Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Mediteranska kuhinja  (Read 2228 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

04 Januar, 2009, 00:08:51
  • Starac Focho
  • *****
  • Posts: 1.585
  • Ocena: +462/-148
  • Gender: Female
Vrlina primorske kuhinje je mediteranska umerenost. ;)
Pociva na žitaricama, ribi i maslini.
Ribari love u priobalnom pojasu malim i srednjim camcima, ne upustajuci se u velike dubine. Najcesce se u mrezi nadje barbun, a ako se posreci i zubatac, arbun, orada. Od sredine leta pocinju ribarske radosti: nailazi riba - putnica, od malih gofica-porcijasa, do cipola, palamida, lica, gofova i lampuga, da bi se krajem leta lovila velika jata sardela.
Najvazniji sastojak je maslinovo ulje. ;D
Maslinovo ulje je obilježje primorske kuhinje, a najzdravije je ono dobijeno hladnim cijedenjem. Najfinije ulje je extra virgin (ekstra djevicansko ulje) jer se proizvodi iz prvog cedjenja zdravih maslina. Kiselost ne prelazi 1%.
P.s. a maslinovo ulje je dobro i za kosu  ;D  ;)  ;)

Mozete pisati o mediteranskoj kuhinji uopste, i ostavljati recepte.
Bilo bi dobro ako bi to bili vec, s vase strane, isprobani recepti. ;)

Inside my heart is breaking,
My make-up may be flaking,
But my smile still stays on... ;)


Mielott iteletet mandasz valakirol setal nehany kilometeret a cipovolen...
04 Januar, 2009, 11:39:34
Reply #1
  • Deda meraklija
  • ****
  • Posts: 650
  • Ocena: +62/-9
  • Gender: Female
Hvala Majo,
mediteranska kuhinja je lagana i zdrava, i neka istrazivanja govore da ljudi s mediterana koji su se hranili na tradicionalni nacin duze zive,imaju manje problem sa kardiovaskularnim sistemom.
Ovo je jelo koje vrlo rado jedem.



 
Gratinirana tikvica s crnim maslinama
 

 
  • 1 kg tikvice (patisson) 
  • 4 češnja češnjaka 
  • 3 žlice sjeckanog peršina 
  • 200 g crnih maslina 
  • 200 g milerama 
  • 1 žličica sušenog bosiljka 
  • 1 žličica sušenog origana 
  • 100 g parmezana 
  • maslinovo ulje 
  • sol i papar 
Opis:

Komadići tikvice 'patisson', zapečeni zajedno sa maslinama ispod sloja finog slanog parmezana. Bosiljak i origano jelu daju posebnu, mediteransku aromu.

Priprema:
Tikvicu ogulimo, očistimo, narežemo na 1 cm debele kockice i premjestimo u zdjelu. Dodamo iskoštene crne masline, protisnuti češnjak, sjeckani peršin, sušeni bosiljak i origano, začinimo solju i paprom i izmiješamo. Zatim dodamo mileram, ponovo izmiješamo sastojke te dobivenu smjesu premjestimo, u maslinovim uljem namašćenu, vatrostalnu posudu. Stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na srednju razinu, na 200°C, po prilici 25-30 minuta. Desetak minuta prije kraja pečenja, jelo posipamo naribanim parmezanom i nastavimo peći dok sir ne dobije zlatno žutu boju.