Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Posveta Pou  (Read 1183 times)

0 Members i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

22 Oktobar, 2009, 15:45:52
  • Deda meraklija
  • ****
  • Posts: 509
  • Ocena: +59/-28
  • Gender: Male


U Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u petak, 23. oktobra, u 19 sati, prevodilac celokupne Poove poezije i pesnik Kolja Mićević održaće poetsko-muzički hepening „Zvona“ (po istoimenoj Poovoj pesmi) povodom 200. godišnjice rođenja velikog američkog pesnika Edgara Alana Poa i nemačkog kompozitora Feliksa Mendelsona, kao i 100. godišnjice od rođenja kompozitorke Ljubice Marić.

Reč je o jednoj od onih Poovih pesama koje su ostale neobjavljene za njegova života koji je, kao što se zna, bio prekinut pod nerazjašnjenim okolnostima u oktobru 1849. godine. Ovom Poovom simbolističkom pesmom - pred kojom je Stefan Malarme pao na kolena, a Bodler rekao da je prevod takve poezije samo san koji se može milovati - Kolja Mićević istovremeno odaje omaž kompozitorima u čijim delima bruje zvona - Feliksu Mendelsonu („San letnje noći“), Ljubici Marić („Muzika Oktoiha“), ali i majstorima poput Johana Ernsta Eberlina, Mocartovog prethodnika, kao i Poovog velikog savremenika, Hektora Berlioza!
- To što naša epoha gubi zanimanje za ovakve velikane je prolazna pojava; ovaj pesnički hepening ima simboličku vrednost podsećanja, ali kao svaki hepening cilj mu je i da vas oraspoloži - kaže Kolja Mićević.
U okviru hepeninga, biće izložena i četiri nova crteža Vladimira Veličkovića, koji od 1975. godine ilustruje svako novo izdanje pesama Edgara Alana Poa u prevodu Kolje Mićevića.


izvor: http://www.blic.rs/kultura.php?id=116751