Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Nekoliko hiljada dinara za ?a?ki pribor i torbu  (Read 942 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

29 Avgust, 2009, 21:02:00
  • Moderator
  • Deda meraklija
  • *****
  • Posts: 650
  • Ocena: +62/-9
  • Gender: Female

Nekoliko hiljada dinara za đački pribor i torbu
Autor: Tanjug | 29.08.2009. - 12:02


Roditelji svojoj deci na početku školske godine osim udžbenika, treba da kupe pribor, odeću, obuću i druge potrepštine, što dodatno opterećuje porodični budžet, minimalno za nekoliko hiljada dinara.

Ministarstvo prosvete ove godine je prvi put obezbedilo besplatne udžbenike za đake prvake, dok za knjige ostalih razreda osnovne škole treba izdvojiti od 5. 000 do deset hiljada dinara. Tome treba dodati i sveske čije su cene šarolike, od 13 do nekoliko stotina dinara, u zavisnosti od kvaliteta, formata i trgovinskog objekta.

Kompleti knjiga za gimnazije koštaju od 4.500 do 8.000 dinara, a gotovo svi hipermarketi i veliki prodajni lanci omogućili su roditeljima da na jednom mestu kupe pribor, olovke, lenjire, šestare, drvene bojice, flomastere, rezače, blokove i drugo.
Pojedine radnje komplete školskog pribora u pernicama, najčešće sa omiljenim dečjim junacima, prodaju i za nekoliko hiljada dinara.
Tome treba dodati i garderobu, patike i drugu obuću, izdatke za prevoz, rančeve i školske torbe, čije su cene od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dinara.

Najskuplja je markirana garderoba i oprema, a najjeftiniji pribor može se nabaviti na buvljacima i u prodavnicama kineske robe. Knjige se i ove godine mogu kupiti i kod uličnih prodavaca polovnih udžbenika, za 50 do 70 odsto jeftinije.
U knjižarama za sada nema gužve, što, sudeći po iskustvu iz ranijih godina nije isključeno kada počne škola. Izdaci za školovanje, koji zavise od dubine roditeljskog džepa, znatno se uvećavaju ukoliko za đaka treba opremiti sobu ili izdvojeni radni prostor.

http://www.blic.rs/drustvo.php?id=108384