Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Dokumentarni film „Od Hana do Kana”: Pri?a o srpskim truba?ima  (Read 1815 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

27 Februar, 2010, 10:44:09
  • [Global Moderator]
  • Svedok istorije vladicinhan.com
  • *****
  • Posts: 2.875
  • Ocena: +230/-26
  • Gender: Male
Dokumentarni film „Od Hana do Kana”
Priča o srpskim trubačima


Jelena Bačić-Alimpić, popularna voditeljka, i Saša Milošević Mare, poznati hitmejker, snimaju film o srpskim trubačima Fejatu Sejdiću, Bobanu Markoviću i Dejanu Petroviću, koji su karijeru počeli u Guči, a postali su svetski poznati. Naziv filma je „Od Hana do Kana”, a premijerno će biti prikazan na ovogodišnjem, 50. saboru trubača.

Prvi kadrovi snimljeni su prošlog leta u Guči i već je urađeno 70 odsto materijala. Ekipa filma bila je i u Vrnjačkoj Banji na manifestaciji „Kraljevi trube”, a predstoji im odlazak u Han kod Bobana Markovića i, naravno, u Kan. Bili su i na Mećavniku i razgovarali sa Emirom Kusturicom koji je u svojim filmovima proslavio trubu.
- Interesantno, svako od trubača sa kojim smo pričali, potpuno nedirigovano i spontano je izgovarao jednu istu rečenicu: „Truba je moj život”. To je neplanirano postao lajtmotiv u filmu, a Emir Kusturica je rekao: „Truba je meni spasla život”. Zatim je otkrio kako je do toga došlo - priča Jelena Bačić-Alimpić, a Saša Milošević Mare dodaje:
- Kusturica je smestio trubu u film i zato u film o trubi dovodimo baš njega, a ne nekog ko je to komercijalno više iskoristio.
Autori rade dve verzije filma: dokumentarni i dokumentarno-igrani. Prvi će nakon premijere u Guči ići na svetske festivale, a drugi je namenjen bioskopima. Uporedo se snima i serija od šest epizoda, koja će biti emitovana na televiziji.
- Imamo i naratora, naturščika, poznatog ugostitelja Mijomira Nikolića, zvanog Mića Sokače. Rodom je iz Zaječara i čovek je živa enciklopedija. Na početku kaže: „Kod nas kad se rodu, i deca prvo počnu da guču…” i tako počinje priča o Guči. Mare namenski piše pesmu koju će da otpeva Boban Marković. Film je pun muzike i emocija. Veoma je dinamičan. Postoji dirljiva scena u kojoj kraj starog i teško pokretnog Fejata Sejdića sedi njegov unuk Nebojša i svira mu trubu. Fejat primiče maramicu i briše suze. Već u sledećoj sceni je Sabor u Guči, igra, veselje, razuzdana atmosfera… - priča Jelena.
Film će otkriti i otkud truba u Srbiji.
- U vojsci Miloša Obrenovića, kapelnik Josif Šlezinger, češki Jevrejin, trube koje su do tada koristile za poziv na juriš upotrebio je kao instrumente za sviranje i organizovao je prvi trubački orkestar u Srbiji. Po povratku kući, svaki vojnik je poneo trubu u svoje selo i nastavo je da svira - objašnjava Mare.

Izvor: BLIC
“...U Srbiji samo krvava revolucija moze promeniti neke stvari!..”

Plasim se da u Han ni atomska bomba ne bi nista promenila... Ima mnogo “bubasvaba” i “miseva”, neko od njih bi mozda preziveo.