Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: ?ovek koji je sanjao golove i poga?ao rezultate  (Read 20992 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

21 Februar, 2011, 00:04:03
  • [Global Moderator]
  • Svedok istorije vladicinhan.com
  • *****
  • Posts: 2.875
  • Ocena: +230/-26
  • Gender: Male
Malo je poznato da je aktuelni selektor Gane Milovan Rajevac fudbalsku karijeru počeo na jugu Srbije u zonašu iz Vladičinog Hana

Čovek koji je sanjao golove i pogađao rezultate

AUTOR: VOJKAN RISTIĆ25/06/2010 18:15 | Vladičin Han | Putešestvije od Vladičinog Hana do Gane: Milovan Rajevac (u donjem redu prvi zdesna)


Vladičin Han - Pred važnu utakmicu protiv Jastrepca iz Blaca u niškoj fudbalskoj zoni igrači Morave bili su u karantinu na Vlasinskom jezeru. Kada je autobus krenuo prema stadionu Milovan Rajevac je na nebu video tri goluba i prokomentarisao pred saigračima.

 Pobedićemo sa 3:0.

Na kraju je bilo Morava - Jastrebac 3:1. Ta utakmica odigrana je 30. jula 1972. godine na Gradskom stadionu „Kunjak“ u Vladičinom Hanu. Bila je to poslednja utakmica Milovana Rajevca u dresu zonaša sa juga Srbije. Uoči utakmice nastala je fotografija na kojoj se aktuelni selektor Gane nalazi poslednji među igračima koji čuče. Na tridesetak utakmica u dresu Morave Rajevac je igrao na mestu levog beka.

- Milovan je u Vladičin Han došao s jeseni 1972. godine. Registrovan je za Moravu odmah po dolasku i počeo je da trenira sa nama. Živeo je u iznajmljenom stanu u oficirskim zgradama. Put ga je doveo na jug Srbije jer je u Surdulici, koja je deset kilometara udaljena od Hana, završavao Srednju tehničku školu - seća se tih dana klupski kolega Branislav Bane Radusinović koji je i sačuvao fotografiju sa poslednje utakmice Rajevca u Moravi.

On podseća da su Rajevčevi brat i sestra gimnaziju završili u Vranju, u vreme kada je u ovom gradu službovao.

Marljivošću i velikim požrtvovanjem imao je vremena i za školovanje i fudbal kome je pristupao kao igri u kojoj samo kolektiv sa, u tom trenutku najspremnijim pojedincima, može da postigne rezultat. Čajetincu je odgovarao južnjački temperament, otuda se druženje sa Draganom Đorđevićem „Gulom“ pretvorilo u prijateljstvo i fakultetsko cimerovanje, a onda ovekovečeno kumstvom. I dok se sa Banetom Radusinovićem prisećamo tih vremena, javlja se telefonom Rajevčev kum i kaže da se upravo čuo sa Milovanom koji prenosi pozdrave svima. Intuicija na daljinu, posebno se oseća kada su u pitanju iskreni prijatelji.

- Sanjao je golove i pogađao rezultate utakmica. Imao je istančanu varijantu da proceni ekipu čim igrači izađu na teren i ukaže treneru na opasnosti koje vrebaju - navodi Radusinović.

Nakon sezone u Moravi Milovan se obreo u Borcu iz Čačka. Tada je poneo i dres Olimpijske reprezentacije Jugoslavije na Prvenstvu Balkana u Solunu, za koju su nastupali amateri - igrači iz drugoligaških klubova. Fudbalski putevi su ga kasnije odveli u Užice, na Marakanu... Danas je Rajevac poslednji Srbin u Južnoj Africi nakon eliminacije „orlova“. Ostaje nada da će ga fudbalska sreća poslužiti da dogura što dalje na ovom Svetskom prvenstvu. Ako je po sećanju, onda bi trebalo da se i prognoze obistine.

Liga šampiona je ozbiljnije takmičenje

Nekadašnji fudbaler Morave, Majdanpeka i drugih klubova sa juga Srbije Slađan Aleksić smatra da termin Mundijala ne odgovara mnogim selekcijama.
- Bez obzira na nesrećnu eliminaciju Srbije mislim da Svetsko prvenstvo za evropske igrače nije prioritet. Dolazi u nevreme što se videlo i po igrama reprezentacije Italije i Francuske. Liga šampiona je po kvalitetu mnogo ozbiljnije takmičenje od ovoga što gledamo u Južnoj Africi - ocenjuje Aleksić.
Vreme je za „neke druge utakmice“

Trener mlađih kategorija u lokalnoj Moravi i instruktor u projektu UEFA Otvorene fudbalske škole Slađan Miljković smatra da je Srbija na Mundijalu propustila šansu koja se ne ukazuje često.
- Da nas je sreća ispratila protiv Australije otvorio bi nam se put koji se retko ukazuje jednoj generaciji i tada bismo mogli da govorimo i o finalu. Ovako, sada će početi „neke druge utakmice“ u našem fudbalskom savezu - ističe Miljković.

Izvor: Danas
“...U Srbiji samo krvava revolucija moze promeniti neke stvari!..”

Plasim se da u Han ni atomska bomba ne bi nista promenila... Ima mnogo “bubasvaba” i “miseva”, neko od njih bi mozda preziveo.