Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Pogaca  (Read 2036 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

03 Jul, 2009, 23:29:46
  • Deda meraklija
  • ****
  • Posts: 650
  • Ocena: +62/-9
  • Gender: Female
Pogaca je siroko rasprostranjeno hlebno pecivo,ali  je tako i specijalitet naseg podneblja.
Imate li recept neke pogace,mozda neki koji je koristila vasa baka.
Evo jednog recepta;

150g putra
500g brasna
pola kvasca
2dcl kiselog mleka
soli
Kvasac,znaci 25g,pomesajte s malo mlake vode,recimo oko 1dcl.Ostavite ga na toplije da nadodje.
Kada se podigao,pomesajte ga sa prosejanim brasnom,dodajte kiselo mleko,i vode ako je to potrebno.Stavite so,po ukusu.
Mesite rukama testo.Sto ga duze mesite tetso ce biti lepse.
Testo ne treba biti tvrdo,vec meko i malo lepljivo.
Kada ga dobro izmesite ostavite ga da odstoji oko sat vremena.Prekrijte posudu krpom.
Testo ce se nakon odredjenog vremena uduplati,tada ga premesite jos jednom,i oblikujte tanju pogacu,ili ostavite jos tridesetak minuta da naraste.
Izbosti viljuskom i staviti u namasceni pleh peci.
Peci je na 180c oko 30 min.a pred sam kraj,temperaturu pojacati.
04 Jul, 2009, 22:49:57
Reply #1
  • Deda meraklija
  • ****
  • Posts: 427
  • Ocena: +48/-4
  • Gender: Male
A moze li da se doda koja musmula?
04 Jul, 2009, 23:29:01
Reply #2
  • Stariji meraklija
  • ***
  • Posts: 140
  • Ocena: +15/-6
  • NE DIRAJ ME, NECU TI NISTA.....
Jedan stari recept ali vrlo ukusno

500gr brasna
oko 250ml vode
pola kockice kvasca
2 kasicice soli
Sve dobro umesiti da testo ne bude trdo i ostaviti nekih 20min da odstoji.
Glavna caka je kad se razvije pogaca dobro se pobrasnjavi i sa obe strane zapece na plotni
a potom gurne u rernu jos 20 min na 180C.
Sa sirom ona jos vruca nema lepseg.
Prijatno!
Akciju predstavlja vaša misao, a reakciju odgovor podsvesti. Ukoliko je misao mudra, akija ?e tako?e biti mudra.
08 Jul, 2009, 21:22:38
Reply #3
  • Deda meraklija
  • ****
  • Posts: 650
  • Ocena: +62/-9
  • Gender: Female
A moze li da se doda koja musmula?
Ako znas recept zasto da ne?Molim recept.