Navigacija
Kultura

Pričaj da te ceo Svet čuje!

Obaveštenja
Trenutno na Forumu
15 gostiju, 0 korisnika
Poseta sajta od 9.aprila 2007.
posete
KUD Branislav Nušić
kud B. Nušić
Jedinstveno po broju i lepoti članova, po broju nastupa i nagrada - ni manjeg grada ni većeg društva. Kulturno umetničko društvo ''Branislav Nušić'' počelo je sa radom tridesetih godina prošlog veka i sve do osamdesetih godina radilo je povremeno. Od 1983. godine radi u kontinuitetu.
Mlado je po broju godina kontinuiranog rada ali iskusno po broju nastupa i tradiciji koju ima. Negovanjem običaja i tradicije srpskog naroda, igrama iz cele Srbije, društvo svojom originalnošću pleni i osvaja mnogobrojna priznanja: sedam puta je bilo u društvu najboljih ansambala Srbije, osvajalo nagrade za najbolju koreografiju, za najbolje izvedenu koreografiju, za uspešan istraživački rad, i još mnogo nagrada, zahvalnica i diploma. Aplauzi miliona ruku ljubitelja folklora najveća su i najdraža nagrada društvu. Ime Vladičinog Hana poznato je širom Srbije ali i širom Evrope. Poznatim ga je učinilo kulturno umetničko društvo svojom igrom i pesmom.

Opširnije o KUD Branislav Nušić možete saznati na njihovom oficiijelnom sajtu.

website : KUD Branislav Nušić

Audio - vizuelne predstave

KUD Branislav Nušić


Trubački orkestri
Kad se sve uzme u obzir ipak je Han, trenutno, najpoznatiji po najboljim trubačima na Svetu. Ljudi koji nisu sa juga me obično čudno gledaju kad počnem da mrdam nogama i rukama na prvi takt "Draginog kola", "Hani čočeka"...?! Da igram baš i ne znam, ali da vatam ritam to znam. Kako su oni samo čuli "Kalašnjikov" i ostale komercijalne stvari i bacakaju se kad ih čuju, razumem ih. Nemaju bre južnjačku dušu , drveni su i žao im je što nisu kao mi.(ovde je baš došao do izražaja moj lokal patriotizam). Ali gde smo najbolji , najbolji smo!

Orkestar Bobana i Marka Markovića

Osim da su iz Poljane, nazovimo to "kvartom" u Hanu, ostali podaci nisu toliko značajni jer ste već iz brojnih emisija, članaka itd. verovatno saznali sve što vas zanima. Ja bih se ovde zadržao na njihovom stvaralaštvu. Osvajali su Guču ne zna se broj od toga 3 puta za redom čime su dobili status neprikosnovenih prvaka i izgubili pravo da se takmiče. Od tada sviraju u revijalnom delu ako nisu na nekoj turneji po Svetu.
Možemo očekivati ponovne nastupe u takmičarskom delu jer je Marko preuzeo lidersku poziciju u orkestru od oca Bobana. Ne sumnjam da će Marko postići isti uspeh kao Boban jer je nasledio talenat i "drčnost" za uspehom od oca. Bez sumnje su me oduševili poslednjim albumom koji više nikako ne spada u "cigansku" muziku. Neka mešavina latino, džez i "hanskih" :) ritmova, ludilo. Slušao sam ih uživo na fenomenalnom ozvučenju i to je bilo da neviđeno.

Orkestar Bojana Krstića - Džipsi Trik

BOJAN KRSTIĆ je rođen 1982. u Hanu. 1998. Bojan je osnovao trubački sastav Dzipsi Trik (Gypsy Bluff) i sa njim po prvi put učestvovao na festivalu u Guči. Ubrzo po tom, počeli su da osvajaju nagrade. 1999. Dzipsi Trik je bio najbolji mladi orkestar, a 2001. Krstić je bio "zlatna truba" u mlađim kategorijama.Orkestar Dzipsi Trik je poznat po inovativnim aranžmanima i mešanju pop zvuka sa tradicionalnim južnjačkim ritmovima 7/8 i 9/8. 2002. predstavljeni su u filmu o Guči televizije ARTE.

Orkestar Bojana Ristića

Šef orkestra Zlatni Melos je rođen 1982. i potiče iz porodice vrhunskih muzičara iz Vladičinog Hana. Njegov deda Živojin Ristić - vrhunski bubnjar i majstor trube Junuz Ismailović doprinosili su osvajanju brojnih nagrada i priznanja. Otac Zoran, takođe bubnjar nastavio je porodičnu muzičku tradiciju nastupajući u orkestrima Miće Petrovića, Svetozara Lazovića, Radojka Vitezovića, Bobana Markovića i drugih vrhunskih trubača. Uz njega ( i njih) i mali Bojan je učio muzički zanat.
Na svom prvom nastupu u Surdulici 1997. Bojanov orkestar bio je najbolji u kategoriji mladih orkestara. Na Saboru trubača u Guči 2000. godine osvojio je drugu, a 2002. godine prvu nagradu u kategoriji mladih orkestara. Iste godine, na Vinskom balu u Vlasotincu, a takođe i na festivalu u Gadžinom Hanu, orkestar Bojana Ristića proglašen je za najbolji orkestar. Na 48. Saboru trubača u Guči 2008. proglašeni su za najbolji orkestar.

Orkestar Dejana Ilića

Dejan Ilić je rođen 8. decembra 1977. godine u Vranju. Odrastao je u selu Stubal pored Vladičinog Hana gde i danas živi. Dejan je još kao dečak od 10 godina pokazao interesovanje za trubu, i ubrzo zatim krenuo da je svira. Trubu je počeo da uči od svog pradede Miće, da bi kasnije ulogu glavnog učitelja preuzeo otac Novica, jedan od najpoznatijih i najkvalitetnijih trubača u ovom kraju. Novica Ilić danas svira u orkestru svog sina. Sto se tiče rodbine, sa strane majke Selene, Dejan je sestrić čuvenih muzičara i trubača Markovića.
Završio je srednju školu u Vladičinom Hanu. Posle višegodišnjeg truda, konstantnog vežbanja i sa bezgraničnom afirmacijom sa 16. godina postaje šef orkestra. Orkestar je učestvovao na mnogobrojnim takmičenjima i manifestacijama raznih tematskih sadržaja. Između ostalog, orkestar je tokom Jula meseca 2006. godine boravio u Poljskoj gde je svojim muziciranjem uveličao tamošnji Romski svetski festival. Pored toga, poznato je gostovanje orkestra u raznim TV emisijama i serijama (Žikina šarenica, Stižu dolari, Bela Lađa, Jedna pesma - Jedna želja itd.)
Orkestar Dejana Ilića je tokom 2007. godine izdao album pod nazivom "Duša Trube", u izdanju PGP RTS-a. Publika i ljubitelji trube su zadovoljni numerama i muzikom koju je Dejan sa orkestrom odsvirao na CD-u. CD je tokom 2007. i 2008. godine dosta slušan na svim radio i TV stanicama širom Srbije i na Balkanu. Zvanični sajt www.trubaci.rs | www.dejanilic-trubaci.com

 

U Vladičinom Hanu ima još trubačkih orkestara, ali na žalost nisam uspeo da nabavim potreban materijal za njihovo predstavljanje. Treba svakako pomenuti jedan od najboljih orkestara koji genaracijama unazad sjajno predstavlja Vladičin Han, orkestar Salijevića koji su poznati po saradnji sa Bregovićem i slobodno mogu reći velikim hitom "Kalašnjikov". Takođe ne treba zaboraviti i orkestar Stojana Krstića redovnog finalistu sabora u Guči.
Evo kako zvuče - "za na uvce"

Za slušanje je neophodno instalirati Flash music player. Isti možete besplatno preuzeti sa www.adobe.com

Kupite originalne diskove ovih izvođača kako bi podržali njihov dalji rad i odali priznanje za sve što su do sada uradili.
Početak:Kontakt:Razmena linkova:Marketing:Knjiga utisaka:Mali oglasi
Sva prava zadržava VladicinHan.Com © 2007-2009 • Design by Remedium Web Solutions