Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: ?uvanje dece uti?e i na uspeh u školi  (Read 1229 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

29 Maj, 2010, 15:11:32
  • Moderator
  • Deda meraklija
  • *****
  • Posts: 650
  • Ocena: +62/-9
  • Gender: Female
Čuvanje dece utiče i na uspeh u školi


Roditelji koji brinu što veoma malu decu odvode u obdaništa ili ih daju na čuvanje, mogu da odahnu - istraživanje je pokazalo da deca koja su kvalitetno zbrinuta kao mala, kasnije postižu dobre rezultate u školi.

Ta deca su aktivnija od dece koja su imala nekvalitetno čuvanje kao sasvim mala, dodaju istraživači, ona pokazuju veću impulsivnost i spremnost da preuzimaju rizik.

Kvalitet čuvanja dece obično se meri količinom vremena koja deca provode u komunikaciji sa osobama koje ih čuvaju, kao i toplinom, podrškom i kognitivnom stimulacijom koju dobijaju.
- Kvalitetno čuvanje dece daje podsticaj akademskim rezultatima možda zbog razvijanja veština neophodinh za školu - izjavio je za Rojters DŽejms Grifin iz Nacionalnog instituta za zdravlje dece.
- Rezultati istraživanja su pokazali povezanost između čuvanja u najmlađem dobu sa akademskim postignućima, kao i da se tako izgrađeno ponašanje proteže tokom celog detinjstva i u periodu adolescencije - dodao je on.

Debora Lav Vendel sa Univetrziteta u Kaliforniji i njene kolege, pratili su razvoj 1.364 deteta od uzrasta od mesec dana od 1991. godine. Oni su analizirali kvalitet čuvanja dece, sate provedene sa njima, vrstu čuvanja... u porodicama koje su se razlikovale po društvenom statusu.

Njen tim je ustanovio da je 40 odsto dece bilo kvalitetno zbrinuto, a da je 90 odsto dece provelo bar neko vreme sa osobom koja im nije roditelj do četvrte godine.
- Ovi rezultati naglašavaju važnost interakcije između deteta i osobe koja ga čuva", istakla je ona za Rojters.

U drugoj studiji koju je vodila Megan Gunar sa Univerziteta u Minesoti, utvrđeno je, međutim, da je previše interakcije štetno za decu.

Njen tim je pratio 150 trogodišnjaka i četvorogodišnjaka u 110 različitih porodica i kod 40 odsto dece ustanovio povišen nivo hormona stresa kortizola.

Koritzol je bio povećan kod one dece, koje su osobe koje su ih čuvale, previše kontrolisale i nametale im šta će raditi i kako će se igrati.
- Devojčice sa povećanim kortizolom su plašljive, a dečaci agresivni - istakla je Gunarova.

Izvor: Tanjug
http://www.roditeljportal.com/vest/zanimljivosti/cuvanje-dece-utice-i-na-uspeh-u-skoli.htm