Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Strpljivo sa decom  (Read 1001 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

07 Januar, 2012, 13:57:56
  • Moderator
  • Deda meraklija
  • *****
  • Posts: 650
  • Ocena: +62/-9
  • Gender: Female
Strpljivo sa decom


Sa detetom bi trebalo što više razgovarati i davati mu jasno do znanja šta sme a šta ne sme da radi. Ako naviknu da sve bude po njihovom, deca neće slušati ono što odrasli kažu
Roditelje koji su svoju decu razmazili dok su bili sasvim mali, već posle nekoliko godina očekuju problemi. Jer mališani naviknuti da sve bude po njihovom, neće ni obraćati pažnju na ono što roditelji govore. Sa detetom bi trebalo što više razgovarati i davati mu jasno do znanja šta sme a šta ne sme da radi. Opomenite ga kada imate pravi razlog za to, odnosno kada je dete zaista nešto skrivilo.

Još samo pet minuta
Svakom detetu je i više nego zabavno da se igra sa vršnjacima u igraonici ili parkiću. Tada ne oseća ni glad, ni žeđ, sve mu je potaman i ne zna kada je dosta. Međutim, koliko god da mu je lepo, ipak tu ne može da provede ceo dan. Niste mu još ni prišli, a vaše dete je već briznulo u plač i odbija da vas sasluša i krene kući? Rekli ste da ćete i sutra doći, da ga kod kuće čeka omiljeni slatkiš, ali plač je sve jači. Mnogi roditelji tada prave grešku popuštajući detetu. Iako se čini kao sitnica, ovo može da napravi veliki problem u daljem vaspitanju. I sasvim malo dete tada postaje svesno da je dovoljno samo nekoliko suza, pa da dobije šta želi.

Kažnjavanje
Da bi kazna imala nekog efekta, morate joj ostati dosledni. Dete će na sve načine pokušavati da vas „otkravi“ kako bi moglo da se igra sa drugarima, jede omiljenu čokoladu, po ceo dan gleda crtane filmove ili igra igrice na kompjuteru. Podrazumeva se da će u danima kad je kažnjeno biti divno i poslušno. Ipak, reč je reč i morate da je održite. Iako je ostao samo jedan dan do isteka kazne, ne požurujte njen kraj. Ako popustite, dete vas neće shvatati ozbiljno svaki naredni put kada ga kaznite i snalaziće se na razne načine da vas odobrovolji.

Nagrađivanje pohvalama
Nagrade su mnogo važnije, nego kazne. Ako je vaše dete, na primer, pokupila sve svoje igračke pre nego što ste joj rekli ne zaboravite da je pohvalite. To će mu dati veću motivaciju da bude dobro i poslušno. Mame i tate često obećavaju „kule i gradove“ zbog poslušnosti što nikako nije preporučljivo. Tako će dete prvi sledeći put kada ne dobije traženu igračku posle naučenog prvog slova, taj gest shvatiti kao znak da više ne mora da se trudi. Kada svom mališanu objašnjavate šta je dobro da radi, a šta ne, nastojte da budete smireni, strpljivi i staloženi. Jer, autoritet nad decom ne može da se postigne ni dramom, ni galamom.

Izvor: NOVOSTI, Ž.P.
http://www.roditeljportal.com/clanak/vaspitanje/strpljivo-sa-decom.htm