Welcome to Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Forum po moj merak @ VladicinHan.com

Author Topic: Rekordi  (Read 1776 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

12 Novembar, 2008, 13:57:44
  • Mladi meraklija
  • **
  • Posts: 90
  • Ocena: +14/-3
  • Gender: Male
NAJDUŽI KONCERT U POVIJESTI

Nazvali su ga Organ/ASLSP, što stoji za 'As long as possible' , u prijevodu 'što je dulje moguće', započeo je 5. rujna 2001. u jednoj crkvi u Halberstadtu (Njemačka), a trajat će, vjerovali ili ne, 639 godina. Projekt je baziran na konceptu samosvirajućih orgulja koje tonove mijenjaju tek svakih nekoliko godina.

NAJVIŠE PRODANIH ULAZNICA

Godine 1990. 184.368 osobe su kupile kartu za koncert Paula McCartneya u Rio de Janeiru učinivši ga tako koncertom s najvećim brojem prodanih ulaznica na svijetu svih vremena.

Europski rekord za najveći broj prodanih ulaznica drži talijanski izvođač Luciano Ligabue, koji je za koncert održan 10. rujna 2005. u Modeni, prodao čak 162.264 ulaznice.

TRI KONTINENTA U ISTOM DANU

Hard rock grupa Def Leppard uspjela je održati tri koncerta na tri kontinenta, i to sve u istom danu! Bilo je to 23. listopada 1995, a nastupili su u Maroku, Londonu i Kanadi, a na sva tri mjesta, zahvaljujući različitim vremenskim zonama i brzom avionskom prijevozu, uspjeli su izaći na pozornicu pola sata prije ponoći. Engleskinja Rachele Stevens je u roku od 24 sata uspjela nastupiti pred publikom sedam puta. Između 24. i 25. rujna 2004. nastupila je u Salfordu, Liverpoolu, Stokeu, Birminghamu, Bristolu, Oxfondu i Londonu. Svaki izlazak pred publiku trajao je 'barem' 15 minuta.

NAJVEĆI KONCERT

Na Staru godinu 1984. u Rio de Janeiru, na čuvenoj plaži Copacabani održao se veličanstveni koncert Roda Stewarta, koji i dan danas nosi titulom najvećeg, odnosno najposjećenijeg koncerta svih vremena: 3,5 milijuna ljudi je prisustvovalo!

NAJVIŠE OBRADA

Doživjela je pjesma Yesterday Paula McCartneya. Postoji barem 1.600 verzija iste pjesme. Otpjevali su je i prepjevali, između ostalih i Elvis Presley, Frank Sinatra i Ray Charles, da navedemo samo neke. Čak osam godina zaredom bila je najizvođenija pjesma na američkim radiostanicama.

"LUDI" REKORD

Čak 16 pjesama s naslovom Crazy našlo je svoj put do američkih top lista. Najveći uspjeh imao je Seal, koji je stigao do drugoga mjesta 1990, dok je Mark Morrison 1996. dospio na 6, a 'ludi' Mud dogurao do 15. mjesta 1994. Drugi najprisutniji naslov na top listama bio je Angel, sa 11 pojavljivanja na američkim chartovima.

NAJDUŽI NASLOV ALBUMA

Album s najdužim naslovom svih vremena bio je onaj Fione Apple, koji je imao čak 90 riječi.Ovako je glasio: When the pawn hits the conflicts he thinks like a king what he knows throws the blows when he goes to the fight and he’ll win the whole thing ’fore he enters the ring there’s nobody to batter when your mind is your might so when you go solo you hold your own hand and remember that depth is the greatest of heights and if you know where you stand then you know where to land and if you fall it won’t matter ’cuz you’ll know that you’re right. Objavljen 1999, nije postigao poseban uspjeh, te je u SAD stigao tek na 46. mjesto top lista.

ZATVORSKA PTIČICA


Tupak Shakur dospio je na ovaj popis po neobičnosti mjesta na kojem je dočekao uspjeh svog albuma. Naime, kada je njegov album Me against the world dospio na prvo mjesto, Tupac je bio nigdje drugdje nego u – zatvoru!

NAJDUŽI NASLOV SINGLICE

Rekord za singlicu s najdužim naslovom pripada grupi Faces. Godine 1974. objavili su jednu čije je naslov imao 114 slova: You can make me dance, sing or anything even take the dog for a walk, mend a fuse, fold away the ironing board or any other domestic short coming. Singl je stigao do 12. mjesta engleske top liste.

NAJDUŽA RIJEČ

Titula najdužeg naslova sačinjenog od samo jedne riječi pripala je pjesmi Rite Pavone: Supercalifragilistichespiralidoso. Izašla je 1965. kao jedna od pjesama soundtracka filma Mary Poppins. Druga po redu je Celentanova pjesma Prisencolinensinainciusol, koja je čak stigla do prvoga mjesta na engleskoj top listi. Od albuma rekord drže Propellerheadsi sa svojim Deckandrumsandrockandroll, objavljenim 1998. godine.

IME KAO OGLAS

Grupu s najdužim imenom osnovali su Talijani, a nazvali su se Balla pure tutta notte bambolina che ti bacio sulla bocca domattina, dagli amici confidenzialmente detti Smack, što bi u prijevodu značilo: 'Samo pleši mala cijelu noć, a ujutro ću te poljubiti u usta, od prijatelja kojeg u povjerenju zovu Smack'. Dotična grupa objavila je razne mikseve između 1985. i 1986. i nastupila na talijanskom Festivalbaru, ali je, usprkos naporima producenta Massima Pogginia, ubrzo nestala sa scene.

NAJDUŽI HIT SINGL

'American pie', pjesma Dona McLeana, napisana u sjećanje na Buddyja Hollya, u svojoj originalnoj verziji trajala je dobrih osam minuta i 32 sekunde. Godine 1972. stigla je na drugo mjesto američkih top lista.

NAJVIŠE PRVIH MJESTA

Elton John drži dva rekorda koji među njegovim kolegama sigurno izazivaju zavist. Prvi je taj da je između 1971. i 1999. što na engleskim, što na američkim top listama zauzeo prvo mjesto čak 16 puta! Drugi rekord je onaj za najprodavaniju singlicu svih vremena. Njegova Candle in the wind je od 1997. do danas prodana u oko pet milijuna primjeraka u V. Britaniji, i u više od 11 milijuna primjeraka u SAD-u.

NAJMLAĐI NA TOP LISTAMA

Kada je 1963. stigao na prvo mjesto američkih top lista, Little Stevie Wonder, kojeg danas poznajemo jednostavno kao Stevieja Wondera, imao je samo 13 godina. U Engleskoj taj isti rekord drži polupoznati Neil Reid, koji je 1972. zauzeo prvo mjesto top liste, a u tom trenutku imao je 12 godina. Među ženama ili, bolje rečeno, djevojkama, primat drži Joss Stone, koja je izbila na vrhove ljestvica s pjesmom 'Mind, body & soul' kao djevojka stara 17 godina i 181 dan.

Rekord među singlicama drži umjetnik prigodna imena Little Jimmy Osmond. Naime, kada je njegov singl stigao na prvo mjesto engleske ljestvice, Little Jimmy imao je samo devet godina i osam mjeseci, a pjesma se zvala možda malo manje primjereno za njegovu dob - 'Long haired lover from Liverpool'.

NAJSTARIJI NA TOP LISTAMA

Najstariji pjevač koji je stigao do vrha top lista je bio Louis Armstrong. Kada je njegova pjesma What a wonderful world izbila na vrh, njemu je nedostajalo samo dva mjeseca do 68. rođendana.

NAJBRŽI JEZIK

Titulom najbržeg jezika može se pohvaliti izvođač Rebel XD, poznat još kao Seandale Price. On je 24. svibnja 1998. uspio izgovoriti 638 sloga u 54,5 sekundi, što bi bilo malo manje od 12,5 sloga po sekundi.

PRVI NA ISTOKU

Wham je prva grupa sa zapada koja je probila željeznu zavjesu i svirala u Kini. George Michael i Andrew Ridgeley 1985. nastupili su u Pekingu pred 10.000 osoba.

NAJSKUPLJA GITARA

Godine 2002, jedan kupac koji je želio ostati anoniman dao je, vjerovali ili ne, 583.992 funte za legendarnu gitaru Tiger koja je pripadala Jerryju Garciji iz Grateful Deada. Dougu Irwinu trebalo je šest godina da je izradi, da bi je Jerry Garcia zatim koristio jedanaest godina. A 1994. jedan strastveni kolekcionar otvorio je kesu i za saksofon Charlieja Parkera dao 93.500 funti.

NAJSKUPLJI AUTOMOBIL

Phantom V Rolls Royce, koji je pripadao Johnu Lennonu 1965, dvadeset godina kasnije prodan je za 2.229.000 dolara!

NAJSKUPLJI SECON HAND

Dana 16. rujna 1998. Sotheby’s je na aukciju stavio korzet koji je nosila Geri Halliwell iz Spice Girlsa. Korzet je izradila Karen Davis, sestra pjevačice, a postigao je cijenu od 41.320 funti.

NAJUSPJEŠNIJI

Paul McCartney je najuspješniji glazbenik svih vremena. On se može pohvaliti sa 60 zlatnih diskova i više od 100 milijuna prodanih singlica ostvarenih tijekom karijere!

NAJBOGATIJI

Među svim glazbenicima uvjerljivo najbogatiji je Paul McCartney. On se može pohvaliti imetkom koji prelazi magičnu granicu od milijarde funti. Na drugom mjestu je David Bowie, čije se bogatstvo procjenjuje na oko 510 milijuna funti. Ali najbogatiji čovjek u svijetu glazbe nije glazbenik. Clive Calder, koji je 1971. osnovao diskografsku kuću Zomba Records, 2002. tu istu prodao je za 1.235.000.000 funti (u prijevodu, milijarda i 235 milijuna funti!)
« Last Edit: 12 Novembar, 2008, 14:02:29 by Crash_Override »