Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Bitno je šta jedu, ali i ko im kuva  (Read 5283 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

16 Mart, 2012, 12:12:56
  • Moderator
  • Deda meraklija
  • *****
  • Posts: 650
  • Ocena: +62/-9
  • Gender: Female
 
 
Bitno je šta jedu, ali i ko im kuva


Istraživači Univerziteta u Granadi potvrdili su da postoji direktna veza između stanja uhranjenosti (nutritivnog statusa) kod dece i osobe koja im priprema obroke.

Studija je otkrila da deca koja ručaju kod kuće sa roditeljima imaju bolje stanje uhranjenosti i izložena su manjem riziku od gojaznosti nego deca čije obroke priprema neka druga osoba.

Studija, koja je nedavno objavljena u žurnalu "Nutricion hospitalaria", otkriva da stanje uhranjenosti kod dece direktno zavisi od osobe koja im priprema obroke. Shodno tome, deca čije obroke priprema njihova majka imaju bolje stanje uhranjenosti nego deca koja ne jedu kod kuće.

Istraživači tvrde da je majka član porodice koji najbolje zna koje su potrebe za ishranom kod dece i najviše zna o ishrani da bi pripremala obroke za decu.

Istraživači su studiju sproveli na uzorku od 718 dece školskog uzrasta između 9 i 17 godina starosti iz 13 državnih i privatnih škola u španskoj pokrajini Granada.

Primenom antropometričkih merenja struka, kukova, ruku i butina, istraživači su ocenjivali težinu, obim i indeks telesne mase (BMI) kod dece po starosnom dobu i polu.

Pored toga, istraživači sa Univerziteta u Granadi napravili su upitnik za procenu porodičnog okruženja, učestalosti konzumiranja određenih vrsta hrane i fizičke aktivnosti dece, s ciljem da se ispita odnos između porodičnog okruženja, gojaznosti i povećane telesne težine u detinjstvu.

Istraživači su, takođe, utvrdili da postoji veza između neaktivnog načina života i indeksa telesne mase.
Statistički značajne razlike u indeksu telesne mase ustanovljene su između dece koja su neaktivna i one sa zdravim navikama u pogledu fizičke aktivnosti.

Utvrđeno je da što se više vremena provodi u gledanju televizije, igranju video igara i pretraživanju interneta, to je viši indeks telesne mase.

Zaključak istraživača je da je izuzetno važno promovisati i podsticati zdrave navike u okviru porodice, što podrazumeva da deca treba da igraju tradicionalne igre koje obično podrazumevaju fizičku aktivnost koja je od suštinskog značaja za zdravlje dece.

Izvor: S MEDIA


http://www.roditeljportal.com/vest/zanimljivosti/bitno-je-sta-jedu-ali-i-ko-im-kuva.htm