Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Kultura obla?enja  (Read 7385 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

05 April, 2009, 16:04:39
 • Moderator
 • Deda meraklija
 • *****
 • Posts: 868
 • Ocena: +123/-22
 • Gender: Male
 • Reci NE drogama!!
Kultura oblačenja

 

Za dnevna odela najprikladnije su boje plava i tamnoplava, siva u svim nijansama, smeđa i tamnosmeđa. Jednobojno sivo odelo, naročito tamnije, vrlo je prikladno za svaku priliku. Naravno, uz odgovarajuću kravatu, košulju i cipele. Nasuprot tome, odela smeđe ili zelene boje izričito su dnevna odela, koja, po pravilu, uveče ne bi trebalo nositi.Nižim osobama se preporučuju prugasta ili jednobojna odela, i to u prvom redu jednoredna. Pri izboru boje treba obratiti pažnju i na boju tena i kose. Ljudi s belim tenom, ili s crvenkastom kosom, ako ne moraju, neka ne nose smeđa odela.

U kombinaciji odelo-kravata-košulje, po pravilu, samo se jednom sme pojaviti dezen. Ako, dakle imate s dezenom, preporučuje se jednobojna košulja i jednobojna kravata. Ako nosite jednobojno odelo, košulja može biti s dezenom, ali kravata jednobojna, ili obrnuto, košulja može biti jednobojna a kravata s dezenom.

Jednoredna odela imaju prednost za kancelariju, posao, putovanje i naročito za šetnju. Jedna vrlo praktična podvrsta jesu dvodelna sportska odela s jednobojnim pantalonama i kaputom sportskog kroja s dezenom ili u drugoj boji. Klasično sportsko odelo vuče poreklo iz Engleske i izvorna su varijanta pantalone srednjosive boje i crvenkastosmeđi kaput od tvida. Najpraktičnije su sive pantalone, uz koje se mogu nositi kaputi u najrazličitijm bojama. Na taj način se mogu izbeći nezgodne kombinacije kao smeđi kaput i slično. Dvoredna odela prikladnija su za svečanije prilike, posete, večernje izlaske u pozorišta, na koncert, svečane večere.

Za izlazak i svečane prilike preporučuju se tamnoplave ili sivkastocrne kombinacije. Potpuno crna odela se ne nose! Za posebno svečane prilike, plesove ili prijeme (ako je posebno zatraženo) oblači se smoking ili frak, najsvečanija muška nošnja. Oba su od crnog materijala, ali krojem odudaraju od svakodnevnih odela.

Crne cipele su prikladne uz sva odela, u prvom redu uz siva, plava i crna. Uz smeđa odela bolje odgovaraju smeđe cipele, ali ne smeju da budu previše svetle. One su prikladne uz sve vrste svetlih odela. Sportske cipele nose se uz jednoredna odela, dok one s debelim gumenim đonom isključivo uz sportska.

Čarape jednobojne, sive, takođe pristaju gotovo uz sva odela, izuzev smeđa, uz koja se mogu nositi smeđe, tamnocrvene ili ako su u tonu zelene čarape s kravatom ili košuljom. Inače se preporučuju čarape, po mogućnosti, u istoj boji ili tonu s odelom ili košuljom, kako zbog previše različitih boja ne bi došlo do prevelikog šarenila.

Bele košulje pristaju uz svako odelo.

Uz svako odelo s dezenom pristaje samo jednobojna košulja.

Samo i isključivo jednobojna odela podnose košulje s dezenom.

Jednobojne košulje treba da su blagih pastelnih boja. Drečave, jake boje košulje uz svakodnevna odela deluju neukusno.

Uz jednobojno odelo pristaju naročito košulje s diskretnim prugama koje mogu biti raznih boja na beloj podlozi. Najelegantnije pruge su tamnoplave, tamnocrvene ili sive boje. Ove boje mogu da se nose uz siva i plava odela.

Košulje, ako su rađene s manžetnom, zatvaraju se posebnim dugmadima pri čemu treba paziti da dugmad ne budu previše velika, šarena i upadljiva, nego jednostavna. Manžetne mogu da proviruju ispod rukava odela, ali ne više od 2 cm.

Bele košulje idu uz sva odela; svetloplave i svetlosive uz plava i siva odela; svetlozelene i žućkastobele (krem) uz smeđa i zelenkasta odela (košulje krem boje mogu da se nose i uz siva odela); prugaste košulje (sive, plave, crvene pruge) uz siva i plava jednobojna odela.

Kravate s dezenom se nose samo uz jednobojna odela i jednobojne košulje.

Jednobojne kravate stavljajte uz košulje s dezenom.

Kravate svih boja nose se uz belu košulju, i u tom slučaju je potrebno samo uskladiti boju kravate sa bojom odela.

Smeđe kravate nosite uz košulju zelene ili krem boje.

Tamnoplave kravate nose se uz košulje s plavim, sivim ili crvenim prugama, kao i uz svetloplave i svetlosive košulje.

Crvene kravate nose se uz sive i krem košulje, ili uz košulje s crvenim i sivim prugama.

Zelene kravate nose se uz košulje svetlozelene boje, krem košulje ili košulje boje petroleja.

Crne kravate se nose isključivo uz bele košulje.

Sive i “srebrne” kravate nose se, takođe, samo uz bele košulje i tamna odela.

Od svih materijala do sada se svila ipak pokazala kao najprikladniji materijal za kravate, jer se prilikom vezivanja ne gužva i sačuva prirodan oblik. Vunene ili pletene kravate prikladne su jedino uz sportske kombinacije.

Uz smoking se nosi crna mašna (leptir-mašna), a uz frak-bela.
Zbog jedne reci coveka cesto smatraju mudrim, a zbog jedne reci cesto ga smatraju glupim. Uistinu moramo dobro paziti što govorimo
07 April, 2009, 02:28:58
Reply #1
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.216
 • Ocena: +112/-19
 • Gender: Male
 • "Be Yourself no matter what"
Ovo je veoma lepa tema. Medjutim, ne zhelim da zvuchim kao neki, ali jedan deo gore napisanih stavki je vishe stvar ukusa ili neukusa nego kulture oblachenja.

"Don't waste time arguing what good man should do, be one, act like one!"
26 Jul, 2009, 10:03:47
Reply #2
 • Deda meraklija
 • ****
 • Posts: 748
 • Ocena: +69/-17
 • Gender: Female
 • Ljubav je vecna, samo se objekti menjaju
kultura je korisna....al je bogami i skupa....danas je bitno da se obučeš u skladu sa događajem i naravno da se prijatno osećaš....i naravno da ne vonjaš..... wassat
On me ne voli, on me jos uvek voli,
ali nikada više nece imati ponovo ljubav...
Lezao je pored mene, kad sam otisla
i kad dodje sigurna smrt on ce biti tamo.....
26 Jul, 2009, 17:09:58
Reply #3
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.216
 • Ocena: +112/-19
 • Gender: Male
 • "Be Yourself no matter what"
pa mushka bash i nije... Kopija martini vesto sa koshuljom kravatom i kaishom je oko 9000 dinara kod Makedonke. Ako shijesh odelo, npr kod chika Ljupcheta ispashce ti manje. Inache moram da reklamiram chika Ljupcheta, najjachi je krojach u okolini kako za mushkarce tako i za zhene.

"Don't waste time arguing what good man should do, be one, act like one!"