Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Kancelarija za mlade  (Read 5748 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

26 Oktobar, 2009, 13:30:33
 • Deda meraklija
 • ****
 • Posts: 406
 • Ocena: +73/-5
 • Gender: Female
Dragi forumasi,

dajte predloge, sugestije, ideje kako da poboljsamo zivot omladini Hana, a takodje pozivam sve mlade da svrate u Kancelariju, koja se nalazi u opstini, na prvom spratu.

Pozdrav!
26 Oktobar, 2009, 13:31:59
Reply #1
 • Deda meraklija
 • ****
 • Posts: 406
 • Ocena: +73/-5
 • Gender: Female
Уједињене Нације од 23. до 30. октобра 2009. године у Србији обележавају Недељу Уједињених Нација. Ове године, Недеља Уједињених Нација ће активности фокусирати на оснаживање младих, који ће у будућности водити Србију.

Сваки дан у овој Недељи младих се обeлежава под другим слоганом, а среда, 28. октобар 2009. године се обележава под слоганом «ОТВОРЕНА ВРАТА ЗА МЛАДЕ». Тог дана у периоду од 12 до 16 сати биће отворено саветовалиште за младе у Дому здравља Владичин Хан, те позивамо све младе од 15 до 25 година да дођу, са здравственом књижицом или без ње, како би обавили жељени преглед и дијагностику, добили савет и одговор на сва питања и дилеме које их муче у вези са промоцијом, заштитом и унапређењем здравља.

Такође, у четвртак 29. октобра 2009. године од 13 до 14 сати у Спортској хали ће бити одржана утакмица у кошарци између екипе Гимназије и Техничке школе, тако да вас позивамо да дођете и бодрите своје другаре!

Недељу младих у општини Владичин Хан организује Општина Владичин Хан – Канцеларија за младе и Дом здравља Владичин Хан у сарадњи са Гимназијом «Јован Скерлић» и Техничком школом.
30 Oktobar, 2009, 12:07:40
Reply #2
 • Deda meraklija
 • ****
 • Posts: 406
 • Ocena: +73/-5
 • Gender: Female
Otvoren četvrti po redu konkurs „Coca-Cola talenti“ za razvoj budućih poslovnih lidera

 Coca-Cola Hellenic Srbija u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije, četvrtu godinu za redom, pokreće program za izabranih sedam studenata pružajući im mogućnost da tokom studija razvijaju svoje liderske veštine i stiču praktično znanje
 
Beograd, 26. oktobar 2009. – Ministarstvo prosvete Republike Srbije i kompanija Coca-Cola Hellenic Srbija su danas u Rektoratu univerziteta u Beogradu,  po četvrti put, zvanično otvorili tradicionalni program Coca-Cola talenti za 2009. godinu, koji ima za cilj proširivanja perspektiva za profesionalni razvoj mladih kadrova u zemlji. Izabranim studentima kompanija pored novčane podrške u iznosu od 2000 evra po akademskoj godini, obezbeđuje vrhunske obuke, priliku da se upoznaju sa najboljim praksama kompanije i da kroz bogat mentorski program i interakciju sa menadžmentom steknu znanje i praktično iskustvo za vreme studija. Konkurs je otvoren od 26. oktobra do 26. novembra, a propozicije programa su dostupne na internet stranici www.cchbc-talents.co.rs.
 
„Nedostatak praktičnog iskustva studenata često je prisutan po završetku fakulteta. Mladima je potrebno dodatno usavršavanje, praksa i poznavanje načina rada velikih multinacionalnih sistema kao što kompanija Coca-Cola Hellenic. Ministarstvu prosvete je zadovoljstvo da podrži ovakve i slične projekte koji pozitivno utiču na mlade ljude i praktično usmeravaju njihove potencijale, razvijaju ih i uče kako da budu uspešni u svom poslovanju”, istakla je dr Mirjana Vesović, načelnica odeljenja za visoko obrazovanje Ministarstva prosvete Vlade Republike Srbije.
 
„Već četvrtu godinu za redom upoznajemo studente željne znanja, a one koje identifikujemo kao buduće menadžere učimo različitim veštinama i dajemo priliku da se oprobaju u poslovnom svetu, želeći na taj način da kod njih razvijemo ambiciju, entuzijazam, pozitivan stav i strast za zananjem. Cilj programa Coca-Cola talenti je da ulaganjem u razvoj budućih poslovnih lidera osnažimo mlade ljude i motivišemo ih da svoj profesionlani razvoj i budućnost vide u Srbiji, i time aktivno doprinesemo uređenju društvene zajednice u kojoj poslujemo“, rekao je Aleksandar Ružević, komercijalni  direktor kompanije Coca-Cola Hellenic Srbija.

„Drago mi je da  kompanije, poput Coca-Cole Hellenic, sve više shvataju važnost i ulogu studentske prakse u sistemu obrazovanja i u tom smislu nam pomažu da sprovedemo započetu reformu, kako bi studentima obezbedili što bolje uslove za školovanje u svojoj zemlji. Današnji poslodavci traže praktično znanje, te je ovakav vid programa zaista dobra priprema studenata za realan poslovni život koji ih očekuje nakon završenog fakulteta“, rekao je ovom prilikom prof Marko Ivetić, prorektor za nauku Rektorata univerziteta u Beogradu.

Studenti će proći četiri kruga selekcije koji će se realizovati u naredna dva meseca. Proces selekcija će uključiti skeniranje biografija i motivacionih pisama, testiranje opštih sposobnosti i inteligencije, procenu kompetencija kroz simulacione vežbe – grupna i pojedinačna vežba, i završne intervjue. Kao i prošle godine, ceo proces selekcije će biti nadziran od strane Stručnog odbora Cola-Cola Hellenic Srbija.

Ove godine, program Coca-Cola talenti pomogla je i Narodna kancelarija,  a pored studentskih organizacija koje tradicionalno podržavaju program -  Studentska unija Srbije, AIESEC i AEGEE, priključile su se i sledeće  organizacije  - SUPRA, TIM , ESF, IAAS, NAPSER, IFMSA-Srbija, STSG. Projekat su podržali i Centar za razvoj karijere, NGO Initiatives, kao i medijski partneri  Infostud, B92, 24 sata i Studentska televizija.

U prethodne tri godine 21 student je prošao program „Coca-Cola talenti“ i do sada je svako od njih pohađao kompanijske obuke iz različitih oblasti, dobivši priliku da se upozna sa strukturom i načinom poslovanja  jedne od najuspešnijih svetskih kompanija kao što je Coca-Cola Hellnic.

Pravo učešća na konkursu imaju studenti fakulteta Univerziteta čiji je osnivač Republika Srbija, odnosno čiji osnivač nije Republika Srbija, ali poseduju neophodne akreditacije.
Kandidati mogu biti nezaposleni studenti koji su dali uslov za upis treće akademske godine studija, čija je prosečna ocena 8,5 i više i poseduju odlično znanje engleskog jezika i rada na računaru.
Konkurs je otvoren od 26. oktobra do 26. novembra 2009. godine, a sve informacije o uslovima i načinu prijavljivanja možete videti na veb sajtu www.cchbc-talents.co.rs10 Novembar, 2009, 11:53:46
Reply #3
 • Deda meraklija
 • ****
 • Posts: 406
 • Ocena: +73/-5
 • Gender: Female
Konkurs "E, mogu i ja!" 2009  
10. 11. 2009.  
Konkurs raspisuje Evropski pokret u Srbiji uz podršku Ministarstva omladine i sporta.
Cilj je da se mladi motivišu da identifikuju društvene probleme u svom okruženju i da reaguju na njih, tako što će osmisliti konkretnu akciju kojom bi ili rešili probleme u svom okruženju ili ukazali na njihovo postojanje.
Konkurs je namenjen neformalnim grupama mladih, omladinskim organizacijama civilnog društva i organizacijama civilnog društva koje se bave mladima.
Konkurs je namenjen mladima koje aktivno rade ili imaju nameru da rade na:
mobilisanju mladih da se aktivno uključe u društvo
ukazivanju na probleme u svojoj okolini
rešavanju uočenih problema

Na konkurs mogu da se prijave omladinske organizacije civilnog društva, organizacije civilnog društva koje se bave mladima i neformalne omladinske grupe sastavljene od minimum pet članova (đački ili studentski parlamenti, razne omladinske sekcije i sl.). Neformalne omladinske grupe moraju imati minimum jednu punoletnu osobu.

Konkurs je namenjen mladima starosti od 15 do 25 godina. U pripremi i realizaciji aktivnosti isključivo mogu da učestvuju mladi u pomenutom starosnom dobu.

Konkurs traje od 9. novembra do 25. decembra 2009. godine.

Prijavljivanje na konkurs se vrši popunjavanjem prijavnog formulara. Prijavni formular se može preuzeti ovde . Popunjen prijavni formular se dostavlja ISKLJUČIVO elektronskom poštom na adresu resivoje@emins.orgOva e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je videli sa naznakom „Za konkurs E, mogu i ja! 2009“.

Nakon zatvaranja konkursa Komisija konkursa odabraće 12 najboljih predloženih akcija i  podržati njihovu realizaciju u iznosu do 50. 000 dinara.

Rezultati konkursa biće objavljeni nakon odluke Komisije konkursa (januar 2010. godine) na sajtu www.resivoje.rs .

Predložene akcije moraju biti sprovedene u periodu od 1. februara. do 31. marta 2009. godine.

 Društvene akcije se sprovode isključivo na teritoriji Republike Srbije.

 U razmatranje će biti uzete samo potpuno popunjene prijave.

Sve prijave poslate zaključno sa datumom završetka konkursa biće uzete u razmatranje.

Prijave koje stignu nakon zatvaranja konkursa, koje sadrže netačne podatke ili su dostavljene na drugi način (osim predviđenim pravilima konkursa) neće biti uzete

u razmatranje.

 Dodatne informacije možete dobiti na e-mail: resivoje@emins.orgOva e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je videli

 
10 Novembar, 2009, 11:57:52
Reply #4
 • Deda meraklija
 • ****
 • Posts: 406
 • Ocena: +73/-5
 • Gender: Female
Projekat "Evropa za sve"

10. 11. 2009. 
Kabinet potpredsednika Vlade Republike Srbije za evropske integracije u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji i medijskim partnerima – dnevnim listom “Pres” i RTS-om, pokreće projekat “Evropa za sve”.
Pozivamo udruženja, institucije, organizacije i građane da kandiduju ljude iz svojih gradova, mesta i sela koji nisu imali prilike da do sada putuju u EU, a koji su svojim postupkom, delom, uspehom, inventivnošću, moralnošću ili hrabrošću zadužili zajednicu u kojoj žive.
 
Pedeset izabranih kandidata će prvog dana bezviznog režima preći granicu Evropske unije bez vize u svom pasošu i za šest dana nagradnog putovanja upoznati Rim, Berlin, Pariz i Brisel.
 
Kandidovanje počinje u utorak, 10. novembra, i traje do 25. novembra 2009. godine. Od pristiglih kandidatura žiri će utvrditi konačnu listu kandidata koji odgovaraju uslovima konkursa. Nakon toga, u prvoj nedelji decembra, u specijalnoj emisiji na RTS-u biće organizovano izvlačenje 50 kandidata.
 
Projekat će voditi Kabinet potpredsednika Vlade za evropske integracije u saradnji sa nevladinom organizacijom Evropski pokret u Srbiji. Projekat su podržali Delegacija Evropske komisije u Beogradu, Ambasada Francuske, Ambasada Italije, Ambasada Nemačke, kao i kompanija Jat ervejz, Aerodrom Nikola Tesla, Banka Inteza i Erste banka.
 
Projekat „Evropa za sve“ otvoren je za radnike, službenike, poljoprivrednike, naučnike, umetnike, penzionere, studente, domaćice, zaposlene, nezaposlene.
 
Pozivamo profesionalna i stručna udruženja, kompanije, opštine u Srbiji, nevladine organizacije, državne institucije i građane da kandiduju ljude koji zaslužuju da budu deo projekta “Evropa za sve”.
 
USLOVI KONKURSA:
 
1. Kandidati mogu biti isključivo osobe starije od 18 godina.
2. Kandidati mogu biti osobe koje do sada nikada nisu putovale u EU.
3. Prijava mora biti praćena preporukom neke institucije, organizacije ili pojedinca koja objašnjava kako su kandidati postupkom, delom, uspehom, inventivnošću, moralnošću ili hrabrošću zadužili zajednicu u kojoj žive.
 
Formular i uputstvo za konkurisanje dostupni su na sajtovima Vlade Republike Srbije , Evropskog pokreta u Srbiji , Radio-televizije Srbije i dnevnih novina “Pres” .
 
Prijave slati isključivo poštom na adresu Evropskog pokreta u Srbiji – Kralja Milana 31/II sa naznakom „Evropa za sve“.


 
10 Novembar, 2009, 11:59:55
Reply #5
 • Deda meraklija
 • ****
 • Posts: 406
 • Ocena: +73/-5
 • Gender: Female
Povezuju studente i poslodavce 
9. 11. 2009. 

Saradnici Centra za razvoj karijere skoro tri godine studentima Beogradskog univerziteta pružaju podršku u sferi obrazovanja, usavršavanja i zapošljavanja. Njihov cilj je da pomognu studentima da steknu radno iskustvo dok studiraju, da reše dileme koje im se javljaju najčešće pred kraj studija, a potom i da pronađu posao u skladu sa svojim sposobnostima i ambicijama.
Veoma često se dešava da studenti završe fakultete i onda se panično zapitaju „Šta sada?!“ Sa diplomom u ruci, velika većina nema ni dan radne prakse, ne zna da napiše motivaciono pismo, kako da traži posao. Tu je i izvestan broj onih koji odlaze u inostranstvo, jer u svojoj zemlji ne mogu da nađu odgovarajući posao. Kako bi ubedili mlade i pametne ljude da ostanu i zaposle se u skladu sa svojim interesovanjima, pri univerzitetima se osnivaju Karijerni centri kao podrška studentima u razvoju karijere.
- Pomažemo studentima da procene svoje sposobnosti i interesovanja uz „brze“ savete o traženju posla, pisanju CV - ja. Informišemo ih o kursevima, stipendijama i doktorskim studijama u zemlji i inostranstvu kao i o slobodnim radnim mestima za ljude bez radnog iskustva. Obezbeđujemo podatke o praksi i volonterskim programima u domaćim i stranim kompanijama, kako bi stekli iskustvo i tako postali konkurentniji na tržištu rada. Takođe, organizujemo edukativne radionice za sticanje različitih veština - objašnjava Dejana Lazić, direktorka Centra za razvoj karijere na Univerzitetu u Beogradu, koji je prvi osnovan. Katarina Manojlović, saradnica Centra, ističe da sarađuju sa Američkom privrednom komorom, Komorom Srbije i 130 firmi iz svih oblasti, od advokatskih kancelarija do multinacionalnih kompanija. Do sada je realizovano 1.500 edukativnih programa, 200 praksi, 64 susreta sa poslodavcima.
- Sa druge strane, kompanije putem praksi direktno utiču na buduće saradnike, koje kasnije neće morati da obučavaju. Dešava se da su kompanije zadovoljne studentima na praksi, pa ih zaposle. Tako je „Polimark“ zadržao 15 praktikanata - ističe direktorka Lazić.
Usluge Centra mogu da koriste studenti državnih fakulteta plaćanjem godišnje članarine od 80 dinara. Članovi mogu biti i diplomci dve godine posle diplomiranja.
- Prošle godine sam diplomirao na Arhitektonskom fakultetu. Želeo sam da upišem doktorske studije u inostranstvu, ali nisam znao odakle da počnem sa potragom, šta je sve u ponudi, kako da uspostavim kontakt sa fakultetima, kako da se istaknem među svima koji apliciraju... Uz pomoć Karijernog centra, gde sam sve dileme otklonio, konkurisao sam na univerzitetima u Švedskoj, Belgiji i Nemačkoj. U naredna dva meseca znaću da li sam prošao na nekom od njih - priča zadovoljni korisnik Centra Srđan Mandić.

 Karijerni centar Beogradskog univerziteta nalazi se u zgradi Rektorata (Studentski trg 1). Sa studentima i diplomcima radi se od 10 do 13 i od 14 do 16 časova. Više informacija na telefon: 320-74-19 i putem sajta: www.razvojkarijere.bg.ac.rs

 Izvor: Blic
10 Novembar, 2009, 12:01:31
Reply #6
 • Deda meraklija
 • ****
 • Posts: 406
 • Ocena: +73/-5
 • Gender: Female
Nagradni konkurs za učenike srednjih škola
„KULT JOSIPA BROZA TITA – DOŽIVLJAJ OBIČNOG ČOVEKA”

O TEMI
Ove školske godine tema konkursa vezana je za fenomen kulta ličnosti, novi tip političkog liderstva koji je obeležio istoriju 20. veka. Iako ima i svoju političku dimenziju, ova pojava je suštinski društvenog karaktera, jer podrazumeva neposredan odnos jednog, jedinstvenog i izuzetnog pojedinca, tj. „Vođe“ i mnoštva pojedinaca koji čine „masu“ ili „narod“. Pri tome, izraz „masa“ ili „narod“ nema samo kvantitativno značenje, već pre svega označava mnoštvo koje se nalazi u specifičnom psihičkom stanju uzbuđenja i zanosa, kada je spremno na postupke i poduhvate za koje ne bi bilo sposobno u drugačijem stanju i u drugoj situaciji. Upravo taj odnos običnih ljudi koji su (dobrovoljno ili protiv svoje volje) učestvovali u različitim masovnim manifestacijama ili na drugi način bili uključeni u aktivnosti kojima je građen o širen kult Vođe, upravo njihovo viđenje Josipa Broza Tita, čini temu ovogodišnjeg nagradnog konkursa.

ZADATAK ZA SREDNJOŠKOLCE
Odaberi jednu manifestaciju koja je u tvom mestu bila organizovana u čast Josipa Broza Tita
Pronađi u sopstvenom okruženju osobu ili osobe koje su učestvovale u toj manifestaciji
Uradi intervju(e)
Uklopi pojedinačno iskustvo (iskustva) u širu sliku, tako što ćeš:
identifikovati ostale elemente kulta ličnosti – one koje je partijsko-državni vrh gradio oko ličnosti Josipa Broza Tita
utvrditi kakva je veza postojala između ličnih doživljaja i zvanične, državno-partijske slike o Josipu Brozu Titu
Razmisli zbog čega je bilo važno da postoji kult ličnosti Josipa Broza Tita
Proceni jesu li uticaji kulta ličnosti Josipa Broza Tita vidljivi i danas ili su sasvim nestali; ukoliko su i danas prisutni, identifikuj ih
Verujemo da će traganje za pojedinačnim pričama i iskustvima starijih biti zanimljiv zadatak za srednjoškolce, koji će im pomoći da saznaju više o fenomenu koji im možda i nije sasvim nepoznat, ali koji u većini slučajeva teško uspevaju da razumeju. Sigurni smo, takođe, da će radovi srednjoškolaca biti dragocena dopuna postojećih znanja o kultu ličnosti Josipa Broza Tita do kojih je došla profesionalna istoriografija i to dopuna koja se odnosi, pre svega, na oblast istorije svakodnevice. Verujemo da će srednjoškolaci svojim radovima osvetliti i obojiti onaj deo istorije svakodnevice u kojem se pojedinac susretao sa aparatom partijske države i bio u situaciji da sarađuje i uključi se u funkcionisanje sistema i da, na neki, sebi dostupan način, usvaja i upražnjava ideologiju.

O KONKURSU
Srednjoškolci,

Pozivamo vas da i ove školske godine istražujete noviju istoriju Srbije.

 

Nagradni konkurs za učenike srednjih škola Susreti s prošlošću organizuje se od školske 2003/2004. godine. Autor i organizator konkursa je Udruženje za društvenu istoriju-EUROKLIO iz Beograda. Od školske 2006/2007. godine na organizaciji i realizaciji konkursa Udruženje sarađuje sa Mladim istraživačima Srbije.
Nagradni konkurs za učenike srednjih škola Susreti s prošlošću namenjen je svim redovnim učenicima srednjih škola, koji su radoznali, uporni i spremni da svoje slobodno vreme posvete istoriji i to na način koji se razlikuje od onoga sa kojim se sreću u svojim školama. Od učenika se očekuje da sprovedu samostalna istraživanja na zadatu temu.
 

Prihvataju se isključivo istraživački radovi, tj. radovi koji su zasnovani na podacima dobijenim analizom istorijskih izvora. Svoja saznanja i zaključke istraživač treba da predstavi u formi pisanog rada (15-25 stranica) i dostavi na našu adresu do 15. marta 2010. godine. Rok za prijavu učešća je 16. novembar 2008. godine, a formular za prijavljivanje može se preuzeti ovde.

 

Prijavu - popunjen formular, možete poslati elektronskim putem na adresu:
susreti@udi.org.rs Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
 

ili na poštansku adresu:

 

Mladi istraživači Srbije
(Susreti s prošlošću 2009/2010)
11070 Novi Beograd
Bulevar umetnosti 27
Radove srednjoškolaca-istraživača čitaće i ocenjivati stručni žiri prema unapred definisanim kriterijumima koji su usklađeni sa pravilima i zahtevima konkursa. I ove godine, među članovima žirija, osima profesora istorije, biće i istoričari istraživači koji rade na fakultetima, institutima, arhivima i muzejima.
Autore najboljih radova očekuju vredne nagrade, kao i mogućnost da učestvuju na nekoj od međunarodnih akademija koje svake godine organizuje EUSTORY History Network.
Detaljnije informacije o Nagradnom konkursu, ovogodišnjoj istraživačkoj temi i mogućim pravcima istraživanja, kao i metodološko uputstvo za sprovođenje istraživanja i pisanje rada (Herodot, brošuru posvećenu konkursu) potražite kod svog profesora istorije a možete je preuzeti i ovde
 

Na  sva vaša pitanja odgovoriće organizatori: susreti@udi.org.rs Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

 

Nadamo se da će ovogodišnja tema privući veliki broj istraživača. Ne sumnjamo da će i ove godine na našu adresu stići kvalitetni istraživački radovi i da će se, zahvaljujući njima, naša znanja o sopstvenoj prošlosti osvežiti, ako ne i proširiti.
Svim srednjoškolcima i njihovim mentorima želimo zanimljive i uspešne susrete s prošlošću!
U nadi da ćemo se videti u maju, na ceremoniji dodele nagrada, srdačno vas pozdravljamo.
 

Organizatori Susreta s prošlošću 2009/2010


--------------------------------------------------------------------------------

O PROJEKTU
Susreti s prošlošću 2009/2010 deo su aktivnosti projekta „Uradi nešto dok si oMLADinA! Srednjoškolci u istraživanju i stvaranju moderne istorije“, koji sprovode Mladi istraživači Srbije.

Opšti cilj ovog projekta je aktivacija mladih u lokalnim zajednicama, povećavanje njihovog interesovanja za istoriju i razvijanje istorijske svesti.

Smatramo da je istorija veoma pogodno polje delovanja, jer pruža obilje zanimljivih i društveno-angažovanih tema za razmišljanje, a sama metodologija istorijskog istraživanja podstiče razvoj veština kritičkog mišljenja.

Birajući istoriju za osnov projektnih aktivnosti, postavili smo specifične ciljeve:

Realizacija nagradnog konkursa „Susreti s prošlošću 2009/10“
Promocija postignuća mladih „uzora“
Pokretanje lokalnih inicijativa mladih
13 Novembar, 2009, 08:54:37
Reply #7
 • Deda meraklija
 • ****
 • Posts: 406
 • Ocena: +73/-5
 • Gender: Female
“Empower Serbia”
Youth Leadership Academy
December 9 – 13, 2009
Kladovo, Serbia

National Democratic Institute – Serbia
Ministry of Youth & Sport, Republic of Serbia
University of Belgrade, Faculty of Political Science

Application Deadline:  November 25th, 2009

“Empower Serbia” is an intensive, non-partisan four-day curriculum that is open to people between the ages of 18 and 30 who are interested in gaining leadership and advocacy skills.
 
The focus of the Youth Leadership Academy (YLA) is the development and sharpening of leadership, advocacy, management, strategic planning and policy development skills for young leaders in Serbia.

Through a series of seminars, round tables and plenary sessions participants will gain leadership experience as they develop a professional network of friends and colleagues focused on the bringing positive change to Serbia.

Participants will be high energy and committed people from NGOs, small businesses, advocacy groups and political parties who posses exceptional professional, personal and are familiar with Microsoft Office software. Note: Some workshops will be conducted entirely in English.

YLA teachers are drawn from several educational, economic development and government organizations with international experts in social policy, advocacy, government administration and business development. These include the Preparedness, Planning and Economic Security (PPES) and the Serbia Economic Growth Activity (SEGA) programs funded by the United States Agency for International Development (USAID).           

Participants will attend core and elective courses on the following subjects:
      
* Leadership & Management               * Building Coalitions      
* Community Organizing & Budgeting         * Entrepreneurship
* Role of Interest Groups & Political Parties         * Recruiting & Retaining Volunteers
* Negotiations & Consensus Building            * Message Development
* Strategic Planning                   * Public Speaking & Media Relations
* Advocacy & Lobbying - Building Coalitions         * Public Policy Development

The submission period begins on Monday, November 9thand closes @ 17:00 on Wednesday, November 25th, 2009. Applications must be emailed to this address – zvojnovic@ndi.org.Ukoliko je neko zainteresovan, aplikaciju saljem mejlom.
17 Novembar, 2009, 10:49:56
Reply #8
 • Deda meraklija
 • ****
 • Posts: 406
 • Ocena: +73/-5
 • Gender: Female
E, mogu i ja!09

Konkurs za podsticanje društvenog aktivizma mladih

Uputstvo za prijavljivanje na konkurs

 

Konkurs je namenjen mladima koje aktivno rade ili imaju nameru da rade na:

    * mobilisanju mladih da se aktivno uključe u društvo
    * ukazivanju na probleme u svojoj okolini
    * rešavanju uočenih problema

 

Na konkurs mogu da se prijave omladinske organizacije civilnog društva, organizacije civilnog društva koje se bave mladima i neformalne omladinske grupe sastavljene od minimum pet članova (đački ili studentski parlamenti, razne omladinske sekcije i sl.). Neformalne omladinske grupe moraju imati minimum jednu punoletnu osobu.

 

Konkurs je namenjen mladima starosti od 15 do 25 godina. U pripremi i realizaciji aktivnosti isključivo mogu da učestvuju mladi u pomenutom starosnom dobu.

 

Konkurs traje od 9. novembra do 25. decembra 2009. godine

Prijavljivanje na konkurs se vrši popunjavanjem prijavnog formulara. Prijavni formular se može preuzeti ovde. Popunjen prijavni formular se dostavlja ISKLJUČIVO elektronskom poštom na adresu resivoje@emins.org sa naznakom „Za konkurs E, mogu i ja! 2009“

Nakon zatvaranja konkursa Komisija konkursa odabraće 12 najboljih predloženih akcija i  podržati njihovu realizaciju u iznosu do 50. 000 dinara.

Rezultati konkursa biće objavljeni nakon odluke Komisije konkursa (januar 2010. godine) na sajtu www.resivoje.rs

Predložene akcije moraju biti sprovedene u periodu od 1. februara. do 31. marta 2009. godine.

 

Društvene akcije se sprovode isključivo na teritoriji Republike Srbije.

 

U razmatranje će biti uzete samo potpuno popunjene prijave.

Sve prijave poslate zaključno sa datumom završetka konkursa biće uzete u razmatranje.

Prijave koje stignu nakon zatvaranja konkursa, koje sadrže netačne podatke ili su dostavljene na drugi način (osim predviđenim pravilima konkursa) neće biti uzete

u razmatranje.

 

 

Dodatne informacije možete dobiti na e-mail: resivoje@emins.org


Vise o konkursu na sajtu www.resivoje.rs
01 Decembar, 2009, 10:48:02
Reply #9
 • Deda meraklija
 • ****
 • Posts: 406
 • Ocena: +73/-5
 • Gender: Female
Danas ce Kancelarija za mlade opstine Vladicin Han obeleziti 1. decembar, Medjunarodni dan borbe protiv side u Kamenom parku u centru Vladicinog Hana u periodu od 12 do 14 h.

Vidimo se  :)
14 Decembar, 2009, 23:10:42
Reply #10
 • Novajlija
 • *
 • Posts: 9
 • Ocena: +0/-0
Evo mene i ovde.

Dobila sam sugestiju da dam predlog ovde pa evo. Pitam se zašto Han ne može da se zalaže za otvaranje nekog odeljenja više škole jer ima idealan geografski položaj za razliku od Blaca,Zaječara ili Bora. Zašto se sve što je dobro koncentriše u Vr ili Surdulici? Vratimo i zadržimo mlade u Hanu. Samim izdavanjem soba i stanova bar malo će se ljudima finansijski pomoći. A i grad neće biti pust posle 21h.

Jeza me je proći gradom posle 21h jer samo mogu sresti nekog policajca ili psa lutalicu,strašno.
14 Decembar, 2009, 23:21:39
Reply #11
 • Deda meraklija
 • ****
 • Posts: 492
 • Ocena: +50/-12
 • Gender: Male

Jeza me je proći gradom posle 21h jer samo mogu sresti nekog policajca ili psa lutalicu,strašno.

Šta je strašnije i od čega te hvata veća jeza, od policajaca ili od pasa lutalica?  sm169
Ideja jeste dobra ali mislim da to uopšte nije stvar o kojoj može da odlučuje opština nego neke druge instance, ministarstvo prosvete ili neki privatni fakultet možda  bookworm
Svet nece postati pametniji, morate prihvatiti glupost i uciniti da radi za vas!
15 Decembar, 2009, 01:32:21
Reply #12
 • Deda meraklija
 • ****
 • Posts: 685
 • Ocena: +207/-65
 • Gender: Male
 • .
da je vise takvih ljudi ko sto je maca, opstina bi bila mnogo bolja. i svaka joj cast sto istrajava pored svega. verovatno da je to mnogo hrabrije i kvalitetnije, nego to sto ovakvi poput mene samo kritikuju...

nego, hteo sam da se slozim sa gagom, ideja je odlicna, ja sam i ranije to predlagao. za to moze da se iskoristi deo robne kuce. a i ne mora. moze u sveti savu ili branka, ma uvek moze da se nadje mesto. onolki lokali zvrje prazni. ja cu prvi da izdajem sobu :D

ono oko cega se ne slazem, jeste da to bude neka visa poslovna, tj ''visa osnovna''... prvo, ima ih prs i pleva, a ne vrede nista. ako se otvara neka visoko skolska ustanova, onda neka bude nesto malo kvalitetnije, pa makar  ii neki privatnjak.  sto da ne i neki tehnicki fakultet, ili tehnicka visoka strukovna skola? evo, ja cu da predajem nekoliko predmeta ;)
15 Decembar, 2009, 08:57:32
Reply #13
 • Deda meraklija
 • ****
 • Posts: 406
 • Ocena: +73/-5
 • Gender: Female
Ko sto rece Carli, o tome odlucuje Ministarstvo prosvete. Cak i za privatne fakultete oni bi trebali da daju neko odobrenje, jer ne moze ko si gde oce da otvori skolu.
Inace, ne znam koliko bi privatni fakultet ovde uspeo, jer mi se cini da onaj Megatrend koji je otvaran u Surdulici ne radi vise, kako sam cula, nije bilo dovoljno studenata.

Inace, ja bih zaista volela da se mladi koji imaju viska slobodnog vremena malo vise angazuju, pre svega oko sebe i svojih problema. Ja sam uvek raspolozena za nove ideje i projekte, pa izvolite ljudi, pisite, dodjite na kafu, sok, casicu razgovora :)

P. S. Hvala Popovicu  :-[
15 Decembar, 2009, 11:57:16
Reply #14
 • Novajlija
 • *
 • Posts: 9
 • Ocena: +0/-0
kada sam navela primer Blace nisam mislila da se izdejstvuje Viša poslovna,to je samo primer opštine koja je uspela da privuče 2000 studenata uz pomoć ma kakve više škole. Ja radim u prosveti i strašno je čuti od dece da bukvalno niko ne vidi sebe u Hanu. Rado će upisati bilo koji fakultet ili višu bilo gde samo da ne ostanu ovde.

Maco,interesuje me da li u opštini postoji neko ko se bavi prosvetom i sportom? Ako treba, daj da angažujemo pismene ljude da pišu ministarstvu. Načula sam da će se neka odeljenja mitrovačkog fakulteta ( prištinski Univerzitet) seliti po nekim gradovima među kojima je i Vranje.što ne bi tražili da to bude Han? Ima zgradu starog doma zdravlja koja propada,ima zgradu duvanske....da ne pričam šta sve Han ima a propada,znate i vi sami.

Pozdrav.
15 Decembar, 2009, 14:54:21
Reply #15
 • Deda meraklija
 • ****
 • Posts: 406
 • Ocena: +73/-5
 • Gender: Female
Naravno da postoji, i aktivan je na ovom forumu, tako da verujem da ce i procitati ovu temu. Za ovu tematiku je nadlezno Ministarstvo prosvete, sport je sada pri Ministarstvu omladine i sporta.

P.S. I ja znam da je plan omladine da ode iz Hana i znam da godinama niko nije sagledavao omladinu, ali s druge strane, sta je omladina uradila za sebe same? U razgovoru s nekim srednjoskolcima, ja sam bila zabezeknuta koliko nemaju ambicija, zelje, volje, koliko su apaticni i neaktivni. Ni u moje vreme nije bilo para, ali nam je bila dovoljna volja i zelja da pokrenemo nesto. Kada sam pitala te omladince koje su njihove potrebe, dosta smo se pomucili dok nismo dosli do nekih konkretnijih odgovora (imala sam osecaj - iznudjenih), uglavnom su svi navodili da nema para. U prethodnim mojim postovima sam navela i konkurse i razne programe i svasta nesto, ali verujem da se niko nije javio, barem mene niko nije kontaktirao. Saljem skolama razne dopise za ucesce u nekim projektima, ali jednostavno - nema zainteresovanih.
Sta da radimo? Kako da animiramo omladince?
15 Decembar, 2009, 15:51:50
Reply #16
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.233
 • Ocena: +101/-19
 • Gender: Male
 • Revolucija
Quote
Dodjite na kafu sok...
greska, dodjite na rakijicu,pivo.... Ima red da bude ispred vase kancelarije, hanska omladine ce sigurno da dodje...

Nekad sam bio neodlucan, a mozda i nisam
18 Decembar, 2009, 02:35:57
Reply #17
 • Deda meraklija
 • ****
 • Posts: 685
 • Ocena: +207/-65
 • Gender: Male
 • .
Saljem skolama razne dopise za ucesce u nekim projektima, ali jednostavno - nema zainteresovanih.
Sta da radimo? Kako da animiramo omladince?

nema zainteresovanih, nema strucnih psihologa, skolskih menadzera sa inicijativom..
Mladi u hanu su totalno, reko bih, zaglupljeni. sve im se svodi na grin, red, sitna ogovarkanja, poneka tuca,prevara... nista bitno, nista vredno. nazalost, vecina njih zato i odlazi iz hana. zato sto se u jednom trenutku prezasite tim tinejdzerskim stvarima, a han im ne pruza nesto vise,sire,sto pruzaju veci gradovi. zato sam izmedju ostalog i ja otiso. mada ima i dobar broj veterana koji i dan danas prozivljavaju tinejdz dane po han. a ko ostane, il se oda alkoholu, ili narkoticima, il se zatvori u kucu! cast izuzecima.

ja ipak mislim da bi neka visokoskolska ustanova koliko toliko pomerila stvari unapred. dosli bi ljudi iz drugih gradova. ej! nije mala stvar. nova lica, mladi se setaju svetosavskom cak i u jesen,zimu i prolece. pa pocnu da se prave studentske zurke! uneo bi se akademski duh u grad! ako nista drugo, han ne bi bio pust. evo,ja sad javno molim BILO KOG od nadleznih, ako misli da postoje makar male sanse da han dodje do neke visoke strukovne skole, da se angazuje maksimalno oko toga! tu posebno mislim na ljude iz SPS-a
18 Decembar, 2009, 17:11:28
Reply #18
 • Novajlija
 • *
 • Posts: 9
 • Ocena: +0/-0
 Istog sam mišljenja i ja,ali izgleda da ovaj forum postoji čisto onako,nema efekta što se par nas ovde bori sa vetrenjačama.... mladima se i rečnik sveo na reči tipa grin,red,kul,ekstra,brate,riba,cica,pljuga... nema višesložnih srpskih reči.....
18 Decembar, 2009, 21:20:49
Reply #19
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.453
 • Ocena: +109/-8
 • Gender: Male
 • Svaki trud se isplati!!!
Dakle, slazem se da je dobra stvar za nasu opstinu tako nesto, ali isto tako ne vidim svrhu postojanja iste... U sistemu ludila, dok deo naseg drustva stremi ka nizim vrednostima i ''bezvredju'', ''kupovini'' diploma i gubljenju vremena na ''supermarketima'' , sto da ne, neka, bar ce opstina i njeni ljudi imati koristi od toga, ali koji je rezultat?? Sta ce biti rezultat, koje posledice, koji ce ljudi (mladici i omladinke) skoncati tamo... Zasto?
Opet kazem, ako je postojanje ''visokoskolske'' ustanove cisto ekonomske prirode, OK, ali ako je razlog ''opismenjavanje'' , onda NIKAKO!  dontunderstand
Nadam se da se ''supermarketasi'' nece naljutiti i shvatiti pogresno!  :laugh:
Prava pravda je SAVEST!