Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Tuzna Morava  (Read 3034 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

10 April, 2011, 11:41:04
Reply #20
  • [Global Moderator]
  • Svedok istorije vladicinhan.com
  • *****
  • Posts: 2.875
  • Ocena: +230/-26
  • Gender: Male
Rešenja za ovakvu situaciju mogu polako da se grade i primenjuju u društvu, ali ne ne način kako to radi naše ministarstvo.

Konkretno mislim da nije rešenje sajt od 25 000 eura, niti je to sponzorisanje teniskog turnira sa oko 500 000 eur. To ovo ministarstvo po mom mišljenju ne bi trebalo da radi! Ali je zato ovo što se radi u Norveškoj veoma zanimljivo rešenje. Mogao je recimo taj novac od sajta i turnira biti upotrebljen za čišćenje i sakupljanje već postojeće PET ambalaže po smetlištima i rekama, a da se onda za neki mesec ili godinu do dve krene sa sistemom kao u razvijenijim zemljama - da PET ambalaža i limenke koštaju nekoliko dinara skuplje a da se pri vraćanju iste vraća novac bilo gde, u bilo kojoj radnji a da za to novac obezbeđuje ministarstvo, odnosno, nema tu šta obezbeđivati jedino omogućiti njegovo normalno kruženje i kontrolisati da li sve radnje prihvaraju PET ambalažu i vraćaju novac - ovako ne bi bilo potreba za posebnim kontejnerima za plastiku gde građani sami ubacuju sve i svašta nego bi to radili u prodavnicama, a firme koje recikliraju sakupljale tamo svu ambalažu.

Deluje jednostavno, problema bi verovatno bilo, ali mislim da se ne može javiti ništa što ne bi bilo rešivo u hodu...

Morava će sad biti očišćena, ali šta će se desiti za godinu dana, da li će poreski obveznici preko ministarstva i posle godinu do dve dana opet plaćati čišćenje?

Takođe, uvesti stroge mere kažnjavanja. Ali od represivnih mera daleko su bolje ove sa vraćanjem ambalaže, jer bi u slučaju represije bilo mnogo više nezadovoljnih na način - "Ovaj frlja mnogo više od mene a ne kažnjavate ga, a mene ste za jednu flašu kaznili"...
« Last Edit: 10 April, 2011, 11:42:41 by AlexTheGreat »
“...U Srbiji samo krvava revolucija moze promeniti neke stvari!..”

Plasim se da u Han ni atomska bomba ne bi nista promenila... Ima mnogo “bubasvaba” i “miseva”, neko od njih bi mozda preziveo.