Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Talentovani ?aci prvi polažu prijemni  (Read 1943 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

16 Maj, 2009, 13:11:05
  • Moderator
  • Deda meraklija
  • *****
  • Posts: 650
  • Ocena: +62/-9
  • Gender: Female

Uskoro upis u specijalizovane srednje škole
Talentovani đaci prvi polažu prijemni
Autor: Jelena Ilić | Foto:đ. kojadinović | 16.05.2009. - 05:00
Upisna groznica već uveliko drma male maturante koji planiraju da upišu jednu od specijalizovanih srednjih škola, kao što su filološke, matematičke, umetničke, baletske i muzičke škole. Prijemni ispiti ih očekuju od 5. do 8. juna, a dani rezervisani za predaju dokumenata su 23. i 24. maj.

Mesta u školama specijalizovanim za talentovanu i nadarenu decu ima oko 4.000, a svoje znanje đaci će pokazivati u školi koju odaberu. Oni koji ne budu primljeni imaće vremena da se prijave za polaganje kvalifikacionog ispita u ostale srednje škole.

Matematičke gimnazije
U Matematičkoj gimnaziji u Beogradu kažu da je sve spremno za upis nove generacije đaka, s tim što upozoravaju sve kandidate da će zbog rekonstrukcije njihove zgrade upis biti u Osnovnoj školi „Kralj Petar II Karađorđević” na Vračaru.
- Planiramo da upišemo pet odeljenja sa po 20 đaka. Kandidati polažu posebni test iz matematike i na prijemnom ispitu mogu da ostvare maksimalno 120 bodova. Osim poena osvojenih na ispitu, vrednuje se i opšti uspeh iz osnovne škole, kao i osvojene nagrade na republičkom ili međunarodnom takmičenju - kaže Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije.
Osim u Beogradu, dečaci i devojčice kojima matematika ide kao od šale mogu se upisati u specijalizovana odeljenja pri Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu, Prvoj kragujevačkoj, Valjevskoj, Kraljevačkoj gimnaziji i Gimnaziji „Svetozar Marković” u Nišu.

Filološke gimnazije
Oni kojima su draži jezici, prijave za polaganje prijemnog ispita mogu predati u neku od filoloških gimnazija.
- Kandidati polažu test iz maternjeg jezika i književnosti i stranog jezika. Na svakom testu se može ostvariti najviše po 60 bodova, a da bi mali maturant položio prijemni, mora da ima najmanje po 30 poena iz oba predmeta - objašnjavaju u Filološkoj gimnaziji.
Veliko interesovanje vlada i za upis u Karlovačku gimnaziju, gde đaci mogu izučavati klasične jezike, ali i engleski, ruski, francuski, nemački, italijanski i španski jezik. Filološka odeljenja postoje još i u gimnazijama u Subotici, Jagodini, Novom Sadu, Smederevu, Valjevu, Šapcu, Kraljevu i Nišu. Ukoliko žele da pohađaju dvojezičnu nastavu, svršeni osnovci moraju da prođu kroz malo komplikovaniju proceduru upisa.
- Naši budući đaci polažu pismeni i usmeni deo ispita iz stranog jezika. U prepodnevnim satima polažu pismeni, koji osim razumevanja teksta podrazumeva i pisanje kraćeg eseja na zadatu temu, a popodne sledi intervju sa svakim kandidatom pojedinačno. Oni pred komisijom izvlače temu o kojoj razgovaraju. Tu se ocenjuje mogućnost komunikacije, jer je jako važno da dete pokaže da je u stanju da prati nastavu na stranom jeziku. Da bi kandidat položio ispit, potrebno je da osvoji minimum 14 bodova od maksimalnih 20 - objašnjava Dragana Vasić, direktorka Treće beogradske gimnazije u kojoj se upisuje jedno italijansko i drugo francusko odeljenje.

Sportska gimnazija
Jedina Sportska gimnazija, koja upisuje decu koja se aktivno bave sportom, nalazi se u Beogradu, dok sportska odeljenja postoje u Subotici i Novom Sadu. Za upis u ovu školu potrebna je potvrda od nacionalnih sportskih saveza da ste njihov član, a postignuti sportski rezultati vrednuju se tako što se kandidatima dodeljuje 10 bodova ako su nastupali za državnu reprezentaciju i osam poena ako je osvojena medalja na republičkom prvenstvu. Osim toga, boduje se i uspeh u prethodnom školovanju i rezultati sa kvalifikacionog ispita iz srpskog jezika i matematike.

Muzičke škole
U grupu specijalizovanih škola spadaju i muzičke škole u koje će se ove godine upisati 1.230 talentovanih mališana. Pošto je odluka Ministarstva prosvete da prijemni ispit bude besplatan, u muzičkim školama su zatražili da im se odobri naplata naknade u visini od 1.000 dinara zbog specifičnosti same škole.
- Jedne godine imamo više kandidata na vokalno-instrumentalnom smeru, a druge na teorijskom, ali bitno je da uvek ima zainteresovane dece. U zavisnosti od smera, deca polažu instrument, solfeđo ili teorijsko poznavanje solfeđa, a rade i diktat - kaže za „Blic” Tijana Milutinović, sekretar Muzičke škole u Nišu.

Kalendar upisnih aktivnosti u ostale srednje škole
Od 3. do 15. juna prijavljivanje učenika za polaganje kvalifikacionih ispita
22. jun test iz maternjeg jezika
23. jun test iz matematike
24. jun preliminarni rezultati
29. jun konačni rezultati
29. i 30. jun popunjavanje liste želja
8. i 9. jul raspored i upis kandidata po školama


Dokumenta potrebna za upis
- prijava za upis - dobija se u školi, na licu mesta prilikom donošenja dokumenata i ne može se ranije dobiti;
- overena đačka knjižica na uvid;
- originalno svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi (donosi se naknadno);
- originalni izvod iz matične knjige rođenih, ne stariji od šest meseci;
- dokaz o osvojenim nagradama ili pohvalama na takmičenjima iz matematike, fizike i informatike (ako ima);
- Vukova diploma (ako ima);
- diplome ili dokazi o drugim postignutim rezultatima (za slučaj da po broju bodova ne može da se utvrdi redosled kandidata).

Druga šansa
Deca koja se ne upišu u neku od specijalizovanih škola moraju da polažu regularan kvalifikacioni ispit za prijem u neku drugu školu. Mnogi, naime, polože prijemni, ali ispadnu zbog velike konkurencije. Takvim đacima se bodovi ne računaju prilikom klasičnog prijemnog ispita.

http://www.blic.rs/drustvo.php?id=92784