Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Najava višemilionskog ulaganja  (Read 2126 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

22 Januar, 2010, 12:03:31
 • [Global Moderator]
 • Svedok istorije vladicinhan.com
 • *****
 • Posts: 2.875
 • Ocena: +230/-26
 • Gender: Male
Najava višemilionskog ulaganja

Vranje, O.K. Radio, petak, 22. januar 2010.

Gradska vlast očekuje ulaganje od više desetina miliona evra u ovoj godini u investiciju koja se planira u Vranjskoj Banji. U pitanju je eksploatacija tople vode, a gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić ističe da je zainteresovana kanadska firma već dostavila predugovor, te da se potpisivanje poslovno tehničke saradnje očekuje narednih meseci.

Stojčić insistira i na angažovanju resornog ministarstva energetike, jer tvrdi da se radi o vrlo velikoj i značajnoj investiciji, pa je i stav nadležnog minisatrsva, kako kaže, važan.

Ime kanadske kompanije drži se za sada u tajnosti, ali je izvesno da su investitori sa američkog kontinenta jedna od najvećih energetskih i rudarskih kompanija u svetu. Nebojša Stojanović, direktor Uprave Banje, za O.K. radio kaže da se radi o možda najvećem ulaganju u Pčinjski okrug ikada, i ističe da je kroz dogovor koji sa Kanađanima traje već šest meseci, investitor predvideo izgradnju geotermalne centrale kapaciteta 35 i više MW.

Stojanović objašnjava da će u slučaju da se ugovor potpiše, izgradnji geotermalne centrale prethoditi dvogodišnja istraživanja, jer Kanađani žele da u Vranjskoj Banji i šire u okrugu, otvore još nekoliko bušotina tople vode, pa da tek onda čitav sistem objedine.

Stojanović ocenjuje da bi ta investicija mogla da postane faktor razvoja Vranjske Banje i u geotermalnom i u turističkom smislu, tim pre što se ukupno ulaganje u Vranjsku Banju i okolinu procenjuje od 100 do 300 miliona evra. Stojanović kaže da bi započinjanje radova na geotermalnoj centrali bio signal i za druge investitore da dolaze u Banju i Vranje, od čega lokalna zajednica može imati samo koristi. Kako kaže, nije bitno koja politička struktura vodi grad ili buduću opštinu Vranjska Banja, jer kapaciteti postoji, a stvar je toliko značajna da mora biti realizovana.

Gradonačelnik Stojčić početkom januara je istakao da bi potpisivanje ugovora o eksploatacije tople vode u Vranjskoj Banji mogao biti jedan od najvećih investicionih ugovora u 2010. godini u Srbiji, te da je njegova realizacija vrlo izvesna.


Izvor: Agencija VranjePress
“...U Srbiji samo krvava revolucija moze promeniti neke stvari!..”

Plasim se da u Han ni atomska bomba ne bi nista promenila... Ima mnogo “bubasvaba” i “miseva”, neko od njih bi mozda preziveo.
18 Februar, 2010, 09:51:07
Reply #1
 • [Global Moderator]
 • Svedok istorije vladicinhan.com
 • *****
 • Posts: 2.875
 • Ocena: +230/-26
 • Gender: Male
Geotermalna elektrana u Vranju

Vranje, Beta, AVP, sreda, 17. februar 2010.


Kanadska kompanija "BD geotermal enerdži" planira da otvori geotermalnu elektranu u Vranjskoj banji, u koju će biti uloženo od 50 do 70 miliona evra.

Direktor Javnog preduzeće "Uprava banje" Nebojša Stojanović kazao je agenciji Beta da su Grad Vranje i Uprava banje 12. februara potpisali memorandum o saradnji sa kanadskom kompanijom po kojem bi u martu trebalo da počne otvaranje bušotina u Vranjskoj banji.
On je naveo da kanadska firma planira otvaranje dvadesetak novih bušotina u Vranjskoj banji u potrazi za toplom vodom, od kojih otvaranje samo jedne bušotine košta pola miliona evra.
"Nakon završetka geotermalnih istraživanja uslediće i izgradnja geotermalne elektrane snage 25 megavata i to će biti prva takva elektrana na Balkanu i u ovom delu Evrope", kazao je Stojanović.
Prema njegovim rečima, u naredne četiri godine očekuju se investicije u elektranu od oko 70 miliona evra.
Stojanović je kazao da se na tom projektu očekuje upošljavanje 200 ljudi, a to će biti samo početak pokretanja lanca ekonomije u vranjskom kraju, jer se očekuje dolazak i drugih investitora.
Kanadska Tender grupa čiji je "BD geotrermal enerdži" predstavnik u Srbiji, dobila je istražno pravo i obavezala se da će naknadu za korišćenje zemljišta na kome se bušotina sa toplom vodom nalazi plaćati vlasniku.
Kanadska firma će program geotermalnih istraživanja sprovoditi po odobrenju Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja kao i Ministarstva rudarstva i energetike, a u svim radovima biće angažovano lokalno stanovništvo i lokalne firme.


Izvor: Agencija VranjePress
“...U Srbiji samo krvava revolucija moze promeniti neke stvari!..”

Plasim se da u Han ni atomska bomba ne bi nista promenila... Ima mnogo “bubasvaba” i “miseva”, neko od njih bi mozda preziveo.