Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Ska  (Read 1027 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

17 Septembar, 2008, 21:54:10
 • Moderator
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.637
 • Ocena: +141/-17
 • Gender: Male
 • Peace,love and prosperity!
  • http://reload.vladicinhan.com/

 Niko ne ume sa sigurnoscu da kaze kada je nastala prva ska pesma. Jednostavno ono sto su muzicari svirali na sesion-ima vise nije licilo na "regularni" R&B. Karakteristicno obelezje ska zvuka ( a kasnije i reggae muzike) je naglasak na afterbeat-u ("povratnom" udarcu). I za sam naziv, "ska", se prica da je nastao na ovim session-ima, po karakteristicnom zvuku gitare, tako da su producenti govorili svojim muzicarima " sviraj ono skat!skat!...".

Bez obzira na to kako je nastala, jamajcanska prva internacionalno priznata muzicka forma bez sumnje potice iz getoa zapadnog Kingstona (Trenchtown), tada punih dosljaka sa sela koji su pokusavali da se snadju u velikom gradu. Veliki broj ranih zvezda ima ovo zajednicko poreklo - Toots Hibbert, Bob Marley, Jimmy Cliff. U filmu "The Harder They Come" Jimmy Cliff u glavnoj ulozi daje uverljiv portret muzicke industrije toga vremena : "Nije mi bilo lako kada sam prvi put dosao u Kingston. Stvarno nikog nisam znao. Morao sam da se za sve sam izborim, a to je cesto bilo veoma tesko."

Jamajka 1962. godine dobila politicku nezavisnost i nacionalno odusevljenje je dalo novi podsticaj muzicarima da stvore novi nacionalni zvuk. Ska je u pocetku bio prihvacen samo u getoima, medjutim uskoro pocinju da ga sviraju i "uptown" bendovi, medju kojima je najpoznatiji Byron Lee and The Dragonaires. Lee to ovako objasnjava : "Jednog dana nazvao me je Edward Seaga (tadasnji ministar kulture, kasnije i premijer Jamajke) i rekao da Jamajci kao nezavisnoj naciji treba sopstvena muzicka forma. Rekao mi je da pokusam da razvijem ska koji se svirao u zapadnom Kingstonu. I tako smo mi poceli da ga sviramo. Bilo je komentara da smo pretvorili ska u komercijalnu muziku, ali da nije bilo nas ska nikada ne bi postao popularan."
Uspesan covek nije onaj koji redja diplome, vec onaj koji ima ideju koja pokrece i njega i sve oko njega!

http://reload.vladicinhan.com
FACEBOOK: Reload festival - Vladicin Han
17 Septembar, 2008, 21:55:15
Reply #1
 • Moderator
 • Starac Focho
 • *****
 • Posts: 1.637
 • Ocena: +141/-17
 • Gender: Male
 • Peace,love and prosperity!
  • http://reload.vladicinhan.com/

Jedan od najznacajnijih ska bendova svih vremena su The Skatalites. Osnovani su 1963. godine i kroz bend je prosao veliki broj kvalitetnih muzicara, medju kojima su najpoznatiji Tommy McCook, Roland Alphonso (saksofon) i Don Drummond (trombon). Bendovi koji se sastoje od izrazitih individualaca i izvanrednih muzicara obicno ne traju dugo. 1964. godine Drummond, koji imao ozbiljne psihicke tegobe, ubio je svoju devojku, za sta je osudjen na robiju gde je ubrzo i umro. Bend je nastavio da radi jos neko vreme, ali, iako njihov kvalitet nije opao entuzijazam sigurno jeste, tako da su se 1965. raspali. The Skataltes nisu bili zajedno duze od 18 meseci, ali za sobom su ostavili veliki broj izvanrednih hitova i ogroman uticaj. Neke od njihovih najpoznatijih pesama su "Man In The Street", "Guns Of Navarone", "Pheonix City", "Addis Ababa", "Silver Dollar".

Veliki broj ranih ska pesama su obrade tradicionalnih narodnih pesama, kao sto su "Penny Reel" i "Oil In My Lamp". Izgleda da je muzika dolazila lakse od tekstova tako da dosta ska pesama ima gotovo besmislene reci. Ovo je i razumljivo - osnovni cilj je bio da uz muziku moze da se igra.

Pesma "My Boy Lollipop" Milli Small je bila prva ska pesma koja je postigla internacionalni uspeh, dospevsi na britansku top listu. Poznate pesme ovog perioda su i "Simmer Down" (The Wailers), "It's You" (Toots and Maytals), "Miss Jamaica" (Jimmy Cliff), "Forward March" (Derrick Morgan).
Uspesan covek nije onaj koji redja diplome, vec onaj koji ima ideju koja pokrece i njega i sve oko njega!

http://reload.vladicinhan.com
FACEBOOK: Reload festival - Vladicin Han