Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Han u Ilustrovanoj politici  (Read 2764 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

04 Septembar, 2010, 14:08:20
 • [Global Moderator]
 • Svedok istorije vladicinhan.com
 • *****
 • Posts: 2.875
 • Ocena: +230/-26
 • Gender: Male
U ilustrovanoj politici od 22. jula 2010. izasao je tekst o Vladicinom Hanu, pa pogledajte. Na kraju imate i link da pogledate direktno na sajtu ilustrovane.


ПУТОПИС: У ВЛАДИЧИНОМ ХАНУ ЖИВОТ НЕМА МАНУ   
Језеро на вулканском оку   
Некадашњи индустријски центар, градић на ушћу Врле и Калиманке у Јужну Мораву, као и многи други, талац је лоше приватизације. Али, за разлику од вароши које деле сличну судбину, није се ни запустио, ни изгубио душу   


Гвоздени мост, стар више од 12 деценија, на грбу је општине Владичин Хан

Ако сте кренули на Власинско језеро, у Македонију или Грчку, не можете а да не прођете кроз Владичин Хан. Чак и они који на точковима или возом кроз њега само пролете, прокоментаришу: Баш леп градић.
Како смо од познатог Ханчанина, трубача Бобана Марковића у једном ранијем разговору чули да је његова кућа поред цркве, чију градњу и он својим прилозима помаже, а белу грађевину угледали још по изласку из Грделичке клисуре, решили смо да овога пута у Хану застанемо. Имали смо срећу да нам домаћин и водич буде Ненад Митровић, први човек општине.

Запутили смо се прво на, сваком пролазнику најуочљивију тачку, брдо на ком је црква Светог Лазара. Одатле, са брда које се зове Чучуљка, пуца поглед на цео град, и планине у његовом залеђу, Бесну Кобилу и Власинске. Наравно, централна градска фигура је стари гвоздени мост преко Јужне Мораве, види се и из велике даљине, свеже офарбан и дотеран.

   
Бобан Марковић: цео свет не бих за Хан мењао
   
– Мост су изградили Немци још пре Првог светског рата, према неким подацима 1910. године. Он је и на грбу општине – прича Ненад. – Хан има још један мост, исто преко реке Јужне Мораве, који је током бомбардовања 1999. срушен, а потом обновљен. А река је много више него мостова: Врла, Калиманка, Лепиншка, Јастребачка, Џепска, Караџина, Дулан, Власеничка... То су изузетно велики енергетски потенцијали које ћемо ми врло брзо, већ на јесен, искористити.
Поклон из Прохора Пчињског

Градић је име добио по коначишту, хану, на царском друму који везује Цариград, Ниш и Београд, којим су пролазили каравани долином Јужне Мораве. Саградио га је средином 19. века Грк Стефанос Стефанопулус у атару села Калиманце, где се скрасио бежећи од Турака. У хан је навраћао, а потом га од Грка и купио владика Пајсије, скопски митрополит, и тако насеље, које је према првом попису из 1990. године бројало 26 кућа са 101 становником, доби име Владичин Хан.


У велики парк на шеталиште свако вече изађе пола Владичиног Хана

– Хана више нема, али Грк има своје потомке овде, породицу Љотић – прича нам председник општине. – Данас сам град има више од 10 000 становника, а цела општина око 24 000. Велику већину становништва чине Срби. Према попису за избор за национални савет, Рома има између хиљаду и двеста и хиљаду и по, са децом тај број би се вртео око 2 000. Али, ни то није тачан податак јер они нон-стоп мигрирају. За избор за национални савет пријавила су се само два Бугарина мада би се према презименима дало закључити да их има више. Било како било, Владичин Хан чини сто одсто православно становништво и ред је било да коначно изградимо цркву, прву у историји града.
Камен темељац за храм посвећен кнезу Лазару ударен је 1996. године, али градња је заиста почела пре четири године.

– Из манастира Прохор Пчињски добили смо иконостас из четврте деценије прошлог века, ми смо га рестаурирали, изузетне је вредности, познаваоци кажу да вреди између триста и четристо хиљада евра – поносно каже Ненад Митровић. – Унутрашњост цркве је изузетно акустична, у зидове су баш због акустике уграђени велики празни ћупови. Споља смо ставили фасаду, сада треба унутра да је омалтеришемо, а то кошта 15 милиона динара, што су за Ханчане велике паре.

   
Др Ненад Митровић, председник општине Владичин Хан

Верујемо му, а и статистика иде томе у прилог. Према њој, Ханчани са месечним примањима око 15 000, у мају су били најсиромашнији житељи Србије.
– Није то баш тако. Није статистика, бар не у овом случају, мерило стварног живота – каже први човек Владичиног Хана. – Као и многи други градови у Србији, и ми смо таоци лоше приватизације. Искуство из других земаља који су транзицију прошли пре нас, а које ми, нажалост, нисмо искористили, каже: у првом кругу приватизације долазе преваранти, у другом људи који имају вољу да раде али немају средства, а тек у трећем они прави. Ми сад очекујемо оне треће.

Први циљ им је да оживе Делишес, некадашњи југословенски гигант у воћарству и преради воћа. Ускоро ће се одржати аукција на којој ће 350 хектара воћњака који су у државном власништву бити издати под закуп.

– Осим у воћарству, перспектива ханске општине је и у сточарству, лову, риболову, сеоском туризму. Пре неки дан смо отворили мини фарму са 80 коза. Сад градимо пут до Јовачких језера, идеалних за екстремни туризам. Иако су неприступачна, већ су их походили скаути из Белгије и Француске. Та природна језера настала су у очима вулканских купа, након што је цело село Јовце у фебруару 1977. године прогутала земља. Јовачка језера, има их десетак, просто су савршена.


Уживање на плус 40: базен у Владичином Хану

Кад је о сеоском туризму реч, ту пре свега, реалан је наш саговорник, мора да се уложи у образовање људи.
– Није сеоски туризам „ја му спремим питу и одем да садим лук”. Ти госту мораш да осмислиш целодневни садржај и да се њиме бавиш – јасан је.

Базен за понос и за бригу

Уобичајена комшијска пецкања кажу да су Сурдуличани у Хан долазили да виде воз, јер до њих пруга никад није стигла (Ханчани су, с друге стране, ишли код комшија да виде телефонске говорнице), а Лесковчани да први пут виде базен и окупају се у њему.

– Базен је саграђен још 1978. године и дан-данас је у одличном стању – каже Ненад Митровић. – Само, због њега је општина тренутно у блокади. Покојни адвокат Драги је тужио општину још осамдесетих година прошлог века и доказао да је ливада на којој је саграђен његова. Плаћено је то, сигурно, али ми немамо доказе и сад надокнаду за ливаду плаћамо његовој породици.

   
Унутрашњост прве и једине цркве у граду
   
Оно што у Хану не може а да се не примети, то је чистоћа и брига о зеленим површинама. На шеталишту које води ка базену и спортским теренима и стадиону нисмо видели ни опушак, а камоли кесе и пластичне флаше, а на њега увече изађе пола Хана. О базену да и не говоримо. На улицама поред класичних контејнера стоје и они за пластику и види се да грађани воде рачуна шта где убацују.
Заиста леп и пријатан градић. Само, ако бисте хтели да у њему преноћите, тренутно не бисте имали где. Има мотела на аутопуту, као и ловачких домова на планинама које окружују Хан, али у самом граду тога нема.

– Биће у ускоро у згради у којој је ресторан на базену, што ће отворити могућност да овде бораве и спортске екипе, а на дуже стазе и да базен затворимо или изградимо нови, затворен – каже наш домаћин.


Поглед на центар: градић за памћење

Оно што председника општине Владичин Хан, који је на тој функцији две године, чини заиста срећним није, како би се очекивало, реализација великих пројеката чиме се на телевизијама најчешће хвале његове колеге, него деца.
– Први пут после много година родитељи ће морати да лобирају за место у вртићу – каже задовољно. – Они ће, сигуран сам, као што је то и садашња омладина, бити бољи од нас. На нама је да им обезбедимо услове да остану овде и заснују породицу.

Ненад је по професији доктор ветеринарске медицине. Са супругом Елизабетом, која је у тој области магистрирала, из Београда вратио се у родни Владичин Хан у пролеће 2000. Ту су отворили ветеринарску станицу, коју сада води Елизабета, и изродили Богдану, Владимира и Наду. На питање зашто се из престонице, где су и он и Елизабета имали посао, вратио у провинцију, одговара:

– Живели смо тако да смо могли да купимо најлепши и најскупљи лустер. Али, шта ће ми лустер када немам плафон. У Хану, имам обоје.

М. СТАМАТОВИЋ
Снимио Владимир МАРКОВИЋ

Izvor: Ilustrovana
“...U Srbiji samo krvava revolucija moze promeniti neke stvari!..”

Plasim se da u Han ni atomska bomba ne bi nista promenila... Ima mnogo “bubasvaba” i “miseva”, neko od njih bi mozda preziveo.
04 Septembar, 2010, 16:00:03
Reply #1
 • Novajlija
 • *
 • Posts: 47
 • Ocena: +0/-0
 • SNH-Stranka Nezadovoljnih Hancana
Au kakav divan tekst, potekose mi suze, ma prosto mi se place! "Gradic za pamcenje" kako ga nazvase gospoda novinari stvarno pleni za one koji ne zive u njemu, i za one koji dolaze u njega na odmor preko leto! Medjutim situacija je vise nego alarmantna dragi moji sugradjani! Predsednik oformio malo stado kozica od cak 80 komada, a od nas pravi ovcice! Kroz ovaj tekst se naziru neke poslovne ideje i kolosalni projekti medjutim kolko ja vidim to je sve prodavanje magle! Sve me stra oni ce pokrenev hidrocentrale, umesto da se usredsrede na PROBLEME u hanskoj privredi! Bitno da je gradic cist, da nema dima, prasine i opusaka, Morava nikad cistija, ljudi se banjav na sve strane (al ne zbog "popularne cene" na bazenu koja je ovog leta iznosila od 150 din!!!!)....ma pravi EKOLOSKI RAJ, s tim sto gospoda novinari ne znaju da u gradu ne radi niti jedno preduzece pa samim tim ispunjavamo sve uslove da Han bude ekoloska prestonica Evrope! Razmislite malo o tome...  pandur
AJDE DA KACIMO SLICKE I FILMOVI, DA CESTITAMO RODJENDANI, DA IGRAMO KALADONT I DA... A POLITICARI NEKA SAMO MARLJIVO RADE KO DO SAD... A MI SVI CE CUTIMO... CE SE PRAVIMO MUTAVI KO UVEK...
04 Septembar, 2010, 16:52:27
Reply #2
 • Novajlija
 • *
 • Posts: 20
 • Ocena: +0/-0
Briga me za sve ali ja sam ovim tekstom dirnut.......Nekako imam osecaj da nam se kraj ne blizi kako vole ovi dezurni da izjave...Shavtam samo da bi han opstao i ostao potreban je siri drustveni koncenzus.batalite politicka preppucavanja,batalite raspravu spletke svi pozicionari i opozicionari od avrama do nese.Svako moze da doprinese onoliko koliko hoce.....mnogi nece prstom da mrdnu a takvi su najveci kriticari.Najlekse je sedeti kucu i pljuvati na sve zivo.Za vas je gospodo najbolji onaj koji nista ne radi.kad neko nesto hoce da uradi vi ga svim silama potkopavate a ako uradi nalazite mane.PA DOKLE VISE???Ne razmisljajte samo o sebi,mislite o vasoj deci,mnoga ce ostati u hanu.A ona koja to nece razmislite samo kad dodje starost,vama pomoc potrebna a dece nema.....sva po belom svetu....
06 Septembar, 2010, 11:03:58
Reply #3
 • Stariji meraklija
 • ***
 • Posts: 114
 • Ocena: +0/-0
Au kakav divan tekst, potekose mi suze, ma prosto mi se place! "Gradic za pamcenje" kako ga nazvase gospoda novinari stvarno pleni za one koji ne zive u njemu, i za one koji dolaze u njega na odmor preko leto! Medjutim situacija je vise nego alarmantna dragi moji sugradjani! Predsednik oformio malo stado kozica od cak 80 komada, a od nas pravi ovcice! Kroz ovaj tekst se naziru neke poslovne ideje i kolosalni projekti medjutim kolko ja vidim to je sve prodavanje magle! Sve me stra oni ce pokrenev hidrocentrale, umesto da se usredsrede na PROBLEME u hanskoj privredi! Bitno da je gradic cist, da nema dima, prasine i opusaka, Morava nikad cistija, ljudi se banjav na sve strane (al ne zbog "popularne cene" na bazenu koja je ovog leta iznosila od 150 din!!!!)....ma pravi EKOLOSKI RAJ, s tim sto gospoda novinari ne znaju da u gradu ne radi niti jedno preduzece pa samim tim ispunjavamo sve uslove da Han bude ekoloska prestonica Evrope! Razmislite malo o tome...  pandur

Kosaču a kude vide ti političku poruku biulo koje opcije u prethodni tekst??? Sve vi nevalja, sve je loše, nikoj nije pametan(osim vas), vi bi to mnogo bolje? Šta bi vi i kako?
Ako vi se bre nesviđa idite si u stanovi po Niš i Beograd što ste vi ili vaši roditelji ponakupuvali od Hanske pare.
06 Septembar, 2010, 22:36:57
Reply #4
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.637
 • Ocena: +141/-17
 • Gender: Male
 • Peace,love and prosperity!
  • http://reload.vladicinhan.com/
Au kakav divan tekst, potekose mi suze, ma prosto mi se place! "Gradic za pamcenje" kako ga nazvase gospoda novinari stvarno pleni za one koji ne zive u njemu, i za one koji dolaze u njega na odmor preko leto! Medjutim situacija je vise nego alarmantna dragi moji sugradjani! Predsednik oformio malo stado kozica od cak 80 komada, a od nas pravi ovcice! Kroz ovaj tekst se naziru neke poslovne ideje i kolosalni projekti medjutim kolko ja vidim to je sve prodavanje magle! Sve me stra oni ce pokrenev hidrocentrale, umesto da se usredsrede na PROBLEME u hanskoj privredi! Bitno da je gradic cist, da nema dima, prasine i opusaka, Morava nikad cistija, ljudi se banjav na sve strane (al ne zbog "popularne cene" na bazenu koja je ovog leta iznosila od 150 din!!!!)....ma pravi EKOLOSKI RAJ, s tim sto gospoda novinari ne znaju da u gradu ne radi niti jedno preduzece pa samim tim ispunjavamo sve uslove da Han bude ekoloska prestonica Evrope! Razmislite malo o tome...  pandur

 :laugh:
Bez komentara...
 tvrdzid    Toliko si jadan da nemam reci!!!   

Uspesan covek nije onaj koji redja diplome, vec onaj koji ima ideju koja pokrece i njega i sve oko njega!

http://reload.vladicinhan.com
FACEBOOK: Reload festival - Vladicin Han
07 Septembar, 2010, 02:51:58
Reply #5
 • Novajlija
 • *
 • Posts: 47
 • Ocena: +0/-0
 • SNH-Stranka Nezadovoljnih Hancana
Prvo bih hteo da postavim pitanje svim forumasima:
Da li je moguce da niko ne komentarise ovu vest i prethodne vesti vezane za nase mesto
koje se bave slicnom tematikom? A bilo ih dosta od kako smo postali najgori u drzavi! Gde su svi ti silni forumasi? Da li je moguce da ova situacija nikog ne zanima?
 Svima cvetav karnafilciki i ruze a ljudi? Bolje da postavljamo filmovi i teramo sair!
 

Drugo: Evo i  sateliti se aktivirali te odmah pocinju sa napadima, cim se malo talasa! Mrtvo more? Svaka im ko u Njegosa nema sta!
Najlakse je nekom da kazes "pa koj dramac sedis u Han", "zasto ne odes ako ti ne odgovara" itd.
Nivo prostacki najgori moguci, sibicarski! Al koje drugo da ocekujes od takvi, ne moz da budev bolji od onija koj njima komanduje!
Odma prozivke za stan, koji i da imam sigurno nisam steko od Hanske pare jer nikad nisam bija ni na kakvu funkciju za razliku od pojedini funkcioneri(cast izuzecima) koji izmenjase sve stranke, i ne nadjose svrtku! Ja nisam ni u kakvu partiju ni bio niti sam sad, to me NE ZANIMA bre! A vi STO ste se gurali da budete birani, ne moja baba, sad izvolte, pokazite se postovani predstavnici naroda! Imali ste vreme na pretek!
I koje pokazaste za to vreme? Sto pokrenuste? Sto zaposliste(sem po politicku liniju)? S koje ce se pofaliste? sa cisti travnjaci? Daj uradite nesto!
Cak sta vise za vas sam i JA glasao na izbori gospodo zuti, priznajem, bas kao i vecina Hancana i sto dobismo zauzvrat???
Da budemo najgori, da svi terav cirkus s nas! I sad mi objasnite kako da ne budem nezadovoljan???
Ovo vam je verujte misljenje vecine Hancana, samo ja NE ZNAM sta cekaju da ga izraze!
Sledece izbore mozda?
I na kraju ima da pisem sto mi volja jel vam bre jasno? Dzaba vam sve, smejte se kolko ocete(Ceka, koji je uzgred pokazao kucno vaspitanje u svojim postovima i privatnim porukama) !!!
Ziveo Han! Cika Kosac nikad ne odustaje...
AJDE DA KACIMO SLICKE I FILMOVI, DA CESTITAMO RODJENDANI, DA IGRAMO KALADONT I DA... A POLITICARI NEKA SAMO MARLJIVO RADE KO DO SAD... A MI SVI CE CUTIMO... CE SE PRAVIMO MUTAVI KO UVEK...
07 Septembar, 2010, 12:50:02
Reply #6
 • Stariji meraklija
 • ***
 • Posts: 114
 • Ocena: +0/-0

Vama dežurnim kritičarima sve smeta, pa čak i kad neki novinar napiše lep tekst o Hanu!! Zašto je to napisao? Trebao je da ga ocrni! Trebao je da napiše da je najgore mesto za život na kugli zemaljskoj, epa nije rođače, iako bi vi voleli da je tako.
Vi svi kojima je "Han u srcu" misli te na samo jedno, kako da smestite svoja dupeta u fotelje i da vi komandujete. Takvi su i većina iz sadašnje garniture, ne svi, većina! Sad je lako vrećena 100 miliona zaostalog duga pa će se nađu pare za kapitalne investicije!!
Ko dovodi investitore? Rukovodstvo opštine? Koji investitori dođoše na jug? Gde se otvoriše nove fabrike? Ko je vršio prodaju, veoma uspešnu, hanskih preduzeća? Kako bi vi to gospodine kosač, ko bi to mogo, kome da posvetimo punu pažnju, kome da damo šansu?
07 Septembar, 2010, 13:49:20
Reply #7
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.637
 • Ocena: +141/-17
 • Gender: Male
 • Peace,love and prosperity!
  • http://reload.vladicinhan.com/
Ovo nije tema za ovaj post ali moracu da odgovorim.


KOSAC popularnost foruma naglo opada... Sta mislis zasto? 
Zato sto se na ovom forumu sve zasniva na politici.
Nekad su na forumu bili sve mladi ljudi. Svi smo ovaj forum shvatali kao zabavu a ne kao mesto za politicka prepucavanja... Forum je izgubio svoje najvernije clanove zbog takvih ljudi kao sto si ti.

Reko vam neko da postoji tema Hanska politika i ekonomija, pokazao vam kako da udjete na forum, napravite svoj profil, i krenete da pljujete sve redom. Avram nije znao da otvori neku drugu temu osim "Hanska politika i ekonomija"...
Zar je forum jedino mesto na kome se vi politicari prepucavate? 
Zar niko od vas nema hrabrosti da svom protivniku to kaze u oci?

Ovde se pljujete i prozivate a kad se vidite grlite se i ljubite! Ma strasno!   
Eto zasto niko ne komentarise ne samo ovu temu nego i vecinu tema na forumu...

Sve sto je dobro ne valja, sve sto neko pokusa da uradi ili da promeni opet ne valja...
Uspesan covek nije onaj koji redja diplome, vec onaj koji ima ideju koja pokrece i njega i sve oko njega!

http://reload.vladicinhan.com
FACEBOOK: Reload festival - Vladicin Han
08 Septembar, 2010, 12:45:02
Reply #8
 • Stariji meraklija
 • ***
 • Posts: 204
 • Ocena: +4/-16
Han je lep miran gradic...
I ja ga volim....
I mislim da ima onih kojima je mnogo lepo u Hanu i nista im ne fali...
I mislim da ima puno toga sto je dobro u Hanu...

...Ali lokalna vlast svakako nije dobra...

...tatini sinovi....
Istina je najjace oruzje !!!
09 Septembar, 2010, 14:50:17
Reply #9
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.637
 • Ocena: +141/-17
 • Gender: Male
 • Peace,love and prosperity!
  • http://reload.vladicinhan.com/
Han je lep miran gradic...
I ja ga volim....
I mislim da ima onih kojima je mnogo lepo u Hanu i nista im ne fali...
I mislim da ima puno toga sto je dobro u Hanu...

...Ali lokalna vlast svakako nije dobra...

...tatini sinovi....


jao mamino i tatino dete vidi ga....   funnysm


 
Uspesan covek nije onaj koji redja diplome, vec onaj koji ima ideju koja pokrece i njega i sve oko njega!

http://reload.vladicinhan.com
FACEBOOK: Reload festival - Vladicin Han