Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Danas se navršavaju 104 godine od razornog zemljotresa koji je porušio Vranje  (Read 1402 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

04 April, 2008, 13:01:36
  • [Global Moderator]
  • Svedok istorije vladicinhan.com
  • *****
  • Posts: 2.875
  • Ocena: +230/-26
  • Gender: Male
Danas se navršavaju 104 godine od razornog zemljotresa koji je porušio Vranje

Na današnji dan 4. aprila 1904. godine, pre tačno 104 godine, Vranje je pogodio razorni zemljotres koji je od ukupno 2.043 zgrade porušio 891, što je prema istorijskim izvorima bilo oko 40 procenata ukupnog stambenog fonda u varoši.

Nastradalih nije bilo, registrovani su samo slučajevi povređenih građana. Prvi zemljotres osetio se odmah posle ponoći, da bi do narednog jačine tri stepena došlo nekoliko minuta posle 11 sati. Tačno u 11.05 zemljotres jačine osam stepeni doveo je do rušenja dimnjaka, a dosta zgrada je naprslo, usledila su još četiri manja podrhtavanja tla. Najjači udar, za koji istoričari tvrde da je imao jačinu oko devet stepeni Merkalija, desio se u 11 sati i 27 minuta i trajao je četrdesetak sekundi.

"U vreme najjačeg udara povređena su samo dva lica. Ljudi su panično istrčavali iz svojih kuća. U samom gradu pojavili su se krateri na ulicama iz kojih je poput gejzira šikljala voda. Crkvena zvona oglasila su se sama od sebe...", beleži u svojoj knjizi "Vranje" novinar Miodrag Pešić. U trenutku udara stali su satovi u Vranjskoj Banji i Ristovcu. Tog dana bilo je 12 zemljotresa, a tokom aprila registrovano je čak 56 podrhtavanja tla. Samo 1904. godine u Vranju je registrovano ukupno 79 zemljotresa.

Vranje, Danas, AVP, petak, 4. april 2008.

Izvor: Agencija VranjePress
“...U Srbiji samo krvava revolucija moze promeniti neke stvari!..”

Plasim se da u Han ni atomska bomba ne bi nista promenila... Ima mnogo “bubasvaba” i “miseva”, neko od njih bi mozda preziveo.