Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Sitni kolaci  (Read 12440 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

10 April, 2009, 12:46:53
  • Deda meraklija
  • ****
  • Posts: 650
  • Ocena: +62/-9
  • Gender: Female

Evo, idemo probati malo recepte sitnih kolaca,ima jako puno ali meni su najlepse bajadere.



astojci:


Za biskvit
5 - jaja
100 g - čokolade sa 70% kakaoa
150 g - mlevenih badema
100 g - šećera
1 kesica - vanilin šećera


Za vanila kremu
2 - žumanca
1 - jaje
60 g - šećera
250 ml - mleka
1 mahuna - vanile
100 ml - pavlake za šlag


Za čokoladnu kremu
100 g - čokolade sa 70% kakaoa
100 ml - pavlake za šlag


Za glazuru
120 g - čokolade sa 70% kakaoa
20 g - maslaca
1 - kašika vode



Priprema:


Priprema biskvita: Razdvojiti žumanca od belanaca. Penasto umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Napraviti čvrst sneg od belanaca. Bademe propržiti na tiganju bez masnoće ili propeći u pećnici oko 5 minuta, pa ohlađene fino samleti. Nalomiti čokoladu i otopiti je na pari. U smesu od žumanaca i šećera dodati otopljenu čokoladu i mlevene bademe pa lagano umešati. Na kraju umešati sneg od belanaca. Izliti smesu u četvrtasti kalup za pečenje, obložen malo namašćenim papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 35 minuta. Odvojiti biskvit od ivica kalupa i izvrnuti na mrežu, pa ohladiti.


Priprema kreme od vanile: U mleko dodati mahunu vanile i pustiti da provri, pa maknuti sa šporeta. Penasto umutiti žumanca i jaje sa šećerom. Dodati u vruće mleko i vratiti na šporet pa kuvati kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne. Umutiti pavlaku za šlag pa je umešati u ohlađenu kremu.


Priprema čokoladne kreme: Umutiti pavlaku za šlag. Čokoladu nalomiti, pa otopiti na pari uz neprestano mešanje, da se ne bi stvorile grudvice. Dodati umućenu slatku pavlaku i umešati da se sastojci prožmu.


Za čokoladnu glazuru: Nalomiti čokoladu, dodati kašiku vode i maslac, pa otopiti na pari.


Slaganje kolača: Ohlađen biskvit premazati kremom od vanile, a preko nje čokoladnom kremom, pa glazurom. Ohladiti 2-3 sata u hladnjaku, a zatim iseći na 12 komada.
« Last Edit: 10 April, 2009, 12:49:07 by Dina »
11 April, 2009, 02:08:10
Reply #1
  • Deda meraklija
  • ****
  • Posts: 650
  • Ocena: +62/-9
  • Gender: Female
Evo pokusavam vas nagovoriti na bajadere,mozda vi imate neke druge vrste sitnih kolaca.


Kora
100 g - maslaca
50 g - šećera
2 kašike - kakaoa
100 g - tamne čokolade
250 g - petit beurre keksa
50 g - mlevenih oraha
50 g - seckanih oraha


Nadev
400 ml - mleka
1 kesica - vanilin pudinga
50 g - maslaca
3 kašike - šećera


Glazura
100 g - tamne čokolade
30 g - maslaca
1 kašika - šećera u prahu
1 kašika - vode



Priprema:


Kora:

1. Otopiti nalomljenu čokoladu na pari uz stalno mešanje. Čuvati na toplom.


2. Penasto umešati omekšali maslac sa šećerom i dodati otopljenu čokoladu.


3. Izmešati mlevani keks, kakao i mlevene orahe, pa ih dodati u prethodnu smesu.


4. Dodati naseckane orahe i mleka koliko je potrebno da se dobije gusta smesa.
26 April, 2009, 16:10:51
Reply #2
  • Stariji meraklija
  • ***
  • Posts: 102
  • Ocena: +15/-1
  • Gender: Female
  • Dance.. nothing else matters..
Princes krofne su rajska poslastica.. To svaka malo iskusnija domacica zna da napravi, ja pojma nemam.. ali naucicu se kad se udam... nadam se.. http://www.recepti.in.rs/wp-content/uploads/2008/06/princes-krofne-128x128.jpg
11 Maj, 2009, 12:27:36
Reply #3
  • Deda meraklija
  • ****
  • Posts: 650
  • Ocena: +62/-9
  • Gender: Female
Princes krofne su rajska poslastica.. To svaka malo iskusnija domacica zna da napravi, ja pojma nemam.. ali naucicu se kad se udam... nadam se.. http://www.recepti.in.rs/wp-content/uploads/2008/06/princes-krofne-128x128.jpg
Ma nesekiraj se anci,vidi ti kako ima dobrih momaka ,eno prave zeljanik a princez krofne sitnica,nemoj uciti bolje se udaj.... cvetpoklon
Ali za svaki slucaj evo ti jedan super recept.

Princez krofne
   

Krema:
5 zumanaca
250 g secera (ili manje koliko ko voli slatko)
105 g skrobnog brasna
8 dl mlijeka
120 g maslaca
1 vanilin secer

Tijesto:
2 dl mlijeka
1,5 dl vode
120 g margarina
150 g glatkog brasna
sol

5 sitnijih ili 4 krupnija jaja

Krema:Zumanjke sa secerom izmjesati pjenasto, dodati brasno, vanila secer i malo hladnog mlijeka samo da bi razredili malo smjesu.Pomjesati i  zaliti sa kljucalim mlijekom.Zatim kremu staviti na paru i uz konstatno mjesanje miksati dok se smjesa nezgusne. Kremu ohladiti , pa zatim u hladnu krijemu pjenasto umutiti gotovo izmjesani maslac.
 

Tijesto:Brasno prosijati da nebi bilo grudvica. Zagrijati pecnicu  na 250 C pa kad se tjesto ubaci onda smanjiti na 225. Vodu i mlijeko zagrijati dok nepocne da kljuca.Dodati margarin i malo soli i pustiti da se masa otopi. Zatim lagano uz konstantno mjesanje dodavati barsno. Jako dobro i brzo mjesati da se nebi stvorile grudvice. Zatim vratite posudu nazad na pleh  i kuhati uz konstantno mjesanje dok se smjesa nepocne odvajati od ivica serpe.  Skinuti sa pleha i smjesu sasvim malo ohladiti.Zatim dodavati jedno po jedno jaje i dobro mjesati da bi se masa sva dobro izjednacila. Tjesto treba da bude jako gusto i nesmije se razlijevati. Uzeti lim za kolace koje cemo dobro namastiti i staviti papir za pecenje.Kasikom vecom stavljati male hrpice ili smjesu napuniti u spricu za torte i lagano istiskati na pripremljen lim. Temperaturu smanjiti sa 250 na 225.Peci na jakoj temperaturi 225 C oko 10-tak minuta ili dok nebudu lijepo rumeni. NIPOSTO OTVORATI PECNICU TOKOM PECENJA. Ako ovo ucinite nece biti napuhane i cim  ih izvadite spljosnit ce se jos vise. Kada su krofne pecene ostaviti da se hlade. Kada su ohladjene lagano nozem prerezati vrh i puniti ih kremom te poklopiti sa poklopcem i posuti sa secerom u prahu.Po zelji moze se krema i filovati unutra umjesto da ih rezete stim da uzmete sprice za trote i kreme i siljatim vrhom probodete svaku krofnu i istisnete kreme unutra.
« Last Edit: 11 Maj, 2009, 12:33:48 by Dina »
11 Oktobar, 2009, 15:18:38
Reply #4
  • Moderator
  • Starac Focho
  • *****
  • Posts: 1.216
  • Ocena: +112/-19
  • Gender: Male
  • "Be Yourself no matter what"
Anina krempita

Biskvit(patishpanj):
5 zhumanaca
1 jaje
6 kashika brashna
6 kashika mleka
6 kashika shecera
3 kashike zejtina
1 prashak za pecivo

Krem:
5 belanaca
12 kashika shecera
3 pudinga(vanila)
4 kashike nisheste/gustin


Biskvit: Sve umeshati mikserom, sipati u podmazan pleh i peci na 250 stepeni dok 20 minuta dok ne bude pecheno, shto proverite viljushkom.
Krem: dok se biskvit peche, 5 belanaca ulupati u sneg sa 6 kashika shecera. u sherpu naliti litar vode, sa 6 kashika shecera i kada provri dodati puding i gustin pa meshati na tihoj vatri dok se ne zgusne. Kada to zavrshite, pomeshajte sa belancima, i nalijte preko biskvita koji je josh uvek topao(mozhe i u isti pleh). Ohladite, pa stavite u frizhider.





"Don't waste time arguing what good man should do, be one, act like one!"
24 Oktobar, 2009, 14:13:01
Reply #5
  • Deda meraklija
  • ****
  • Posts: 650
  • Ocena: +62/-9
  • Gender: Female
Anina krempita

Biskvit(patishpanj):
5 zhumanaca
1 jaje
6 kashika brashna
6 kashika mleka
6 kashika shecera
3 kashike zejtina
1 prashak za pecivo

Krem:
5 belanaca
12 kashika shecera
3 pudinga(vanila)
4 kashike nisheste/gustin


Biskvit: Sve umeshati mikserom, sipati u podmazan pleh i peci na 250 stepeni dok 20 minuta dok ne bude pecheno, shto proverite viljushkom.
Krem: dok se biskvit peche, 5 belanaca ulupati u sneg sa 6 kashika shecera. u sherpu naliti litar vode, sa 6 kashika shecera i kada provri dodati puding i gustin pa meshati na tihoj vatri dok se ne zgusne. Kada to zavrshite, pomeshajte sa belancima, i nalijte preko biskvita koji je josh uvek topao(mozhe i u isti pleh). Ohladite, pa stavite u frizhider.





Ovo je super,pravi li Ana jos sto Stanislave?
25 Oktobar, 2009, 00:33:38
Reply #6
  • Moderator
  • Starac Focho
  • *****
  • Posts: 1.216
  • Ocena: +112/-19
  • Gender: Male
  • "Be Yourself no matter what"
Ana je moja mladja sestra. Pravi shta god pozhelite. Odlichan improvizator. Ali vidjamo se jednom mesechno, tad se ona nakani da pravi, jer sam ja veoma apatichan po pitanju kuhinje(opet sam se ugojio), i tako... Imao sam negde recept za vanilice... samo da isti nadjem
Jeste li probali recept? Bolja nego u poslastichari a i nije preterano slatka.

"Don't waste time arguing what good man should do, be one, act like one!"
29 Oktobar, 2009, 20:11:16
Reply #7
  • Deda meraklija
  • ****
  • Posts: 650
  • Ocena: +62/-9
  • Gender: Female
Ana je moja mladja sestra. Pravi shta god pozhelite. Odlichan improvizator. Ali vidjamo se jednom mesechno, tad se ona nakani da pravi, jer sam ja veoma apatichan po pitanju kuhinje(opet sam se ugojio), i tako... Imao sam negde recept za vanilice... samo da isti nadjem
Jeste li probali recept? Bolja nego u poslastichari a i nije preterano slatka.

Bravo za Ance,prava je majstorica,nisam probala sad ovaj kolac,ali mi je poznat od pre.Nego daj nek Ance napravi jos kolac i nemoj zaboraviti ga ovde staviti,uvek dobro dodje koji recept.A za Ance i kolac od mene
« Last Edit: 29 Oktobar, 2009, 20:13:55 by Dina »
29 Oktobar, 2009, 20:17:13
Reply #8
  • Deda meraklija
  • ****
  • Posts: 650
  • Ocena: +62/-9
  • Gender: Female

Sastojci: 


Za kolač 
150 g  - mlevenih oraha 
150 g  - mlevenih lešnjaka 
150 g  - bele mlečne čokolade 
300 g  - šećera 
300 g  - mlevenog keksa 
200 g  - putera 
150 ml  - vode 
50 ml  - ruma 


Za glazuru 
350 g  - bele čokolade 



Priprema:

 
Zakuvamo vodu, šećer i rum. Odmah maknemo sa vatre.

 
Dodamo ostale sastojke a na kraju, otopljeni puter i otopljenu čokoladu. Dobro promešamo.

 
Pleh obložimo (22×30 cm) pek papirom ili aluminijumskom folijom.

 
Za glazuru otopimo čokoladu i prelijemo. Zagladimo vrućim nožem.