Vladičin Han portalVladicin Han turizamOnLine igriceMali oglasiUslovi korišćenjaHimna HanaMarketing
po moj merak
Stranice: [1]   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: ARONIJA  (Pročitano 15726 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu. Podelite temu sa prijateljima:
c_dejan75
Moderator
Stariji meraklija
*****

Ocena: +1/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Lokacija: Jelasnica
Poruke: 107


OS:
Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 9.0.597.98 Chrome 9.0.597.98


« poslato: 16 Februar, 2011, 00:13:15 »

Evo necega sto bi trebao da bude apsolutni hit u nasem kraju, zasto, saznace te kad procitate ovaj tekst do kraja. Vrsta je kod nas u Srbiji sasvim nova i o njoj se veoma malo zna.


Aronija
        Crnoplodna Aronija (Aronia Melanocarpa L.) je donešena u Europu  iz istočnog dela Severne Amerike. Navodno su je poznavali tamošnji Indijanci, njene plodove su sušili i upotrebljavali za zimske pogače. Aroniju kao hrana i lek, su prvi počeli upotrebljavati Severnoamerički Indijanci. Kako plodovi aronije dugo vremena ostaju na grmu i ne kvare se, Indijanci su  se hranili njima, plodove su sušili i mleli, te mešali sa životinjskom mašću i osušenim mesom. Sušeni plodovi aronije bili su hrana za zimu, te lek protiv želučanih i crevnih tegoba i proliva. Osim zrelih plodova, severnoamerički Indijanci su kao lek upotrebljavali i listove i koru aronije. Tokom leta su sušili listove i koru, pripremali su čaj, koji su koristili kao sredstvo protiv proliva i za zaustavljanje krvarenja iz rana.
Zbog viskog stepena otpornosti na mraz, izdrži temperaturu do minus 47°C zato ima ime i SIBIRSKA BOROVNICA. Kao ukrasni grm ili kao voćka, aronija je nezahtevna biljka, pogodna i za sadnju i unutar malih vrtova i na manje plodnom zemljištu. Otporna je na niske zimske temperature i kasne prolećne mrazove, te uspeva i u hladnim područjima.
Aronija ima vrlo male zahteve u pogledu mesta uzgoja i klime, tako da može uspevati u vrlo različitim klimatskim područjima. Optimalna količina padavina je 500 – 600 mm godišnje. Aronija dobro uspeva čak i na zemljištimama sa visokim nivoom podzemnih voda, gde druge vrste voća, poput jabuka i višanja, ne uspevaju.  Pri sadnji aronije treba izbegavati ekstremno suva peščana zemljišta, kao i zbijena i vlažna. Mraz gotovo da ne može naškoditi stabljici i cvetu aronije. Ozbiljna oštećenja od smrzavanja mogu se očekivati tek pri temperaturama od -23°C početkom zime i na -30°C sredinom zime.
Zanimljivo je da su plodovi crne aronije prava vitaminska bomba. Aroniju beremo krajem avgusta početkom septembra, kada su plodovi dovoljno zreli i blještavo crni. Zreli plodovi crnoplodne aronije ostanu na biljci ne opadaju i ne kvare se, zato možemo branje plodova produžiti i na dva meseca.
Lekovita svojstva i primena plodova aronije 
•   GLAVA - poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave te pomaže kod glavobolje i migrene.
•   ENDOKRINE ŽLEZDE - pospešuje bolji rad štitnjače, poboljšava i reguliše izlučivanje njenih hormona, te pomaže kod bolesti štitnjače i gušavosti.
•   KRV I KRVNE ŽILE -  čisti krv , pospešuje cirkulaciju krvi, smanjuje previsok krvni pritisak, smanjuje količinu šećera u krvi te pomaže kod ateroskleroze, upale vena i proširenih vena.
•   ŽELUDAC - smiruje grčeve i bolove želuca, smiruje upalu sluznice želuca, te pomaže kod čira na želucu i želučane nervoze.
•   CREVA - smiruje grčeve i bolove creva, smiruje upalu sluzokože creva i zaustavlja prolive.
•   JETRA I ŽUČ - pospešuje bolji rad jetre i izlučivanje žuči, pomaže jetri da neutrališe štetne materije, te pomaže kod bolesne i oštećene jetre, kod upale žučnog mehura i žučnih kanala, žutice, žučnog  peska i žučnih kamenaca.
Aronijom protiv zloćudnih bolesti!

Upotreba plodova ove biljke je višestruka. Naime, poznati su brojni lekoviti učinci njenih zrelih plodova koji pored prirodne boje-antocijana, sadrže i vitamine A, B, C te minerale koji su korisni za krvotok, koji uravnotežuju krvni pritisak, leče jetrene i želučane tegobe, čir, migrenu, šećernu bolest, aterosklerozu
i brojne druge bolesti. A da je aronija vredan prirodni lek, najbolje potvrđuje podatak kako korištenje njenih lekovitih plodova pomaže u lečenju tumora i vrtoglavica zbog bolesti unutršnjeg uva. Zanimljivo je da su njeni plodovi masovno korišćeni nakon katastrofe u Černobilu. Naime, vojnici su tada jednokratno na smenu (po tri minuta) po ultimativnoj naredbii morali lopatama ručno skupljati, zatrpavati i sanirati oslobođeni radioaktivni otpad, pri čemu su bili izloženi velikoj radijaciji. Kako bi ublažili zdravstvene tegobe ozračenih osoba, koristili su, ni manje ni više, nego plodove aronije. Osim toga, ruskim doktorima aronija je sredinom tih 80-tih godina već bila dobro poznata. Tim više što je u gradu Bijsku još od 1966. godine osposobljena fabrika u kojoj su se iz plodova aronije proizvodile vitaminske tablete.
Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu biofenola, tanina, flavonoida i antocijana. Od antocijana potiče tamna boja zrelih plodova, ali neki antocijani čak sadrže materije koje, kao i flavonoidi, štite ćelije tela od oštećenja i kancerogene degeneracije. Zreli plodovi aronije sadrže i različite biofenole koji  dezinfikuju, pospešuju zarastanje rana, odstranjuju otrovne materije iz tela, smanjuju upale i previsok krvni pritisak, poboljšavaju elastičnost krvnih žila te sprečavaju njihovo začepljenje. Zreli plodovi sadrže i veliko količinu karotena,  koji štiti ćelije od oštećenja, oči od nastanka katarakte, a kožu od opasnih opekotina sunca. Materije sadržane u plodu aronije, odstranjuju teške metale iz tela te se zato preporučuju za bolesnike obolele od raka i one koji su bili podvrgnuti težoj operaciji ili su preboleli neku bolest.
Sok odnosno čaj od aronije vrlo je lekovit i osvežavajući napitak, koji se preporučuje i starijim i mlađim osobama. Nema štetnih efekata, u svakom slučaju povoljno deluje na imunološki sistem, na otpornost organizma te poboljšavanje krvne slike. Osim soka i čaja mogu se iz ovih dragocenih plodova  pripremati ukusne marmelade, kompoti, voćne kaše, želei, sirupi i razne voćne poslastice, a kod mešanja sa drugim voćem ostvarujemo bogatu aromu i lepu tamnu boju. Zreli, slatkasto kiselkasti i pomalo trpki plodovi aronije mogu se jesti sveži bez ograničenja, a naročito se preporučuju kod bolesti želudca i creva te protiv proliva. Kuvani, pečeni ili osušeni, a mogu se i zamrznuti za kasniju upotrebu. Plodovi su vrlo ukusni umešani u jogurt, sveži sir te ostala mlečna jela. Zbog velike količine pektina koji lako želira, plodovi aronije posebno su ukusni pripremljeni kao mešana marmelada s kruškama, rabarbarom, ogrozdom, ribizlom i kajsijom. Plodovi se mogu osušiti i sameti, te kao celi ili kao brašno dodavati testu za hleb, peciva i kolače. Od plodova aronije  mogu se pripremati osvežavajući voćni napici, rakija, liker, sirće, ili vino. Tanini koji se nalaze u tamnocrvenom soku zrelih plodova daju bezalkoholnim i alkoholnim napicima bistru i svetlu boju, i mogu se mešati.

Sorte ARONIJE
„Nero“
Raste uspravnije od ostalih sorti, a kao grm doseže visinu od 2 m i širinu od 2,5 m. Grane su guste i lijepo razgranate, a rast mladica iz korena i izbojaka vrlo je jak. Cvetovi nisu samo bele boje, nego delom i ružičasti, a grozdovi se sastoje od 10 do 20 pojedinačnih cvetova.
Plodovi prečnika od 12 mm, relativno su veliki, okrugli i imaju ljubičastu do modrocrnu boju, čvrste voštane pokožice, a teški su 1,0 – 1,5 g. Ukus im je opor i slatkast. Svježi, tamnocrveni sok miriše po gorkom bademu, a meso ploda je čvrsto.
„Viking“
Viking je novija sorta Finske selekcije, gotovo jednakih prinosa kao i „Nero“. Pojedinačni plodovi teški su oko 1,5 g i nalaze se delom na vrhovima grančica, zbog čega dolazi do povijanja izbojaka što olakšava branje.
Sveži plodovi imaju opor ukus, slično nezrelim borovnicama. Sok miriše kao badem i oporog je ukusa. Iskoristivost plodova aronije za sok je visok 75 – 80 %, što možemo i povećati za 6 %, ako plodovi pre ceđenja odleže neko vrijeme na -5°C. Prerađivačka industrija veoma ceni sok aronije kao prirodno sredstvo za bojenje, budući da je tamnocrvena i crna boja vidljiva i nakon stostrukog razređenja. Sa druge strane, sokom aronije može se popraviti ukus i boja drugih sokova. Osim čistog soka, proizvodi aronije u tekućem stanju su još i mešani sok, nektar, koncentrat, sirup i osvežavajuća pića.
REZIDBA - žbun se može oblikovati rezidbom, da se ne dozvoli rast velikog broja stabala, kako bi se olakšalo osunčavanje, normalna fotosinteza svih listova i osigurao dobar prinos. Stabljike stare 5-7 godina se odsecaju do zemlje, kako bi se izazvao rast novih, mladih izdanaka koji imaju povećanu rodnost. Zasadi stari preko 25 godina mogu se "pokositi" blizu površine i na taj način obaviti "podmlađivanje". Pojedinačni žbun za desetak godina rasta može da razvije i preko 30 izdanaka koji će svi biti u rodu. Ovakav potencijal bujnosti i rodnosti aronija može da zahvali moćnom korenovom sistemu. Biljka stara 13 godina razvija korenov sistem u prečniku od dva metra, do dubine od 160 cm.
Prosečan prečnik krune u to vreme bio je 347 cm. U mladim zasadima korenov sistem zauzima površinu koju projektuje kruna. Najveća masa korena (oko 80%) prostire se na dubini do 80 cm. Najveći deo korena nalazi se u prečniku od 50 cm oko stabla; 44%, a na svakih sledećih 50 cm još po oko 20%. Za devet godina rasta na ukrajinskom černozemu aronija razvije korenov sistem sa žilama ukupne dužine 711 m, na dubini do 130 cm. Pri tome, žile tanje od 1 mm u prečniku čine 91 – 95%, od 1-3 mm 4-3% i svega 1-2% debljih od 3 mm. Na ovaj način aronija obezbeđuje neverovatno jaku usisnu moć korenovog sistema, jer biljka usvaja vodu i hranu samo preko korenovih dlačica i tankih žila, dok debele služe za pričvršćivanje i transport hranljivih materija. Otuda i ideja da je aronija dobra biljka za ozelenjavanje peskova, pepelišta, deponija i jalovišta.
Sadi se u jesen, kada na sadnicama opadne list, najčešće krajem novembra. Lako se prima i ako na biljkama ima zrelog lišća crvene, ljubičaste ili braon boje. Najčešće se sade dvogodišnje biljke dobijene kulturom tkiva. Raste i daje dobre prinose na svim tipovima zemljišta, osim zasoljenim, za razliku od visokožbunaste borovnice koja dobro uspeva samo na prirodno kiselim, pH 4,2 do 4,8, a ona se u Srbiji nalaze na većim nadmorskim visinama, najčešće iznad 400 m, a tamo skoro i da nema stanovnika. Ne usvaja štetne sastojke iz zemljišta, vode i vazduha, te se može gajiti i u blizini industrijskih zagađivača i termo elektrana.
SADNJA - Traži umerenu vlažnost, đubrenje i prihranu. Dodati zgoreli stajnjak ili BIOGREN, a kod sadnje možemo dodati AGROGEL (sredstvo za zadržavanje vlage u zemlji sa više godišnjim delovanjem).
Najbolja gustina sadnje je 3 x 1,5 m, kojom prilikom se posadi 2 222 biljke po hektaru. Ovakvom sadnjom svaka biljka dobija 4,5 m2 vegetacionog prostora. Prve berbe su moguće u trećoj godini života. Tada se formira prosečno po dva grozda na biljci, sa oko 35 – 40 plodova, ili oko 50 -100 grama prinosa. Dakle, u prvoj godini po sadnji dvogodišnjih sadnica, može se dobiti od 100 - 200 kg ploda po hektaru. U sledećoj sezoni žbun daje po 7-8 grozdova, 200 – 300 grama po biljci ili 4400 do 6600 kg po hektaru. Pojedinačni plodovi imaju masu od 0,6 - 1,1 gram, tako da u jednom kilogramu ima od 1ooo – 1600 plodova.
U plodu se nalazi par komada vrlo sitnog semena, čija je apsolutna masa (masa 1000 zrna) oko 3 g. Sa porastom, uz redovne mere nege, u prvom redu uništavanju korova, u desetoj godini života biljka aronije može da donese prinos od oko 5 -10 kg po žbunu, ili 11 do 22000 kg/ha. Sa berbom se ne može zakasniti! Zrenje nastupa krajem jula, a berbe se mogu protegnuti kroz sledeći mesec i po dana. Pri tome, gubici su vrlo mali. Tek po koji plod se osuši i otpadne, dok oni drugi, normalni i zdravi, tako reći ne kaliraju. Gubitke vode biljka nadoknađuje dopunjujući plod svežom hranom, sve dok je list zelen i fotosinteza moguća. Stajanjem plodovi dobijaju na kvalitetu, slađi su i hranljiviji, manje opori. Ako su izloženi jakom suncu, suše se i opadaju. Njihova masa i u novembru je ista: 0,6 – 1,1 gram. Oko 30% plodova može da sačeka proleće na biljci. Kao suvi dobri su za čaj. Pomenuti prinos se može očekivati i u sledećih 20 godina. Navodnjavanjem se osigurava visok i stabilan prinos po godinama. Suša je najveći neprijatelj svih biljaka, pa i aronije. Orezivanjem grana starih 5 – 7 godina podmlađuje se rodni deo biljke i osigurava dobar prinos. Drvo sporo raste, tvrdo je kao dren, i dostiže visinu od 1,5 – 2,5 metra, tako da se lako bere sa zemlje. Otporna je na bolesti i štetočine, pa nema potrebe za bilo kakvim vidovima zaštite. Kao takva, aronija je idealna biljna vrsta za gajenje u tzv. organskoj ili bio-ekološkoj proizvodnji, koja je jedan nivo iznad organske. Kada biljke, za 4-5 godina, odrastu u visinu preko jednog metra, onda one same suzbijaju korov u redu, a međuredno rastojanje se kosi. Posle desete godine, ako je između redova niska trava, ne mora ni da se kosi, tako da voćnjak aronije predstavlja pravu oazu životinjskog sveta, idealno stanište za ptice pevačice, prepelice, jarebice, fazane, zečeve... U aprilu, kada se voćnjak zabeli od mnogobrojnih cvetova, kao kada padne sneg, aronija je dobra pčelinja paša.
        Aronija ne zahteva posebnu negu, orezujemo je po potrebi ili tada kad se koja grana izrodi, prekraćujemo i predugačke izdanke, grm se sam obnavlja to je dugovečna, korisna i lekovita voćka. Poželjno ju je opleviti i  malčirati. Aronija ne zahteva prskanje, jer je ne napadaju štetočine i bolesti, tako da je aronija ekološki uzgajano bobičasto voće.
Sačuvana
c_dejan75
Moderator
Stariji meraklija
*****

Ocena: +1/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Lokacija: Jelasnica
Poruke: 107


OS:
Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 9.0.597.98 Chrome 9.0.597.98


« Odgovor #1 poslato: 16 Februar, 2011, 00:20:09 »

Aronija
Sibirska borovnica (melanocarpa)

Sibirska aronija (Aronia Melanocarpa) potiče iz Severne Amerike, a kasnije je preneta u Sibir i severne delove istočne Evrope. Indijanci su prvi prepoznali njena lekovita svojstva i upotrebljavali su je u ishrani.
Nauka se početkom 90-tih godina prošlog veka zainteresovala za ovu biljku i od tada potiče veliki broj studija u SAD, Rusiji i Poljskoj o njenim lekovitim svojstvima, tako da ubrzo dobija status lekovite biljke.Zreli plodovi Sibirske aronije sadrže velike količine biofenola, tanina, katehina, flavonida, antocijanina (najviše od svih dosad poznatih voćnih vrsta), folnu kiselinu, vitamine A,C (8-10 puta veću koncentraciju nego u južnom voću), B2, B6, B9, E i veoma redak vitamin P, kao i betakaroten, kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, molibden, jod i fosfor. Ogromna količina tanina i flavonida, gde glavnu ulogu ima antocijanin, Sibirsku Aroniju čini najjačim dosad poznatim ANTIOKSIDANSOM.

Lekovita svojstva i primena

• ANTIKANCEROGENO DEJSTVO – u visokom procentu ubija maligne ćelije kod tumora mozga, pluća, debelog creva i jetre.(antocijanin i proantocijanidin)

• ANTIOKSIDANS – sprečava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi, a time usporava i proces starenja organizma. (tanini,flavonidi,vitamin C, vitamin E)

• GLAVA - poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave i pomaže kod glavobolje i migrene, zaustavlja razvoj ateroskleroze i stvara snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alchajmerove bolesti.(antocijanin, vitamin P)

• SRCE – smanjuje visok krvni pritisak, vraća loš holesterol u normalu i podstiče porast dobrog, omogućava brz oporavak nakon srčanih i moždanih udara, regeneriše fino arterijsko mišićno tkivo i povećava njihovu elastičnost, poboljšava prokrvljenost miokarda podstičući stvaranje nove mreže finih krvnih sudova posle gubitka funkcije starih, stvara potpunu zaštitu od začepljenja.(antocijanin, biofenoli, vitamin P)

• URINARNI TRAKT – leči urinarne infenkcije (5-10 puta efikasnije od kanadske brusnice) i upalu prostate.(proantocijanidin)

• JAČANJE IMUNITETA – sprečava bakterijske i virusne infekcije (prehlada, grip...).(biofenoli, vitamin C)

• ENDOKRINE ŽLEZDE - poboljšava lučenje hormona i reguliše rad štitne žlezde, reguliše nivo šećera i hemoglobina u krvi, rad pankreasa i leči diEbetes. Sadrži redak voćni šećer SORBITOL čime pomaže dijetetsku ishranu.(sorbitol, antocijanin)

• KRV I KRVNI SUDOVI – popravlja krvnu sliku i čisti krv , poboljšava cirkulaciju, smanjuje povišen krvni pritisak, smanjuje loš holesterol i reguliše šećer, povećava elastičnost krvih sudova (posebno je značajno za dijabetičare) i sprečava njihovo začepljenje, sprečava aterosklerozu i smanjuje tegobe kod upaljenih i proširenih vena. (flavonidi, vitamin P, proantocijanidin, biofenoli)

• ŽELUDAC - smiruje grčeve i bolove želudca, smiruje upalu sluznice želudca, pomaže kod čira na želucu i želudačne nervoze. (antocijanin)

• CREVA - smiruje grčeve i bolove u crevima, smiruje upalu sluznice creva i zaustavlja prolive.

• JETRA I ŽUČ - poboljšava rad jetre i izlučivanje žuči, čisti jetru od masnoće, regeneriše je i kod teških oboljenja, leči i reguliše upalu žučne kese i žučnih kanala, žuticu, žučni pesak i žučni kamen.(fenoli, flavonidi)

• OČI – poboljšava vid, leči degenerativne promene na makuli, štiti oči od UV zračenja, sprečava nastanak katarakte.(antocijanin, vitamin P, betakaroten)

• KOŽA - povećava elastičnost i značajno smanjuje prisustvo bora i strija, uklanja tamne fleke od sunca i ispucale kapilare, osvežava kožu, usporava starenje.(vitamin E, betakaroten, flavonidi)

• ČIŠĆENJE ORGANIZMA - vezuje se za teške metale i radioaktivne elemente u telu i omogućava njihovo izlučivanje što je od najveće koristi posle izloženosti zračenju kod postoperativne terapije.(masovno korišćena nakon nesreće u Černobilju za smanjenje tegoba najizloženijim službenim licima)

• VIŠESTRUKO SKRAĆUJE VREME ZARASTANJA RANA I VRŠI NJIHOVU DEZINFEKCIJU - što je naročito važno u postoperativnom periodu.(biofenoli,vitamin P,C i E)

Osim toga, istraživanja ruskih naučnika su pokazala da to voće pospešuje izlučivanje teških metala, kao i nekih radioaktivnih elemenata iz tela. Zbog preventivnog i lekovitog delovanja zrelih plodova aronije, ruski naučnici uvrstili su aroniju među lekovite biljke. Poznato je kako su nakon nuklearne katastrofe u Černobilu plodovi aronije korišteni za ublažavanje zdravstvenih tegoba ozračenih osoba.
Svakako je sok, odnosno čaj od aronije, vrlo lekovit i okrepljujući napitak, koji se preporučuje starijim kao i mlađim osobama. Nema propratnih efekata, u svakom slučaju povoljno deluje na imunološki sistem, na otpornost organizma i poboljšava krvnu sliku.
Osim soka i čaja, iz ovih dragocenih plodova mogu se pripremati ukusne marmelade, kompoti, voćne kaše, želei, sirupi, i razne voćne poslastice, a kod mešanja sa drugim voćem ostvarujemo bogatu aromu i lepu tamnu boju. Zreli, slatkasto kiselkasti plodovi aronije mogu se jesti sveži bez ograničenja, a mogu se i zamrznuti za kasniju upotrebu. Plodovi su vrlo ukusni umešani u jogurt, svež sir i ostala mlečna jela. Zbog velike količine pektina koji lako želatira, plodovi aronije posebno su ukusni pripremljeni kao mešana marmelada s kruškama, ogrozlama, ribizlom i kajsijom. Plodovi se mogu osušiti i samleti, i kao brašno dodavati testu za hleb, peciva i kolače. Od plodova aronije mogu se pripremati osvežavajući voćni napitci, rakija, liker, sirće, ili vino, a može se upotrebiti kao prehrambena boja za žigove na mesu.


Važnost ORAC-a - ANTIOKSIDATIVNOG KAPACITETA

ORAC – the oxygen radical absorbance capacity (Antioksidativni kapacitet) je jedinica za merenje vrednosti antioksidansa u hrani.
Svakog sekunda, u ljudskom organizmu, je svaka ćelija napadnuta sa hiljadama slobodnih radikala. Oštećenja koja time nastaju vremenom podstiču i stvaraju podlogu za razvoj mnogih hroničnih bolesti, kao što su neurodegenerativna i kancerogena oboljenja. Slobodni radikali nastaju kao posledica procesa oksidacije ćelija. Upravo, antioksidansi su ti koji sprečavaju oksidaciju ćelija u organizmu i stvaranje slobodnih radikala, a već postojeće neutrališu.
USDA – Ministarstvo poljoprivrede SAD je objavilo da 100g ploda aronije sadrži 16 100 ORAC jedinica, tj. 16 100 µmol/100g, a preporučena dnevna doza je 3 000-5 000 ORAC jedinica za obezbeđivanje optimalne antioksidativne zaštite ljudskog tkiva i plazme, što odgovara 0,1 - 0,2 dl koncentara Sibirske Aronije.
U naučnim studijama je objavljeno takođe, da ukupan antocijanin (najvažniji antioksidans) sadržan u aroniji iznosi 1480mg na 100g svežeg ploda i 664 mg proantocijanidina na 100g, što je ekstremno visoka koncentracija. Dokumentovano je da je proantocijanidin sadržan u aroniji pomogao u sprečavanju razvoja malignih ćelija tumora pluća, debelog creva i leukemije, bez oštećenja zdravih ćelija.
Pilkington, Ropai i sar. sa Univerziteta u Merilendu, su u svojoj studiji pokazali da kada je uveden ekstrat ploda aronije u lečenje visoko razvijenog tumora mozga, za 24 sata su ćelije kancera bile kompletno uništete, a u slučaju kancera debelog creva HT-29 je u prvih 24 sata neutralisano 60% malignih ćelija.


Lično iskustvo
Džon Sejlor, star 50 godina, je uzimao lekove za ekstremno povišen krvni pritisak, dijabetis, a takođe je imao i konstatovan Hepatitis C. Najgore je bilo kada su mu saopštili da ima maligni tumor jetre, zbog čega mu je i odstranjen deo jetre. Nakon operacije, jetra nije funkcionisala normalno. Sugerisali su mu transplantaciju, kao jedino moguće rešenje. Izgubio je 32 kg u bolnici, nakon nekoliko intervencija. Vratio se kući sa težinom od 44 kg. Imao je ascit, stanje kada se u trbušnoj maramici nagomilava tečnost, pa je zbog toga morao da odlazi na redovno dreniranje. Bio je veoma slab, sa osećajem da je svakoga trenutka poslednji put udahnuo vazduh. Nije mu više preostalo ni energije, ni sange, a bio je siguran da ne bi preživeo tansplantaciju jetre. Zbog slabog zdravstvenog stanja, činilo se da mu se život gasi, sa čim su se slagali i ljudi oko njega.
Onda se dogodilo da mu se pojavio jedan prijatelj koji mu je ispričao o lekovitim svojstvima Aronije melanocape. Preporučio mu je da uzima Aroniju uz dijetu, jer ona može da mu pomogne. Mislio je da mu je prijatelj izgubio razum, a da za njega povratka nema.
Nije imao šta da izgubi, pa je počeo da uzima 1uncu (28g) svežih plodova svakoga dana. Polako je počela da mu se vraća snaga, energija i težina. Osećao se sve bolje. Kada ga je doktor video bio je potpuno iznenađen i samo mu je rekao:“šta god da si radio nastavi i dalje. To funkcioniše“. Jetra je počela da funcioniše, a ascit je u potpunosti nestao. Krvni pritisak je postao normalan, bez terapije lekovima, a diebetis je nestao.
Nastavio je sa uzimanjem ovog moćnog bobičastog voća, i još uvek uzima 1uncu (28g) svakog dana. Sada mu je težina 80 kg i oseća se jako dobro. Njegova je sugestija da ne treba podcenjivati moć ovih bobica. Ona je stvarna. Džon kaže da je njegovo iskustvo pravi dokaz za to.
Takođe, Džon garantuje da svako ko bude uzimao 1 uncu (28g) plodova .
Aronije, svakog dana u periodu od 6 meseci, može da vidi kakvu će to razliku napraviti u njegovom životu
Ovo iskustvo je ostavilo tako jak utisak na njega, da je nastavio da istražuje lekovita svojstva ove biljke. Danas je postao najveći uzgajivač Sibirske Aronije u SAD-u i njen prerađivač.
Sačuvana
Forum po moj merak @ VladicinHan.com
« Odgovor #1 poslato: 16 Februar, 2011, 00:20:09 »

 Sačuvana
c_dejan75
Moderator
Stariji meraklija
*****

Ocena: +1/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Lokacija: Jelasnica
Poruke: 107


OS:
Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 9.0.597.107 Chrome 9.0.597.107


« Odgovor #2 poslato: 03 Mart, 2011, 19:18:41 »

Evo nekoliko slicica ARONIJE

Sačuvana
c_dejan75
Moderator
Stariji meraklija
*****

Ocena: +1/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Lokacija: Jelasnica
Poruke: 107


OS:
Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 9.0.597.107 Chrome 9.0.597.107


« Odgovor #3 poslato: 03 Mart, 2011, 19:22:40 »

....
Sačuvana
c_dejan75
Moderator
Stariji meraklija
*****

Ocena: +1/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Lokacija: Jelasnica
Poruke: 107


OS:
Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 9.0.597.107 Chrome 9.0.597.107


« Odgovor #4 poslato: 03 Mart, 2011, 19:26:21 »

....
Sačuvana
c_dejan75
Moderator
Stariji meraklija
*****

Ocena: +1/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Lokacija: Jelasnica
Poruke: 107


OS:
Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 9.0.597.107 Chrome 9.0.597.107


« Odgovor #5 poslato: 03 Mart, 2011, 19:29:16 »

.....
Sačuvana
c_dejan75
Moderator
Stariji meraklija
*****

Ocena: +1/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Lokacija: Jelasnica
Poruke: 107


OS:
Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 9.0.597.107 Chrome 9.0.597.107


« Odgovor #6 poslato: 03 Mart, 2011, 19:32:15 »

.....

Sačuvana
c_dejan75
Moderator
Stariji meraklija
*****

Ocena: +1/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Lokacija: Jelasnica
Poruke: 107


OS:
Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 9.0.597.107 Chrome 9.0.597.107


« Odgovor #7 poslato: 03 Mart, 2011, 19:35:57 »

...
Sačuvana
c_dejan75
Moderator
Stariji meraklija
*****

Ocena: +1/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Lokacija: Jelasnica
Poruke: 107


OS:
Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 10.0.648.205 Chrome 10.0.648.205


« Odgovor #8 poslato: 17 April, 2011, 15:12:27 »

Jutrosnji snimci









(Powered by frubar.net)
Sačuvana
ivana-zemun
Novajlija
*

Ocena: +0/-0
Van mreže Van mreže

Poruke: 1

OS:
Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
Browser:
Chrome 18.0.1025.142 Chrome 18.0.1025.142


« Odgovor #9 poslato: 04 April, 2012, 16:44:52 »

Htela sam da vam kazem da su cene koje pominjete malo stare i da sada 0.5l maticnog soka aronije mozete kupiti po ceni od 1300 din. Mozete kupiti i mednu aroniju (265g) po ceni od 550 din. Kao i suvu aroniju u kesici po ceni od 250 din za 100g. Sve najbolje i pozdrav
tel 064/987-33-52
Sačuvana
Maja S.
Starac Focho
*****

Ocena: +462/-148
Van mreže Van mreže

Pol: Žena
Lokacija: Kanjiza
Poruke: 1.585


OS:
Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
Browser:
Firefox 27.0 Firefox 27.0


« Odgovor #10 poslato: 04 Mart, 2014, 22:29:21 »

Aronija i nije bas toliko otporna kao sto tvrde...   
Sačuvana


Inside my heart is breaking,
My make-up may be flaking,
But my smile still stays on... Wink


Mielott iteletet mandasz valakirol setal nehany kilometeret a cipovolen...
Forum po moj merak @ VladicinHan.com
   

 Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na:  


Posetite
Po Moj Merak Forum
Instaliraj Android aplikaciju
Radio VH.com Online
Tehnička škola





Marketing

SimplePortal 2.1.1