Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Kako prepoznati koji vitamini nedostaju detetu  (Read 5916 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

22 April, 2012, 17:22:18
  • Moderator
  • Deda meraklija
  • *****
  • Posts: 650
  • Ocena: +62/-9
  • Gender: Female
Kako prepoznati koji vitamini nedostaju detetu


Dobro uravnotežena, zdrava ishrana može da snabde telo koje raste onim što mu je potrebno, ali ako ste previše zauzeti ili ako je vaše dete izbirljivo što se jela tiče to može voditi nedostatku vitamina.

Ovi znaci vam mogu pomoći da otkrijete u čemu je problem.

NEDOSTATAK VITAMINA D
Nadostatak vitamina D kod dece je čest problem, i uzrokuje da se deca sporo razvijaju, da im zubi kasne sa rastom i da im se stvaraju grčevi u mišićima. Napadi i teškoće u disanju takođe mogu biti simptom.

Nadoknadite vitamin D izlaganjem suncu, mlekom, sirom, jogurtom i žumancima.

NEDOSTATAK VITAMINA A
Simptomi nedostatka vitamina A su, na početku umor, gubitak kose, slabost i gubitak težine, zatim suve oči, ljuštenje kože i respiratorne infekcije. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do ozbiljnih problema sa vidom.

Pobedite nedostatak vitamina A time što ćete se pobrinuti da deca jedu dovoljno žutog i narandžastog povrća kao što je šargarepa ili bundeva, kao i jaja i sir.

NEDOSTATAK VITAMINA B12
Nedostatak vitamina B12 kod dece se javlja u mnogo oblika. Ovaj vitamin dosta utiče ne nervni sistem i na funkcionisanje mozga i srca. Znaci da vašem detetu nedostaje odgovarajuća količina vitamina B12 uključuju bol u stomaku, edem, slabost, nesanicu i mogu početi da gube glas.

NEDOSTATAK VITAMINA B6
Manifestovanje neostatka vitamina B6 kod dece uključuju dijareju, anemiju, slabost, razdražljivost. Istraživači takođe ukazuju da može stajati iza nepažnje, impulsivnosti, hiperaktivnosti, izliva besa i drugih neprikladnih ponašanja.

Nadokndite nedostatak vitamina B nudeći meso, piletinu, ribu, orašaste plodove, jaja, mleko, sir, pasulj.

NEDOSTATAK VITAMINA C
Lako stvaranje modrica, problemi sa zglobovima, suva koža, i loš apetit su znaci da detetu nedostaje vitamin C. Često krvarenje iz nosa, infekcije i razboljevanje takođe mogu da se povežu sa ovim nedostatkom.

Pobedite nedostatak vitamina C omogućavajući dosta mogućnosti da se jede citrusno voće, jagode, paradajz, kivi, i zeleno povrće kao što je brokoli.

Iako su problemi izazvani nedostatkom vitamina šokantni, važno je znati da preterane količine vitamina koje se uzimaju kao suplementi mogu biti toksične u telu. Ako sumnjate da neki od ovih znakova ukazuju na nedostatak, proverite sa svojim lekarom pre nego što svom detetu uvedete dodatne vitamine da bi izbegli predoziranje.

Izvor: S MEDIAhttp://www.roditeljportal.com/clanak/ishrana/kako-prepoznati-koji-vitamini-nedostaju-detetu.htm