Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Savetovalište za bezbedan internet  (Read 5627 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

03 Mart, 2012, 21:17:16
  • Moderator
  • Deda meraklija
  • *****
  • Posts: 650
  • Ocena: +62/-9
  • Gender: Female
Savetovalište za bezbedan internet


Novi Sad - U Novom Sadu od sledeće nedelje počinje da radi Savetovalište za prevenciju i borbu protiv seksualnog nasilja na internetu, prvo te vrste u Srbiji.

Cilj ovog centra je da pomogne roditeljima, ali i deci da prepoznaju sve opasnosti koje vrebaju na internetu.

Veliki broj osnovaca i srednjoškolaca često ne zna da prepozna uznemiravanje na internetu koje je prisutno kako u svetu tako i u Srbiji. Istovremeno, statistika pokazuje da je samo 9 odsto roditelja svesno toga da su deca na internetu ugrožena.

Posebna opasnost vreba na društvenim mrežama, naročito na Fejsbuku, gde se mogu otvarati lažni profili, sa lažnim fotografijama, komunikacija je laka i jednostavna, kao i pozivi na razne vrste "druženja".

Prevencija zloupotrebe dece na internetu je neophodna i svima su potrebni saveti. Zato Biljana Kikić Grujić iz Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih kaže da je važno da postoji Savetovalište, jer nije MUP taj koji može da vam uvek pruži informacije o profilu vašeg deta ili da vam odgovori na pitanje da li je vreme da vaša ćerka koja ide u 6. razred ima profil na Fejsbuku.

Kako bi se promovisalo bezbedno i odgovornije korišćenje onlajn tehnologije i mobilnog interneta, naročito među decom i mladima, Fond B92 je, zajedno s koalicijom nevladinih organizacija, Ministarstvom kulture, informisanja i informacionog društva Srbije i Ministarstvom policije, pokrenuo projekat osnivanja Centra za bezbedni internet.

Podsetimo da je u akciji Armagedon prošle godine uhapšeno 40 osoba zbog internet pedofilije. To su svakako dobri rezultati Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, ali veliki broj uhapšenih pokazuje da postoji i znatan broj žrtava.

Izvor: B92
http://www.roditeljportal.com/vest/opste/savetovaliste-za-bezbedan-internet.htm