i dopremljenog iz Škotske specijalno za ovu priliku.

"Vintage no. 2" savršeno ide uz ostrige, školjke, italijanski pršut i sir, a ako vam se jede nešto slatko, ide i uz čokoladu i krem brule.

Svaka flaša "vintidža" ima etiketu koju je izradio umetnik Marko Evaristi koristeći tehniku ručno oslikanog litografskog otiska.

Evaristi je napravio pet različitih otisaka za pivske etikete, a na svakom se ponavlja slon kao glavni motiv. Napravljeno je samo 125 primeraka svakog, što znači da će prazne flaše ovog piva biti prava kolekcionarska retkost.
Bolje da me mrze zbog onoga sto jesam,nego da me vole zbog necega sto nisam!
09 Mart, 2009, 14:23:25
Reply #39
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.171
 • Ocena: +75/-5
 • Gender: Male
 • Samo vas gledam....
                                       Nastava bi trebalo da počinje u 11 sati


Ako već ne mogu da čuju njima omiljenu krilaticu "ukida se škola", evo jedne vesti koja će svakako obradovati sve učenike širom sveta, a naročito one starije.
Britansko istraživanje, čije rezultate prenosi list "Observer", pokazalo je da bi za tinejdžere najbolje bilo kada bi nastava umesto u osam počinjala u 11 časova.

Istraživači su izračunali da sa dva dodatna sata spavanja gimnazijalci više ne bi dolazili u školu kao "zombiji" već odmorni i orni za učenje.

Do ovog "epohalnog otkrića" došao je Rasel Foster, docent neurologije na univerzitetu u Oksfordu, koji je pomoću testova memorije ustanovio da tinejdžeri, odnosno učenici srednjih škola, imaju drugačiji biološki sat od male dece i odraslih.

Tokom testa, koji je obuhvatio 200 tinejdžera, Foster je ustanovio da u poslepodnevnim časovima učenici mnogo bolje pamte predavanja.

Foster smatra da se problem tinejdžera koji se ujutru bolno vuku do škole može rešiti pomeranjem početka nastave sa osam na 11 časova.

"Deca nisu lenja. Nastavnici su ti koji im uskraćuju neophodne sate spavanja i tako negativno utiču ne samo na njihovu sposobnost učenja već i na njihovo fizičko i mentalno zdravlje", komentar je jednog drugog stručnjaka.
Bolje da me mrze zbog onoga sto jesam,nego da me vole zbog necega sto nisam!