Planina Kukavica

petak, februar 27th, 2009 2 komentara
PLANINA Kukavica

Zimska idila na Kukavici
Zimska idila na Kukavici

Planina Kukavica se prostire na jugoistoku Srbije na levoj obali Južne Morave Pčinjskom i Jablaničkom okrugu. Prema zapadu je ograničena rekom Veternicom. Spada u rodopske planine.

Kukavica je velika planina koja se nalazi zapadno od Vladičinog Hana, severno od Vranja i južno od Leskovca i padine joj se protežu do ovih gradova. Najviši vrh je Vlajna (1442 m), a slede ga Valjovska čuka (1207 m), Tumba (1192 m), Furnište (1370 m), Tikva (1405 m), ? (1327 m), Bukovska čuka (1386 m) i Orlova čuka (1306 M). Venac ovih vrhova, sa dolinom Goleme reke, deli planinu na dva dela – severni, strmiji, deo je bez naselja dok se na južnom, blažem, delu javljaju sela. Na južnom delu planine, iznad Vranja, uzdižu se dva vrha Oblik (1310 m) i Grot (1327 m). Zbog svojih pravilnih, kupastih, oblika ova dva vrha planine Kukavice se ponekad navode kao zasebne planine.

Kukavica je u potpunosti pokrivena gustom šumom. Nekada stočarski kraj, Kukavica je imala brojna pašnjake koje je, sredinom prošlog veka, vojska pošumila borom, smrčom i jelom. Tako se sada pored guste listopadne, uglavnom biukove, javljaju i delovi četinarske šume, dok su se pašnjaci zadržali samo u blizini naselja. Bogat biljni svet uslovljen je i bogatstvom vode koje na Kukavici ima na pretek. Mnoštvo izvora, potoka i rečica se spušta sa svih strana planine. Baš te vode ispiraju i odnose puteve i mnoga sela su većim delom godine nedostupna običnim vozilom. Planina Kukavica je odvajkada pogranična zona i važno vojno uporište. Danas se na vrhu Vlajna nalazi meteorološka stanica i vojni objekti a od nekadašnjih rimskih i turskih naseobina po planini je malo šta ostalo, gusto šumsko rastinje je pojelo mnoge zidine.

Turizam: Planinarenje i free style zimski sportovi.

Perspektiva razvoja: zdrava hrana, turizam.

Smeštaj: Planinarski dom (kapacitet 15-tak mesta)

Zaslužni za ovu prezentaciju: Saša Pavlović(tekst i slike) i Slađan Stamenković(slike)… sve umesio i sklopio Boban Stojković

Sponzori stranice:


2 komentara na temu “Planina Kukavica”

  1. Dina kaže:

    I sto drugo reci nego predivno.Bravo momci i napred.

  2. [...] Kopitarce, na jugu su Ružiće i Tegovište, sa severa Repište, a na zapadu su Jastrebac i planina Kukavica. Pored sela, tj. pored mahale Dolače protiče reka Južna Morava. Preko Morave danas postoji most [...]

Odgovori

Morate biti ulogovani kako bi napisali komentar.