Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Kanalizacioni prsten na Vlasini  (Read 1279 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

02 Maj, 2011, 15:01:26
  • Deda meraklija
  • ****
  • Posts: 650
  • Ocena: +62/-9
  • Gender: Female
КАНАЛИЗАЦИОНИ ПРСТЕН НА ВЛАСИНИ
Министар је обећаоМилан ЗДРАВКОВИЋ
Пројекат најпре није прошао јер за њега нико није лобирао. Међутим, министар Дулић обећао је да ће се лично заузети да се проблем што пре реши

 

Иако је Власина још крајем 2005. проглашена за предео изузетних одлика, што подразумева очување природних вредности и њихово рационално коришћење, њене туристичке потенцијале   и капацитете чини се као да једино препознаје Европска Унија (ЕУ), која је Власину сврстала у светске туристичке мапе. Пројектом „ Програм подршке развоју инфраструктуре локалне самоуправе“ , који финансира Европска Унија, Власина је препозната као место погодно за развој спортског и здравственог туризма и у ту сврху ЕУ је урадила студију изводљивости која је рађена годину и по дана,  завршена је почетком 2010. и обухвата израду канализационог прстена, израду водоводног система пијаће воде, путне и комуналне инфраструктуре и електро инсталације. По тој студији за Сурдулицу је предвиђено 24, 9 милиона евра, а ЕУ је спремна да одмах издвоји 50 посто средстава под условом да постоји још један суфинансијер.

УОЗБИЉИТЕ СЕ
Међутим, радови још увек нису ни близу почетка. Новица Тончев, председник општине Сурдулица, недавно се у Београду састао „у четири ока“ са Оливером Дулићем, министром за заштиту животне средине и просторног планирања, на којем се разговарало о начину решавања овог проблема:

- Министар ми је рекао да овај пројекат није прошао јер за њега нико није лобирао у његовом Министарству. Међутим, Дулић ми је обећао да ће се лично заузети да овај пројекат ипак добије подршку владе чим будемо аплицирали на конкурсу за развој  локалних самоуправа, који би требало да буде отворен кроз петнаестак дана – открива Тончев.

У Министарству нисмо успели да сазнамо детаље Дулићевог разговора са Тончевим. Министров шеф кабинета Срђан Јовичић, био је непримерено језгровит:

- Дајте, уозбиљите се! Одакле вам идеја да бих вам рекао о чему су разговарали – рекао нам је он, а слично је реаговао и Момчило Арбутина, министров саветник за односе са медијима:

- Немамо обичај да дајемо информација са разговора у четири ока!

Ипак, овај састанак представља приметан помак у односима Дулића и првог човека Сурдулице, кога је министар заобишао прилиом посете овом граду прошлог месеца.

Зоран Митић, заменик председника општине сматра да је за све најбоље да влада буде главни партнер и суфинансијер радова на Власини:

 - Иако не постоје конкретни услови, најбоље је да то буде Влада Србије јер то ЕУ види као вид гаранције за остварење пројекта. Од свих радова предвиђених пројектном документацијом  приоритет је канализациони прстен, чија је вредност изградње процењена на  8, 3 милиона евра и обухвата две фабрике за пречишћавање воде и канализациони колектор.

Општина има спреман пројекат који је 2009.  урадио Грађевински факултет Ниш, објашњава Митић, и он је послат Министарству за заштиту животне средине.

- Пројекат је стигао у Министарство али повратног одговора нема до дан-данас. Министар Оливер Дулић до сада је давао само штура саопштења у којима каже да то не зависи од његовог Министарства, већ од Владе Србије која одобрава средства - каже заменик председника општине.

http://www.vranjske.co.rs/2011-04-28/%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80-%D1%98%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%9B%D0%B0%D0%BE.html