Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: H.I.M. Haile Selassie I  (Read 1542 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

01 Septembar, 2008, 12:29:40
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.637
 • Ocena: +141/-17
 • Gender: Male
 • Peace,love and prosperity!
  • http://reload.vladicinhan.com/
Uspesan covek nije onaj koji redja diplome, vec onaj koji ima ideju koja pokrece i njega i sve oko njega!

http://reload.vladicinhan.com
FACEBOOK: Reload festival - Vladicin Han
01 Septembar, 2008, 12:31:09
Reply #1
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.637
 • Ocena: +141/-17
 • Gender: Male
 • Peace,love and prosperity!
  • http://reload.vladicinhan.com/

Haile Sellasie se rodio kao Tafari Makonnen u Etiopiji 1892 godine. Ozenio se sa Wayzako Menen 1911 godine, kcerkom imperatora Menelika II. Posto je postao princ (Ras), Tafari je postao u fokusi Hriscanske javnosti koja nije obozavala Menelikovog unuka Lij Yasua, zbog njegove progresivne prirode i kasnije nerealne politike. Imenovan je pretendentom za tron 1917 godine, ali je morao da ceka sve do smrti princeze Zauditu da bi konacno postao car. Tokom godina 1917 – 1928 Tafari je putovao u gradove kao sto su Rim, Pariz i London postajuci prvi Etiopijski vladar koji je posetio Evropu. U novembru 1930 godine Zaubitu je preminula i Tafari je krunisan za cara, postajuci tako 11 vladar u lozi Kralja Solomona. Tokom vladavine uzeo je ime Haile Sellasie, koje znaci “Might Of The Trinity”, (Moc Trojstva). Ovo zvanje ce biti glavna odlika Sallasijeve zustre politike i pokusaja modernizacije Etiopije kroz tehnoloski napredak i ucesce u svetskoj zajednici. Etiopija se borila protiv Italije u Drugom Svetskom ratu, Sellasie je osnovao League Of Nations, stekao je internacionalnu popularnost zbog svojih humanitarnih akcija i ocuvanja suvereniteta Etiopije
Etiopija kulturalno i resursima bogata zemlja okruzena Evropskim kolonijalnim silama, zadrzala je svoj suverenitet do 1900 godine. Sallasijevi prethodnici su prosilili svoje carstvo sve 1800 godine i formirali savez Sa italijanima koji su izrazili svoje interese u Severnoj Africi. Odnosi su bili dobri sve do 1890 godine kada su Italija i Britanija postigle dogovor Da bi Etiopija predalo da bude Italijanski protektorat. Etiopija pod Menelikom je ostala suverena drzava, uprkos konfliktu, a kako je izgledala pod Sallasijem: slobodna Etiopija sa Italijanskim, Britanskim i Francuskim kolonijama oko nje, a Italijani su zeleli da prosier svoje kolonije jer je njihova moc i mogucnost da to postgne rasla.
Pre nego sto je Sallasie krunisan za negusa (kralja), poceo je da radi na modernizaciji Etiopije kako bi mogla da bude ravnopravni rival Evropi u nadolazecem vremenu. Napravio je znacajne korake u unapredjenju birokratije, skolovanja, zdravstvenih i socijalnih servisa. Jos vaznije u politickom smislu Salassije je delovao da promovise Etiopijansku snagu i suverenitet id a osigura saveznike koji su se granicili sa njom. Etiopija je zatrazila clanstvo u Ligi Naroda ali je odbacena jer je praksa ropstva i dalje bila snazna. Godine 1923 radeci zajedno sa princezom Zauditu prekinuo je trgovinu robovima i Etiopija je anonimno pristupila Ligi Naroda. Njegov sledeci korak je bio da ohrabri i druge nacije da oslobode svoje robove i njihovu decu id a stvore vladine ustanove koje ce to uraditi. Prioritet u njegovom preuzimanju moci je promovisanje dvadesetogodisnjeg primirja sa Italijom 1928 godine i zaustavljanje i kontrolisanje ilegalne prodaje oruzja 1930 godine.
Godine 1931 posle uspostavljanja vlasti, Sallasie je doneo prvi Etiopijski ustav, koji je kontrolisao moc mnogih rasa i potcinio ih svojoj krvnoj liniji. Ovaj potez je bio uspesan jer je doprineo modernizaciji Etiopije kroz birokratiju i silodarnost, i primoravajuci sve glavne rase da ga podrze ili da budu protiv njega. Godine 1934 posle nekoliko neuspelih gradjanskih pobuna sve rase su ga ili podrzavale ili su njihove vodje bile proterane iz Etiopije. Svi sum u bili lojalni jer je gradio i podizao skole, univerzitete, uveo je novine i omogucio uvodjenje elektricne energije i telefona, kao javnih zdravstvenih centara. Banka Etiopije je osnovana 1931 godine, sto je doprinelo uvodjenju monetarnog sistema.
Kada su promene u Etiopiji koje je Sallasije uveo izgledale obecavajuce, suocio se sa valikim problemom po svoju rastucu naciju kada je Benito Mussolini dosao na vlast u Italji 1922 godine. Severno Africka kolonija Eritreja, drzana od strane Italije je bila veza Italijansko/Africkih odnosa od 1890 do 1922 godine, koda je Italija pokazala veliko interesovanje za nju. Godine 1928 mirovni pregovori su uspostavljeni od strane Italije, ali je izgledalo da Mussolini zeli Eritreju samo kao strateski polozaj za dalje osvajanje Afrike. U decembru 1934 godine doslo je do incidenta kojeg su prouzrokovali Italijani napadom na Etiopiski korpus kod Welwel wells koristeci pustinjske nomade. Liga Naroda je uspela da ubedi obe strane da potpisu primirje u septembru 1935 godine. Italija je napala Etiopiju mesec dana kasnije bez objave rata, Liga Naroda je osudila Italiju kao agresora, ali nikakve akcije nisu preduzete. Borbe su trajale sedam meseci, a snage Etiopije su polako slabile. Sallasie je uvideo da su njegove snage slabije od protivnickih i bio je sokiran upotrebom hemijskog oruzja od strane Italije, i ne reagovanjem Lige Naroda.
Bio je primoran da napusti zamlju 2 maja 1936 godine, potez koji je izazvao veliki proj kritika od onih koji su u njemu videli ratnickog vladara Etiopije. 30 juna Sallasie je otisao u Zenevu da potrazi za pomoc od Lige Naroda. Odrzao je snazan govor koji je adresirao na Italjanski embarko na uvoz oruzja i posledica akcija Lige Naroda koje ce ili izraziti kolektivnu sigurnost ili se pokazati internacionalnu nemoc. Govor je stekao veliki broj publike narocito u Americi, gde je pridobio veliki broj simpatija. Sallasie je uspeo da poveca podrsku Amerike i Rusije, barem verbalno, dok su Francuska i Britanija i dalje isticale pravo Italije na okupiranje Etiopije.
Dok se Sallasie nalazio u izgnanstvu, Italijanske snage su uspostavile vlast u Etiopiji i gusili narodne ustanke masakrima. U Britaniji gde je proveo najveci deo svog izgnanstva, pokusao je da stekne narodnu podrsku za svoju zemlju, ali dobijajuci malo paznje sve dok Italija nije usla u rat na strani Nemacke u junu 1940 godine. Posle pridruzivanja, Britanija i Sallasie su radili zajedno na okupljanju preostalih revolucionarnih snaga u Etiopiji. Napredovao je do Khartouma 1940 godine da bi bio blizi svojim trupama i Britanskim koordinatorima. Sa armijom Britanaca, Juzno Afrikanaca, Afrikanaca i Etiopijskim vojnicima Haile Sallasie je ponovo usao u Addis Abebu 5 maja 1941 godine, ali su se borbe na tlu Etiopije nastavile sve do januara 1942 godine. Tokom godina rata Sallasie je kontrolisao unutrasnje afere, ali sa dopustenjem Britanije. Po svom povratku, bez konsultovanja Britanaca, postavio je sedam clanova kabineta i guvernera Addis Abebe. Britanci su pomogli Etiopiji u treniranju nove armije svojim savetnicima, sto im je pomoglo da postave strucnjake umeso aristokratije, ali je adbijao Britansku pomoc kada je ona ugrozavala njegovu kontrolu nad njegovom zemljom. Povracivanje moci pokazalo je Sallasia kao apsolutnog diktatora, ali uvek sa Etiopijom u svojim mislima. Modernizacija koju su doneli Britanci ubrzala je industrijalizaciju, a birokratija je pomogla Sallasiu da vidi u modernizaciji jedini nacin da prezivi. Pokusao je da Eritreju pripoji Etiopiji, ali decenije Italijanskog uticaja su pokazivale drugacije, a Britanija je odbila njegove zelje.
Kada se vratio na vlast, shvatio je kao neophodno povecanje poreza da bi obogatio zemlju, ali posle velikog broja protesta morao je da popusti. Druga velika reforma koju je uveo je potcinjavanje patrijarha umesto Aleksandrije, direktno sebi, cime je prekinuo sesnaest vekova dugu tradiciju.
Posle Drugog Svetskog rata Sallasie je video sebe kao plemenitog, ali energicnog svetskog lidera. Etiopija je bila osnivajuci clan Ujedinjenih Nacija i Organizacije Africkog Jedinstva. Haile Sallasie, posle primanja pomoci od Britanije sve do 1953 godine, okrenuo se i Americi, a primao je pomoc i od nacija kao sto su Italija, Kina, Zapadna Nemacka, Tajvan, Jugoslavija, Svedske i Sovjetskog Saveza.
U svojoj zemlji Sallasije je uzivao politicki realizam, pokusavajuci da uspostavi mir mrdju vodecim Etiopijskim fakcijama, etnickim, religioznim i ekonomskim, kroz kompromis. Uspostavio je sudove, a vodece sufije je sam birao i potcinio ih je sebi. Izdao je i novi nacionalni ustav 1955 godine. Ustav je bio sastavljen od novih, mladjih stvari, izdvajao je i Sallasijevo pravo na vlast i pravo Etiopije na Eritreju.
Sallasijeve glavne promene u formi velikih reformi Etiopije,a kada  su polako pocele da se realizuju sa prevratom izdatim u decembru 1960 godine u Addis Abebi, dok je Sallasie bio na jednoj od svojih uobicajenih diplomatskih misija. Sa izvesnim uspehom prevrat su predvodili imperijalni telohranitelji, sef policije i radikali koji su uzivali podrsku naroda, ali sve je palo u vodu kada sa Sallasie vratio u zemlju gde je zadobio podrsku vojske i avijacije, kao i crkve. Iako akt d'état nije uspeo, kako bilo vodio je do polarizacije tradicionalnih i progresivnih fakcija, i narodnog pokusaja da unapredi ekonomsku, socijalnu i politicku pozicuju populacije
 Posle prevrata, Sallasie je pokusao da se obracuna sa svojim protivnicima uvodjenjem socijalnih i politickih reformi. Godine 1966, plan da reformise porezni system kako bi unistio zemljoposednike nije uspeo jer su vecinu u paramentu cinili zemljoposednici. Godine do 1974 su bile obelezene rastucom inflacijom, korupcijom i zategnutim odnosima izmedju narodnih grupa i sindikata Sallasie je dobijao punu podrsku vojske, davajuci im razne olaksice, koje su ga zadrzavale na vlasti. Odnosi izmedju vojske i naroda sa druge strane su bili veoma zategnuti, a gradjanskih sloboda gotovo da nije ni bilo. Sukob je poceo 12 januara 1974 godine, predvodjen od strane pobunjenih provincija u februaru. Pocetkom juna grupa od oko 120 vojnih oficira osnovali su grupu poanatu kao Derg koji je predstavljao vojsku i radio iza zatvorenih vrata. Suprotstavljajuci se imperatoru, poceli su da zatvaraju aristokratiju i clanove parlamenta koji su podrzavali stari poredak. Ova grupa je uklonila Sallasijevu vladu i preuzela vojsku pod svoju kontrolu. U julu 1974 godine Derg je zahtevao novi ustav koji se zasnivao na njihovoj “Ethiopia First” ideologiji, nastavili su da potkopavaju imperatorov ugled uzivajuci narodnu podrsku. Imperatorova imovina i palata su nacionalizovane u avgustu, a Sallasije je direktno optuzen za prikrivanje razdora iz 1970 godine u kome je poginulo stotine hiljada ljudi. 12 septembra, formalno je razresen duznosti i uhapsen, a Derg je preuzeo vlast, formalno preimenovan u provisional Military Administrative Council.
U avgustu 1975, Njegovo Kraljevsko Visocanstvo Haile Salassie umro je pod sumnjivim okolnostima u kucnom pritvoru i sahranjen je u tajnosti.
Njegovo rano zavestanje Etiopojanskog ponosa i suverenosti transformisalo ga je u glavnog borca starog protiv novog poretka. Stari poredak je efektivno unisten 1977 godine, a Derg je uveo Etiopiju u novu eru socijalizma.
Uspesan covek nije onaj koji redja diplome, vec onaj koji ima ideju koja pokrece i njega i sve oko njega!

http://reload.vladicinhan.com
FACEBOOK: Reload festival - Vladicin Han
01 Septembar, 2008, 12:32:53
Reply #2
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.637
 • Ocena: +141/-17
 • Gender: Male
 • Peace,love and prosperity!
  • http://reload.vladicinhan.com/
The State Visit of Emperor Haile Selassie I

All Hail the King of Kings, the Lion of Judah, the Almighty One, Ye shall break every chain again and again...

Toplota koja je dolazila sa pista KingstonskogNorman Manley Internacionalnog Aerodroma, nije bila nista u poredjenju sa nivoom uzbudjenja kod heljade okupljenih ljudu koji su se okupili tog 21 dana aprila 1966 godine. Dan je proglasen narodnim praznikom u cast Imperatora i ljudi su poceli da pristizu od srede uveceiz mesta koja su bila u blizini, al ii iz udaljenih mesta, da bi formirali najvecu masu koja se ikada okupila na Norman Manley Internacionalnom Aerodromu. Oni su dolazili na arodrom ne birajuci sredstva prevoza, dolazili su kolima, kamionima, autobusima, biciklima, pesice. Udarci bubnjeva su se stalno culi, proizvodeci skoro hipnoticni ritam. Miris ganje sirio se aerodromom komletirajuci dobrodoslicu u iscekivanju Imperatora na njegovoj prvoj zvanicnoj poseti Jamajci.
Brat George Huggins iz Accomponga ovako je opisao dobrodoslicu, "it is hard to put in words what seeing this man, this great man, the Lord of lords, in Jamaica meant to us in the Rastafarian community. We had heard so much about him for so long." Na pisti, talasajuce palmino lisce, crvena, zelena i zlatna Etiopijanska zastava vijorila se u znak dobrodoslice. Svi su gledali u pravcu neba pitajuci se gde je avion koji je nosio Njegovo Kraljevsko Visocanstvo iz Trinidada i Tobaga, svi su se pitali kada ce stici. Kisa je pocela da pada, a narod je i dalje cekao da se avion pojavi kroz sive oblake koji su se formirali.
Kada su se znakovi ricuceg lava i boja crvene, zelene i zlatne konacno pojavile, kisa je prestala da pada. Narod je tada uzviknuo”Vidite kako je Bog prekinuo kisu”. Zvuk mase je bio zaglusujuc kada je masa pocela da se priblizava da vidi tako dugo ocekivanog posetioca oetrva. Masa je jednostavno polomila sve prepreke koje su ih zaustavljale na putu da sebe stave u poziciju da se priblize sto je moguce blize “Kings Of Kings”. Ali Lion of Judah se nije odmah pojavio kako se ocekivalo, umesto toga avion je i dalje stajao u tisini u moru aktivnosti i zvuka. Nikakvi pokreti se nisu mogli videti iz kabine. Vrata aviona su se konacno otvorila 45 minuta kasnije oko 2i15 posle podne, a Njegovo Kraljevsko Visocanstvo se naslo na vrhu stepenica na vrhu aviona.Masa je odgovorila uzvicima koji su “bili jaci od zvuka grmljavine, cak jaci i od eksplozije” Imperator je zaplakao kada je podigao svoje ruke sto je bio polu kraljevski gest, polu poziv za aplauz. Masa, skoro bez razloga je pocela da place uzvikivajuci  " God is with us. Mek me touch his garment,"
Gospodin Mortimer Planno, Ras Tafari lider, zahtevao je od mase da se pomere i puste Imperatora da bezbedno izadje iz aviona i prodje. Uz pomoc vojske i policije, Imperator, njegova kcerka i ostatak njegove delegacije su bili u mogucnosti na napuste aerodrome. Oko 5 sati posle podne stgli su na Nacionalni Stadion gde ih je jos veca grupa naroda ocekivala. Etiopijanska i Jamajcanska himna su izvodjene, a Imperatoru su predate kljucevi grada od strane guvernera Kingstona i St. Andrew Corporation (KSAC) gospodina Eustace Birda. Imperator je primljen kod predsednika vlade Sir Donald Sangdtera. Ceremonija je kako bilo, obelezena protestima u znaku ljudskih prava sa anti vladinim sloganima. Imperator je primljen na veceru u Kuci Kraljeva gde su ekstra policijske snage bile na duznosti, da bi sprecile bilo koga da udje, jer je entuzijazam naroda Jamajke bio ogroman.
Sledeceg dana Imperator je posetio centar Kingstona gde je posetio War Memorial gde se nalazio King George Vl Memorial Park i Parliament. Obratio se narodu i novinarima preko prevodioca u Kuci Kraljeva. Kako je presrecan sto je posetio Jamajku u tako kratkom vremenu posle njene nezavisnosti. Tog popodneva Imperator je posetio i Vale Royal da bi video egzibicije lokalnog avio udruzenja Rastafarian Brethren Association, a tog vecera je primio i titulu pocasnog Doctor of Laws od strane University of the West Indies u specijalnoj ceremoniji.
U subotu 23 aprila, Imperator je vozom posetio zapadnu stranu ostrva. Masa ga je pratila tokm osmocasovnog puta tokom koga se zaustavljao da bi video Denbigh, Williamsfield, Maggotty i Montpelier do kraja putovanja u montego Bayu oko 4 casa posle podne. U Spanskom Gradu, gde su zvanicnici pokusali da odrze ceremoniju ukljucujuci i Imperatora u joj, jedan ucenik i nekoliko policajaca su povredjeni, a policijski automobile su bili osteceni bacanjem kamenja i flasa, incident su mogla da uzrokuju samo dva navedena razloga: generalni osecaj da policija pokusava da spreci Rastafarijance da se priblize Imperatoru; glassine da Imperator nije Haile Selassie vec prevara Jamajcanskog naroda od strane vlade. Policija je morala da koristi suzavac kako bi uspostavila kontrolu nad masom.
Oko 4i15 posle podne Imperatorov automobile je prodefilovao, pozdravljen od strane mase, na 30 minutnom defileu koji je nazvan Charles Square. Imperator Selassie napustio je Jamajku u nedelju 24 aprila oko 9 casova pre podne da bio posetio Haiti posle ispracaja od strane First Battaliona, Jamajcanske Regimente. U kontrastu urnebesnog doceka, njegov odlazaj je bio tuzna scena, sa samo nekoliko stotina ljudi koji su ga pozdravili na Montego Bay Aerodromu.
Uspesan covek nije onaj koji redja diplome, vec onaj koji ima ideju koja pokrece i njega i sve oko njega!

http://reload.vladicinhan.com
FACEBOOK: Reload festival - Vladicin Han
01 Septembar, 2008, 12:34:10
Reply #3
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.637
 • Ocena: +141/-17
 • Gender: Male
 • Peace,love and prosperity!
  • http://reload.vladicinhan.com/
Racial Discrimination

“Spektar rasne diskriminacije koja je tako dugo bacala mracnu i zlu senku na veci deo nase planete polako nestaje. Ljudi polako pocinju da sude prema svojim talentima i sposobnostima, a manje prema superiornom rasnom i religijskom pripadanju. Ali ipak ima onih koji se u svom fanatizmu i neznanju, odupiru plimi poplave, a oni su ti protiv kojih nase delovanje mora biti direktnije. Mucenje za pobedu nase brace u Juznoj Africi ciji je status status slobodnih ljudi, slobodnih da ustanu, glava visoko uzdignutih, koje prezivljavaju milioni Afrikanaza i Azijata, se nastavlja. Nasa duznost nije ispraznjena, nas cilj nije da trcimo, nase pobede nije bilo jos od aparthejda, legitimne politike Vlade Ujedinjene Juzne Afrike, uspostavljene u mnogim delovima sveta.
U Juznoj Africi, postojao je pokusaj uspostavljanja jedinstva svih rasa i nacija. Taj pokusaj je od pocetka bio ocudjen na propast. Mi se svi ovde zalazemo, na za pauzu u ovom naporu, dok se praznina i ismevanje ne otkriju od strane onih koji to ne vide  i onih koji ih koriste u svoje sopstvene svrhe i dok ne odbace doktrinu koja je uvreda za sve ljude i Svemocnog Boga u Svom obliku koji smo mi stvorili. Ali, u isto vreme, nemojmo osamutiti sami sebe u nasoj nameri da stvorimo mogucnost donosenja zakona o jednakosti, za one koje brinu stavovi i vrednosti, na koje intelekt na zalost veoma malo utice. Nemojmo se povuci pred mrznjom onih koji, cak i kada brane svoju slobodu od uticaja i predrasuda, otkrivenih od strane svojih akcija koje otrov diskriminacija ostavljaju stalno efektnim i onih akcija otkrivenih od strane nas, ne manjih od njihovih, koji se mole nerazumljivim emocijama, koje mi, ne manje od njih, osecamo kao virus koji se naziva netolerancija.


by ~~ H.I.M. Haile Selassie I
Uspesan covek nije onaj koji redja diplome, vec onaj koji ima ideju koja pokrece i njega i sve oko njega!

http://reload.vladicinhan.com
FACEBOOK: Reload festival - Vladicin Han
01 Septembar, 2008, 12:42:18
Reply #4
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.637
 • Ocena: +141/-17
 • Gender: Male
 • Peace,love and prosperity!
  • http://reload.vladicinhan.com/
Uspesan covek nije onaj koji redja diplome, vec onaj koji ima ideju koja pokrece i njega i sve oko njega!

http://reload.vladicinhan.com
FACEBOOK: Reload festival - Vladicin Han