Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Prezahtevni roditelji - nesretna deca  (Read 963 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

02 Maj, 2009, 10:45:11
  • Moderator
  • Deda meraklija
  • *****
  • Posts: 650
  • Ocena: +62/-9
  • Gender: Female
Prezahtevni roditelji - nesretna deca

Nažalost, takvi roditelji ne mogu uskladiti svoje ciljeve s detetovim mogućnostima, opterećuju ga prevelikim o�?ekivanjima i zahtevima i stalno teže spoljnom efektu: dobroj oceni, uspehu.

Volim te zbog tebe

Zbog konflikta između roditeljskih maštanja o detetu i detetovih sposobnosti i talenata, dete postaje žrtvom roditeljskih o�?ekivanja. A još je gore ako samo dete prihvati ta o�?ekivanja pa i samo po�?ne postavljati previsoke zahteve pred sebe. Takva deca postaju perfekcionisti, u svemu moraju biti najbolji, a ako nisu pojavljuju se psihosomatske smetnje (stoma�?ne, glavobolje). Njihovi roditelji �?esto za sebe navode da nisu oni ti koji teže uspehu, već da dete ima previsoke aspiracije, što je �?esto i ta�?no, jer je dete vrlo rano nau�?ilo prepoznati o�?ekivanja i zahteve roditelja te se u želji za roditeljskim prihvatanjem tome pokoravalo.

Ne želim ili ne mogu

Ako roditelji ne prihvataju i ne vrednuju dete zbog njega kao osobe, nego ga vrednuju i procenjuju kroz njegove uspehe, odnosno koliko su u stanju njih kao roditelje u�?initi sretnijima i zadovoljnijima, deca mogu reagovati depresijom, anoreksijom, stalnom anksioznošću. Preterana težnja roditelja za uspešnim detetom može biti znak njihove nesigurnosti i neostvarenih ambicija. Njihovo dete nema dozvolu za slabije ocene, za neuspeh; roditeljske poruke su: "Ti to možeš, ali nećeš. Ne trudiš se dovoljno." A istina je zapravo da deca žele, ali ne mogu.

Neka deca na poruke roditelja "Sve smo ti omogućili, imaš više nego druga deca jer smo se mi žrtvovali za tebe, a ti svejedno ne uspevaš" postaju autodestruktivna, kažnjavaju se, samoozleđuju se, neki pokušavaju suicid jer se nikako ne mogu odužiti roditeljima za velikodušnost i požrtvovnost.

Otkrijte i razvijajte talente

Roditelji moraju usmeriti decu na ono za što imaju sklonosti i sposobnosti, za što su razvojno zreli i sposobni, a ne na ono što je roditeljsko o�?ekivanje ili je iznad de�?jih mogućnosti. Moraju pokazati poštovanje i interes za ono što dete radi �?ak i kad misle da je to nevažno. Dobar roditelj će motivisati i potsticati dete da se razvija postepeno, a neće ga terati da bude savršeno. Dobar roditelj će iskoristiti uticaj da pozitivno motiviše svoje dete, pa će zajedno s detetom istraživati razne mogućnosti koje su pred detetom. Pri tome će voditi ra�?una o detetovim razvojnim i emocionalnim potrebama i neće biti usmeren na zadovoljenje vlastitih potreba kroz svoju decu.

Izvor: mojedijete.com