Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Uništena i pokradena signalizacija uzrok nesre?a u P?injskom kraju  (Read 1444 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

07 April, 2008, 17:59:53
  • [Global Moderator]
  • Svedok istorije vladicinhan.com
  • *****
  • Posts: 2.875
  • Ocena: +230/-26
  • Gender: Male
Uništena i pokradena signalizacija uzrok nesreća u Pčinjskom kraju

Ove godine u saobraćajnim nesrećama na putevima u Pčinjskom kraju sedam osoba je poginulo dok je 18 teže i lakše povređeno. Glavni uzročnik je ljudski faktor, ali i krađa saobraćajnih znakova i zaštitnih branika, stubova i oštećena signalizacije. Uništavanje saobraćajne signalizacije pojava je koja u Pčinjskom okrugu, iz godine u godinu, dobija zabrinjavajuće razmere.

Na šta su sve spremni i koliko su svoj „posao usavršili” možda na najbolji način pokazuje činjenica da lopovi više ne biraju ni mesto, ni vreme. Kradu i odnose sve što im „oko uhvati”, i što misle da će da im koristi.
 
Tragična priča svakodnevice su ulice gradova i naselja, lokalni putevi i regionalne saobraćajnice u bujanovačkom i preševskom kraju gde se signalizacija redovno postavlja, ali isto tako ikrade. Putari su na mukama pa se često koriste lukavstvom da bi sačuvali koji stubić, saobraćajni znak, putokaz ili obaveštenje. Što je jači i veći stubić ili lim to je primamljiviji za lopove.
 
– Velike i male limene table i stubići najčešće završavaju na ogradama oko kuća, kao nosači konstrukcija za izradu svinjaca i kokošarnika, ali i za izradu prikolica i „dogradnju” poljoprivredne mehanizacije. Često se događa – priča putar, dok postavlja novi stub za saobraćajni znak na putu Bujanovac – Veliki Trnovac – a to je bilo u surduličkoj, hanskoj i vranjskoj opštini, da delovi saobraćajnog znaka završe na groblju kao ograda ili stočić i dodaje da se limovi od saobraćajnih znakova, a posebno branika, koriste „za sve i svašta”. Limovi najčešće zamenjuju crep, jer se njime pokrivaju objekti, ali i izrađuju korita, kofe i poljoprivredne alatke.
 
I pored toga što se vertikalna signalizacija stalno obnavlja i postavlja nova ima mesta na kojima su saobraćajni znaci ili oštećeni ili nedostaju, tako da mogu da izazovu pometnju u saobraćaju, pa nezgodu. Najdrastičniji primer su sprejom prefarbani saobraćajni znaci u selu Bresnica kod Vranja.
 
Priča o krađi saobraćajnih znakova u Pčinjskom kraju u poslednje vreme „dopunjena” je krađom svetlosne signalizacije. Tako se kradu „treptači”, koji služe za obaveštavanje vozača o radovima na putu, a najčešće završavaju, po kafićima i diskotekama.
 
U poslednje vreme krade se i zaštitna metalna ograda i branici. Pre tri dana policija je zbog krađe zaštitnih metalnih stubova na pruzi Bujanovac–Ristovac kod sela Božinovac, istražnom sudiji privela Abdula K. i maloletnog A. K. iz Bujanovca. A saobraćajna policija pre izvesnog vremena na relaciji Džep –Vranje –Preševo, prilikom krađe uhvatila je i sa krivičnom prijavom istražnom sudiji zbog krađe 250 metara zaštitne ograde predala Sabrija H. (23) i Amira B. (27) iz Čukarke kod Preševa.
 
Putari koji održavaju puteve u Pčinjskom kraju kažu da im lopovi zadaju velike probleme i čine veliku štetu, jer jedan saobraćajni znak košta od 4.000 do oko 12.000 dinara. Toj sumi treba dodati i oko 4.500 dinara za kopanje rupe i izlivanje „stope” za postavljanje stuba, kažu putari i dodaju da je – krađa znakova u Pčinjskom kraju putokaz u smrt.
 
Valja reći da se slične i mnogo opasnije krađe događaju i na železnici. Krade se sve i svašta. Tako je pre izvesnog vremena zahvaljujući iskusnom železničaru izbegnuta velika tragedija. Naime Bojan I. (19) i maloletni I. A. sa još devetoro dece iz sela Stubal kod Vladičinog Hana ukrali su šrafove sa glavne pružne skretnice, a zatim odšrafili i odneli još 150 šrafova koji drže železničke šine za drvene pragove. Na sreću krađa i lopovi su brzo otkriveni pa voz pun putnika nije krenuo. Zbog izuzetno visoke cene gvožđa na svetskom tržištu oko železničke pruge se krade sve što može da se ponese, tako da su železničari primorani na dežurstvo i oprez.

Vranje, Politika, AVP, ponedeljak, 7. april 2008.

Izvor: Agencija VranjePress
“...U Srbiji samo krvava revolucija moze promeniti neke stvari!..”

Plasim se da u Han ni atomska bomba ne bi nista promenila... Ima mnogo “bubasvaba” i “miseva”, neko od njih bi mozda preziveo.