Racunari - savremene tehnologije > Internet

Bezicna Fiksna Telefonija (WiMax,CDMA,LTE,VOIP)

(1/5) > >>

KnightOfHeaven:
Bežična fiksna telefonija u Srbiji

Obrenovac -- Preduzeće Telekom Srbija počelo je da primenjuje bežičnu fiksnu telefoniju i po prvi put u Srbiji je tu vrstu priključka dobilo 340 domaćinstava.

 
Iz Telekoma je najavljeno da će u narednih dve-tri nedelje priključak dobiti oko tri hiljade korisnika. Predsednik Skupštine akcionara Telekoma i predsednik Upravnog odbora PTT Srbija Dragoslav Šumarac kaže da je reč o najsavremenijoj CDMA tehnologiji fiksne telefonije, kojom su korisnici povezani sa centralom.

Nova tehnologija omogućava da se telefonski aparat u domaćinstvu bežično poveže sa centralom, bez polaganja kablova u zemlju, objasnio je Šumarac i dodao da je cena impulsa ista kao i za standardne korisnike fiksne telefonije.

Radi se o eksperimentalnom projektu, prema tehnologiji koja je namenjena prvenstveno seoskim sredinama gde nije moguće ili nije isplativo polaganje telefonskih kablova.

"Tu uvek ima problema jer neko uvek ne da da se ide 'kroz njegovu njivu'. Sada može da se dobije bežični telefon po ceni od 11.800 dinara i to na tri rate", kazao je Šumarac i dodao da će posredstvom nove tehnologije stanovnici zabačenih sela moći da koriste i brzi Internet.

Prema planu Kancelarije za Nacionalni investicioni plan, u opštini Obrenovac, u selima Vrovi, Avramovac, Mladost, Brgulice i Ušće 1.055 domaćinstava dobiće po prvi put telefon, a u naredne dve-tri nedelje bežične telefone još 1.628 domaćinstava u Mislođinu, Urovcima, Krtinskoj, Nurči i Mladosti.

Izvor: Tanjug

KnightOfHeaven:
Tender za dve CDMA licence ove sedmice

Beta, 28.3.2009.

BEOGRAD, 28. marta 2009. (Beta) - Tender za dve licence za fiksnu bežičnu telefoniju i internet CDMA biće raspisan iduće sedmice, najavio je izvršni direktor Republičke agencije za telekomunikacije Srbije (Ratel) Milan Janković.

"Očekuje se da će tokom iduće nedelje biti objavljen javni oglas u Službenom glasniku, Politici i Fajnenšel tajmsu (Financial Times) i na osnovu toga će se prijavljivati zainteresovani za pružanje javne govorne usluge i interneta", kazao je Janković.

On je precizirao da će to biti licence za nacionalno pokrivanje i da je planirano da se u prvih šest meseci nakon izdavanja licence CDMA uvodi u seoskim sredinama, gde nema dovoljno telefona i koje nisu gusto naselejne, a nakon toga i u nekim drugim delovima Srbije, koji nemaju fiksni telefonski priključak.

Kako je ranije najavljeno, u Ratelu očekuju da će do leta biti dodeljene dozvole za uvođenje CDMA tehnologije, koja je pogodna za seoske sredine u kojima nije uvedena fiksna telefonija.

Za ovu godinu planirana je i liberalizacija fiksne telefonije, izrada pravilnika o konkursu za nove operatere je u toku, a javni poziv bi, prema dosadašnjim najavama, mogao da se održi u junu.

Izvor: Beta

Konacno kraj telekomovog monopola, sto ce kasnije omoguciti pojavu novih internet servis provajdera
i pojeftinjenje usluga fiksne telefonije, kao i smanjenje cena internet usluga sto direktno implicira na veci potencijalni rast internet korisnika. banana2 banana2 banana2

KnightOfHeaven:
Prema izlozenom Vladicin Han ispunjava uslove za instalaciju ovakve vrste telefonije kao slabo naseljena i nerazvijena opstina. Okolna naselja i sela mogu biti primamljiva za nove operatere koji ce doci na srpskom trzistu.

Pitanje je samo kada ce i da li ce se nas Han naci na zvanicnom spisku opstina za uvodjenje bezicne fiksne telefonije? 

KnightOfHeaven:
"Telekomu" i "Medija vorksu" licence za CDMA

BIZNIS, 19.5.2009.

Kompanije "Telekom Srbija" i "Medija vorks" pobedile su danas na javnoj aukciji za dobijanje dve licence za fiksnu bežičnu telefoniju (CDMA).

Te dve kompanije su otkupile licence po pojedinačnoj ceni od 540.000 evra, a početna cena iznosila je 520.000 evra.

Izvršni direktor RATEL-a Milan Janković rekao je da je od danas u Srbiju uveden novi operater koji može da pruža javnu govornu uslugu osim "Telekoma" i dodao da će "Medija vorks" taj posao obavljati u konkurenciji sa "Telekomom".

On je istakao da je ideja da govornu uslugu i umereno kvalitetan pristup internetu posredstvom ove tehnologije, prvo dobiju korisnici u nepristupačnim delovima zemlje.

- Obaveze novih operatera su da u roku od šest meseci počnu da pružaju komercijalne usluge u ruralnim sredinama, a u narednih 12 meseci da pružaju usluge u Pčinjskom, Jablaničkom, Raškom, Pirotskom i Zlatiborskom okrugu - rekao je Janković.

Direktor za upravljanje uslugama u "Telekomu" Zoran Stanišić istakao je da ta kompanija već ima zahteve korisnika na čekanju i dodao da cena telefoniranja i telefonskih priključaka posredstvom CDMA neće biti znatno viša u odnosu na dosadašnju.

- Korisnici mogu da očekuju da će dobiti prve priključke u narednim mesecima. Već imamo sve pripremljeno za uvođenje novih korisnika u ovu mrežu, a očekujemo da će ih biti nekoliko desetina hiljada - naglasio je Stanišić.

Predstavnik "Medija vorksa" Slobodan Đinović objasnio je da je ta kompanija tražila CDMA licencu da bi omogućila razvoj sistema i uvođenje nove usluge u ponudu te kompanije, što će doprineti većoj konkurentnosti "Medija vorksa" na tržištu.

On nije mogao da kaže koliko će korisnike koštati uvođenje tog priključka i dodao da će to uskoro biti poznato, pošto je "RATEL dao kratke rokove za postavljanje mreže".

Đinović je najavio da će ta kompanija prvo širiti mrežu u nepristupačnim delovima zemlje, a kasnije će to uraditi i u većim gradovima.

Predsednik upravnog odbora RATEL-a Jovan Radunović je rekao da očekuje da će uvođenje CDMA priključka koštati između 10.000 i 12.000 dinara i istakao da će uvođenje te tehnologije doprineti ukidanju dvojnika.

On je najavio da će do kraja godine biti održana i javna aukcija za fiksnu širokopojasnu mrežu.

CDMA tehnologija se koristi u teško pristupačnim naseljima i ruralnim sredinama, a novi operater za bežičnu CDMA telefoniju moći će da postavi mrežu po celoj Srbiji i to prvenstveno u oblastima gde ne postoji dovoljan broj fiksnih linija, što je i glavni cilj uvođenja ove tehnologije.

CDMA tehnologija omogućava javnu govornu uslugu, odnosno uslugu fiksne telefonije i umereno kvalitetan pristup internetu.

Za učešće na aukciji za dobijanje dve licence za fiksnu bežičnu telefoniju kvalifikovale su se četiri kompanije - "Telekom Srbija", KDS iz Novog Sada, "Digi sat" i "Medija vorks".

Tender za dodelu dve licence za CDMA telefoniju objavljen je 31. marta ove godine i prema objavljenim uslovima za učešće, licence će biti izdate na 10 godina.

KnightOfHeaven:
A evo tuj smo...  ;D

Iz Pravilnika o licencama za CDMA:


IV MINIMALNI USLOVI ZA IZDAVANJE LICENCE

Član 5

Licenca ce se izdati licu koje može da obezbedi:

1) da se u roku od šest meseci od dana izdavanja licence započne komercijalno pružanje usluga utvrđenih licencom:

- govorne usluge,
- prenos paketa podataka,
- istovremen prenos govora i podataka;

2) da se u roku od 12 meseci od dana isteka roka iz tačke 1) obezbedi dostupnost usluga utvrđenih licencom u najmanje 20% naseljenih mesta svakog od sledećih upravnih okruga:

- Pčinjski,
- Jablanički,
- Raški,
- Pirotski,
- Zlatiborski;

3) u roku od 24 meseca po isteku roka iz tačke 1) obezbedi dostupnost usluga utvrđenih licencom u najmanje 40% naseljenih mesta svakog od upravnih okruga iz tacke 2);7) pristup Internetu sa minimalnom brzinom po korisniku od 128 kb/s;

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Go to full version