Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Kako da detetu kažete ne  (Read 1064 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

12 Jun, 2010, 17:36:03
  • Moderator
  • Deda meraklija
  • *****
  • Posts: 650
  • Ocena: +62/-9
  • Gender: Female
Kako da detetu kažete ne


Da bi dete odrastalo zdravo morate da postavite granice.

Za mališane uzrasta godinu - dve svet bi bio pravi raj da nije roditelja kojima smeta kada CD-ove stavljaju u usta ili po sto puta pale i gase svetlo.

Činjenica je da roditelji ponekad moraju da se umešaju kada decu ponese istraživački zanos i tada je reći "ne" potpuno na mestu, piše "Blic". Ali da li je poslušnost sposobnost koju bi trebalo intenzivno trenirati od najranijih dana? Stručnjaci su po tom pitanju veoma sumnjičavi. Profesor Gerald Hiter, neurolog i stručnjak za dečji razvoj iz Getingena, u tome vidi dva problema.

Zabrane opterećuju odnos roditelja i dece
Ovu tvrdnju, međutim, treba uzeti sa izvesnom rezervom, budući da se ona odnosi samo na malu decu u uzrastu godinu-dve dana. Strogo majčino ne i ljutit pogled će, doduše, bar na kratko zaustaviti mališana, ali budući da je u tom uzrastu još uvek veoma vezan za majku, shvatiće njeno ne kao signal koji taj blizak odnos dovodi u pitanje, objašnjava neurobiolog Gerald Hiter. Zašto? Zato što mali prestupnik kritiku zbog određene radnje ("Ne diraj muzički stub!") doživljava kao kritiku ličnosti i oseća se napadnutim.

Zbog toga bi zabrane trebalo da budu rezervisane za situacije u kojima su neophodne, na primer, ako dete udara majku ili ako hoće da istrči na ulicu.

Uzgred izrečena zabrana nema nikakav efekat
Ako oštar ton i strog pogled toliko povređuju dete, da li to znači da bi reč ne trebalo izgovarati što neutralnijim tonom? "Nažalost, ne", kaže profesor Hiter. "Uzgred izrečene zabrane u najboljem slučaju ostaju zabeležene u kratkoročnom pamćenju, gde će se zadržati maksimalno tri-četiri minuta." Da bi dete zaista primilo poruku u uzrastu godinu-dve dana važne su emocije i raspoloženja. To, međutim, ne znači da treba da vičete na njega.

Prema tome, najbolja metoda je selektivno korišćenje zabrana. Ako želite da naučite svog mališana da nešto ne sme da radi umesto da uporno vičete ne, treba da ograničite zabranu na neophodnu meru.

Šta može da vam pomogne
Izbegavajte konfliktne situacije da biste sebi olakšali život. Stavite ispod detetove stolice impregniranu prostirku pa će vas mrlje od spanaća manje nervirati. Muzički stub, CD-ove i skupe lomljive stvari sklonite van njegovog domašaja.

Potrudite se da što češće ignorišete nepoželjno ponašanje mališana, ali ga zato obavezno pohvalite kada nešto dobro uradi.

Izvor: MONDO
http://www.roditeljportal.com/Clanak/vaspitanje/kako-da-detetu-kazete-ne.htm