Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: *Corbe*  (Read 2995 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

30 Decembar, 2008, 18:28:10
  • Starac Focho
  • *****
  • Posts: 1.352
  • Ocena: +251/-27
  • Gender: Male
                                            Kakve corbe volite da jedete i kuvate?






evo...ja pocinjem...moja omiljena....Bela corba-KLIK
glavni, pomocni i kondicioni trener ST.K. Morava Vladicin Han
30 Decembar, 2008, 18:57:39
Reply #1
  • Guest
Evo i ja sam ljubitelj čorbi. Najomiljenija mi je (pored Riblje Čorbe ) Paradajz čorba, inače ide dobro rano ujutru uz Klaker, posle ''burne'' noći.
Evo i recept:

Paradajz čorba
 
 
 Sastav:

glavica crnog luka
2-3 šargarepe
3-4 paradajza
vegeta, so, biber i po želji origano
1 kašika brašna
aleva paprika

Način pripreme

Na malo ulja propržiti glavicu crnog luka (koji ste prethodno sitno iseckali) zajedno sa istruganom šargarepom.

Pradajz srednje veličine operite i oljuštite i sitni iseckajte.

Kada su luk i šargarepa skoro prženi dodajte paradajz. Naliti sa 2 litra mlake vode i kuvajte na tihoj vatri.
Dodajte so, vegetu, biber, po želji i malo origana. Kada je čorba ukuvana do pola znači da je skoro gotova.

U malo hladne vode razmutiti jednu kašiku brašna sa malo aleve paprike, dodati ključaloj čorbi uz neprestano mešanje i kratko prokuvati.
 


Inače preporučujem vam je 01. januara u podne (kad ustanete iz kreveta) onako mamurni.

Prijatno i uživajte!!
« Last Edit: 30 Decembar, 2008, 19:00:01 by EricTheViking »
30 Decembar, 2008, 19:57:22
Reply #2
  • Deda meraklija
  • ****
  • Posts: 650
  • Ocena: +62/-9
  • Gender: Female
Ne kaze se zbadava,corba je bogato jelo siromaha.
Moja omiljena corba je:
5 krompira
2 sargarepe
1 poveca glavica crnog luka
1 struk praza
1 suva paprika
malo paradajza -krem
zejtin
sol
persun
2 cesnja bela luka

sve to staviti u lonac,(osim bela luka i persuna)preliti vodom da samo malo bude preko povrca,kuvati i dodavati pomalo vode,brze se skuva kad je tako s malo vode,ima bolji ukus,na kraj dodati kolicinu vude koja odgovara kolicini povrca dodati,persun i beli luk/on se nesme kuvati/i u solji malo razmucenog brasna s vodom.Nisu zdrava jela pravljena ajmperima(zaprskama)
31 Decembar, 2008, 13:39:22
Reply #3
  • Deda meraklija
  • ****
  • Posts: 868
  • Ocena: +123/-22
  • Gender: Male
  • Reci NE drogama!!
KREM-ČORBA OD GLJIVA

250 gr. gljiva; 150 gr. paradajza; 100 gr. Hleba; 1 glavica crnog luka; 2 dl. kisele pavlake; 3 zumanceta; pola veze mirodjije; so, biber, ulje

Na ulju proprzimo seckani luk; kada postane staklast, dodamo isecen paradajz i dinstamo uz mesanje. Gljive operemo, isecemo na listice i dodamo paradajzu. Nalijemo toplom vodom, po ukusu posolimo i pobiberimo, pa kuvamo oko pola sata. Posebno umutimo pavlaku, zumanca i mirodjiju i kada je corba gotova, izmaknemo je sa vatre i zacinimo Hleb isecemo na kockice, proprzimo na ulju i u svaki tanjir stavimo po krisku przenog hleba, prelijemo corbom i sluzimo odmah.

ČORBA OD KROMPIRA I GLJIVA

200 gr. Gljiva; 500 gr. krompira; 1 sargarepa; 3 kasike ulja; 1 glavica crnog luka; 1/2 dl. kisele pavlake; 1/2 veze pers. lista; so, biber

Krompir i sargarepu oljustimo, operemo i presecemo na pola, odnosno na kolutove; stavimo u vrelu vodu, posolimo i kuvamo da omeksaju, pa sve propasiramo. Na zagrejanom ulju dinstamo seckani luk, dodamo gljive isecene na listice, pa jos dinstamo da omeksaju. Dodamo pasirani krompir, posolimo, pobiberimo i ostavimo da jos jednom prokljuca. Na kraju, dodamo pavlaku i seckani persunov list

RIBLJA ČORBA

riblja čorba je specifična vrsta čorbe .
ona svoje efekte postiže kada se ispuni par uslova:
-priprema se u prirodi obično pored reke,
-dok se priprema mora pored kotlića da bude raspoloženo društvo
-kotlić treba da bude tučani jer daje specifičan ukus svakom jelu koje se u njemu priprema
-riba treba da bude sveža ne iz zamrzivača
-što više vrsta ribe to bolje
-kuvar mora da priprema čorbu zato što to voli da priprema i jede , a ne zato što je obećao nekome i preko k....

to su neke bitne stavke za pripremanje čorbe kad se one ispune obično su svi zadovoljni.
manje je bitno da li je sa kožom ili bez kože da li se kosti odvajaju ili ne dali se riba pasira obarena ili samo isitni i još milion drugih stvari nije bitno kad je atmosfera prava tad je i čorba dobra.

ja često pripremam jela u kotliću to su razni paprikaši retko riblju čorbu ali sam je pravio i nikad nije bilo primedbi , verovatno je bila dobra uvek .

pošto sam rekao da nisam veliki ljubitelj riblje čorbe preporučiću vam jedan recept koji sam dobio na jednom druženju i svidela mi se ta čorba .

zato idemo redom :



Sastojci za 10 porcija
3 glavice crnog luka
1 šoljica ulja
1/2 čaša belog vina
1 čaša soka od paradajza
so, biber, vegeta, malo sirćeta
1 suva ljuta paprika
3 kesice začina za riblju čorbu
mali komadići mešane ribe (rep i glava) rečne
ikre i mleča

Priprema
Crni luk iseckati sitno ili ga samleti, staviti ga u ulje,
dodati 1 čašu vode i dinstati ga dok ne bude penasto.
Dodati 3 kesice začina za riblju čorbu i dobro promešati
da ne bude grudvica, zatim dodati vodu i ostaviti da se kuva.
Kod 1. ključanja skloniti čorbu i dodati so, malo bibera, vegetu, sok od paradajza, 1/2 čaše belog vina, ljutu papriku suvu celu (ne gnječiti je) i malo sirćeta.
Čorbu uvek probati da bi se pogodio ukus. Staviti je opet na vatru i kuvati je dok ne proključa, skinuti je sa vatre
dodati ribu i izgnječenu ikru i mleč.
Ikru i mleč će te prethodno iznječiti sa viljuškom ili
rukom. Kuvati je na tihoj vatri oko 10 minuta.
Čorba mora da bude ljuta, slana, kisela.
Čorbu ne mešati da se riba ne bi raspala.

i to bi bilo to !
nadam se da će se još nekome svideti.
Zbog jedne reci coveka cesto smatraju mudrim, a zbog jedne reci cesto ga smatraju glupim. Uistinu moramo dobro paziti što govorimo
23 April, 2009, 19:02:59
Reply #4
  • Starac Focho
  • *****
  • Posts: 1.242
  • Ocena: +210/-105
  • Gender: Female
Nema bolja čorba od gulaš! Obožavam ga, svaki dan bi to jela, samo što treba mnogo vreme dok se ukrčka i šta još sve ne, ne umem da pravim,ali obožavam da jedem.

Quote
Paradajz čorba, inače ide dobro rano ujutru uz Klaker, posle ''burne'' noći.

E, otkad nisam pila Klaker, da l se to još proizvodi? ???
U svakoj zemlji ima korova, samo se u Srbiji korov zaliva.